Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Proteste violente în Ucraina față de evacuații din Wuhan


Un protestatar aruncă cu pietre spre polițiști
Un protestatar aruncă cu pietre spre polițiști

Locuitorii din satul Novi Sanzhari, din centrul Ucrainei, au aruncat cu pietre și au avut ciocniri violente cu forțele de ordine care asigurau paza unui convoi de autobuze în care se aflau mai multe persoane, cetățeni ucraineni, dar și străini, evacuate din Wuhan, provincia chineză Hubei, și care urmează să stea în carantină într-un sanatoriu din localitate.

Localnicii din Novi Sanzhari se tem să nu se infecteze, în ciuda asigurărilor date de autorităţi că nu există niciun pericol, a transmis Reuters.

Ucraina nu are, până în prezent, niciun caz confirmat de infectare cu coronavirus.

Conflictul a izbucnit joi după-amiază, după o serie de tensiuni. Protestatarii au blocat inițial un pod care duce la sanatoriul unde vor sta în carantină, timp de cel puțin două săptămâni, persoanele evacuate, Măsura este necesară pentru a se stabili cu siguranță că nu sunt purtătoare de virus.

Apoi, protestarii au atacat autobuzele care îi transportau pe cei 45 de cetățeni ucraineni, evacuați din China, și pe alți cetățeni - 27 din Argentina, precum și cetățeni din Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Costa Rica și din alte țări.

Locuitorii din Novi Sanzhari au ars cauciucuri și au aruncat cu pietre, reușind să spargă geamurile a două autobuze.

Mai mulți protestatari au fost răniți, precum și forțe de ordine.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut apel la calm. El este cel care a anunțat că toți cei care au ajuns de la Wuhan vor intra în carantină, timp de 14 zile, în centrul medical al Gărzii Naționale din Novi Sanzhari.

Autoritățile ucrainene au declarat că toți pasagerii de la bordul avionului care i-a dus joi în Ucraina au fost examinați de două ori pentru a se depista dacă sunt infectați cu coronavirus, înainte de a pleca din China, dar explicațiile nu i-au liniștit pe protestatari.

La fața locului au mers prim-ministrul Oleksiy Honcharuk, ministrul Sănătății și ministrul de Interne, în încercarea de a detensiona situația.

„Nu vorbim despre persoane infectate, vorbim despre oameni sănătoși”, le-a spus ministrul de Interne, Arsen Avakov, localnicilor, a transmis BBC.

Un sistem slab de asistență medicală, corupția și neîncrederea în autorități sunt răspândite în Ucraina, unde s-a înregistrat recent și o epidemie de rujeolă, pe fondul reticenței unora de a se vaccina, mai notează Reuters.

XS
SM
MD
LG