Linkuri accesibilitate

Coronavirusul în România: 6 infecții, 11.000 persoane izolate la domiciliu. Prioritatea zero: echipamentele și personalul medical


Nelu Tataru, secretar de stat în Ministerul Sănătății
Nelu Tataru, secretar de stat în Ministerul Sănătății

La nivel național sunt în carantină în acest moment 38 de persoane care au fost testate pentru coronavirus și există suspiciuni că ar putea fi infestate, iar alte peste 11.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu. Au fost testate până acum 576 de persoane, din care 6 au ieșit pozitive, au declarat joi Alexandru Rafira, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, și Nelu Tătaru, și secretarul de stat în Ministerul Sănătății. Numărul testelor ( chiturilor) este de circa 1000 la Institutul ”Matei Balș ”și alte câteva sute în celelalte centre de testare

Nelu Tătaru a precizat că există șase centre pentru tratarea infecțiilor cu coronavirus.

România are la dispoziție 2.500 de paturi în spitalele de boli infecțioase, iar 10% din totalul de 4.000 de paturi de terapie intensivă pot fi pregătite pentru pacienții cu coronavirus, în eventualitatea în care numărul de cazuri ar exploda.

În ce privește starea pacienților infectați situația se prezintă astfel:

  • femeia din timișoara este în stare bună, iar persoanele care au venit în contact cu ea, șase la număr, au fost scoase de sub monitorizare.
  • adolescentul de 16 ani internat la Timișoara este asimptomatic, iar colegul său de bancă s-a prezentat la spital și a fost testat.
  • bărbatul din Maramures, internat la Cluj, este în stare bună.
  • bărbatul de 71 de ani, care a fost în Italia pentru a-și trata o boală cronică, este internat la Spitalul de Boli Infecțioase Iași și are simptome de gripă, dar starea lui nu ridică probleme speciale acum.

Alexandru Rafila a vorbit despre studiul realizat în China pe 107 persoane și din care, se pare, că a rezultat existența a două forme de coronavirus, una mai agresivă, alta mai puțin agresivă, dar deocamdată nu există certitudinea spre care ne îndreptăm.

Studiul mai arată că au fost două modele de transmitere- primul în Wuhan, cu cazuri grave, cu mortalitate mare în rândul vârstnicilor și cu transmitere rapidă, iar al doilea model de transmitere cazuri mult mai răspândite, nu concentrate, cu mortalitate net inferioară și care a afectat în general persoane tinere

Sursele genetice arată că sursa virusului este liliacul, dar a existat și o gazdă intermediară, care nu a fost stabilită încă, a spus Alexandru Rafira.

Institutul ”Matei Balș” are peste 1.000 de kituri de testare, iar celelalte centre au de ordinul sutelor, dar problema ține de personal, a punctat Rafira, ”pentru că aceste teste nu se lucrează singure”, de aceea în primul rând, trebuie protejat personalul medical.

Personalul medical reprezintă prioritatea zero, pentru că dată acesta se infectează avem o problemă cu pacienții. Echipamentul de protecție trebuie schimbat de mai multe ori pe zi. ”Nu putem spune că avem nelimitat, dar sperăm ca în perioada următoare să se reușească procurarea a suficiente echipamente, pentru a nu intra în criză”, a mai precizat Rafira.

Au fost publicate 4 scenarii de evoluție, însă lucrurile se pot schimba, a mai spus Rafira.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG