Linkuri accesibilitate

Coronavirus. Șefa FMI vorbește despre impactul negativ al epidemiei


 Kristalina Georgieva, șefa FMI
Kristalina Georgieva, șefa FMI

Epidemia cu noul coronavirus ar putea avea impact negativ asupra economiei mondiale în 2020 în funcție de capacitatea Chine de a opri propagarea sa, a avertizat duminică directoarea Fondului Monetar Internațional (FMI).

Șefa FMI, Kristalina Georgieva a declarat la Forumul Femeilor Lumii din Dubai, potrivit AFP, că „ar putea fi o reducere de 0,1 până la 0,2% (...) acesta este un caz special și încurajez lumea să nu tragă concluzii pripite”.

Afirmând că este încă ”prea devreme” să estimeze exact impactul epidemiei, care a dus la moartea a aproape 1.700 de persoane, acestea a recunoscut, totuși, că sectoarele turism și transport, printre altele, au fost deja afectate.

”Există foarte multe incertitudini și vorbim aici de scenarii, nu de proiecții, întrebați-mă peste zece zile”, a adăugat Kristalina Georgieva.

Georgieva a explicat miercuri la canalul american de televiziune CNBC că cel mai probabil scenariu este o scădere puternică în activitățile Chinei urmată de o recuperare rapidă și un impact relativ limitat la nivel global, subliniind că acesta a fost cazul epidemiei de Sindrom respirator sever și acut (SARS), care a omorât 299 de oameni în perioada 2002-2003.

Dacă China reușește să stăpânească epidemia, ”ar putea fi o scădere mică și o revenire rapidă”, a reiterat duminică, adăugând că greutatea Chinei în economia lumii a trecut ”de la 8% în timpul SARS la 19% astăzi”.

XS
SM
MD
LG