Linkuri accesibilitate

Coronavirusul a băgat CSAT în ședință


Președintele Iohannis a convocat CSAT

Sedința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), convocată de președintele Klaus Iohannis, pentru măsuri împotriva pericolului răspândirii coronavirusului, va începe miercuri, la ora 14.00. CSAT va analiza și strategia de combatere a unei potenţiale epidemii la nivel naţional.

Anunțul a fost făcut luni de președintele Iohannis, care a declarat că în acest moment nu există niciun caz de coronavirus confirmat în România și că autoritățile au luat toate măsurile care se impun pentru a preveni contaminarea, dar trebuie să se insiste pe măsurile de comunicare eficientă şi informare corespunzătoare a populaţiei.

Vreau să fiu foarte clar: nu avem niciun caz de coronavirus înregistrat în România până în prezent, dar va trebui să fim pregătiți. Lucrurile s-au schimbat rapid în ultimele zile în ceea ce privește numărul de cazuri din Europa, în special în Italia. Situația de acolo generează multă îngrijorare în rândul cetățenilor români, date fiind legăturile strânse și comunitatea de români de acolo. Sunt în contact cu instituțiile pentru a monitoriza ce se întâmplă cu zonele unde sunt oameni în carantină”, a spus șeful statului.

Președintele a făcut apel la calm și a îndemnat cetățenii să respecte toate normele de igienă și informațiile oferite de medici și autorități.

"Fac un apel la calm către cetăţeni şi-i îndemn să se informeze corect, să fie vigilenţi şi să respecte normele de igienă şi sfaturile pe care le oferă medicii pentru a se proteja", a spus Iohannis.

De asemenea, şeful statului a făcut apel la mass-media să evite "senzaţionalul şi ştirile cu impact emoţional ridicat, care pot genera şi amplifica sentimentul de panică în rândul populaţiei", şi la politicieni să nu "speculeze această situaţie în mod oportunist".

În România nu a fost confirmat până la acest moment niciun caz de infectare cu coronavirus, 26 de persoane se află în carantină, iar alte 2.077 sunt monitorizate la domiciliu. Totodată, sunt în analiză la Institutul Matei Balș 32 de probe prelevate de la persoane care provin din zonele vizitate de cetățeanul italian depistat pozitiv de autoritățile italiene, conform datelor transmise miercuri dimineață de autoritățile române prin "Grupul de Comunicare Strategică".

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG