După ce a trecut de procedura de Cameră preliminară au început problemele pentru acest dosar. Încă de la primul termen de judecată, pe 3 iunie 2020, judecătorul Mitu Stegaru de la Tribunalul București s-a abținut de la judecata acestui caz, cererea sa fiind respinsă.
Stegaru a invocat o presupusă abatere de la principiul repartizării aleatorie a cazului, în sensul că el are de judecat zeci de dosare, în timp ce colegii săi au de soluționat unul sau două cazuri.
„Magistratul a considerat că a fost încălcată nu numai cerința unei repartizări aleatorii care să fie conformă cerințelor legii, ci s-a produs și o imixtiune în sfera independenței ca judecător, prin supraîncărcarea determinată de alocarea în mod defectuos și arbitrar a punctajului 3.500 cu consecința înregistrării pe rolul completului a celor 29 de dosare (comparativ cu 1-2 dosare înregistrate la celelalte completuri)”, se arată într-o încheiere a Curții de Apel București consultată de Europa Liberă.
La următorul termen, potrivit portalului instanțelor de judecată, Beuran a cerut amânarea procesului pe motiv că nu are avocat. Pe 10 iunie a început admininistrarea de probe, iar pe 2 septembrie 2021, Stegaru a fost nevoit să amâne din nou procesul pentru a desemna un apărător din oficiu după ce avocatul lui Beuran nu s-a prezentat la ședință.
Pe 2 septembrie, avocatul ales al lui Beuran a făcut cerere de recuzare a judecătorului Stegaru, cerere respinsă de instanță. Mai mult, Beuran a fost amendat cu 2.000 de lei. „Respinge ca neîntemeiată cererea de recuzare a domnului judecător Mitu Stegaru, formulată de inculpatul Beuran Mircea, prin apărător ales. În temeiul dispoziţiilor art.283 alin.4 lit.n C.proc.pen. aplică amenda judiciară în cuantum de 2.000 lei inculpatului Beuran Mircea”, se arată în decizia instanței.
Intervine judecătoarea Corina Mîndrilă
În aceste condiții, pe 15 septembrie, medicul Beuran face o cerere de strămutare a dosarului, cerere judecată de Curtea de Apel București două săptămâni mai târziu. Cazul ajunge la judecătoarea Cornelia Corina Mîndrilă, fostă Gherghișan.
Printre altele, avocații acestuia arată în cererea de strămutare că „în presa scrisă și vorbită au apărut o multitudine de materiale cu privire la „Cazul Beuran”, oameni politici și ziariști exprimându-și opinii pro sau contra. Prin aceste luări de poziție s-a creat o atmosferă deloc propice judecării în condiții de imparțialitate a inculpatului Mircea Beuran”.
Judecătoarea Mîndrilă a acceptat această apărare și a decis mutarea dosarului la Tribunalul Giurgiu. Cum motivează decizia?
„Practica si doctrina au stabilit că motivele de „bănuială legitimă” care justifică strămutarea sunt reglementate sub forma unor ipoteze cu mare caracter de generalitate și nu au legătură cu situația personală a unui judecător sau a fiecărui judecător, ci reprezintă diverse împrejurări care, din cauza circumstanțelor procesului, calității părților din proces ori unor relații conflictuale locale, afectează aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe și implicit a tuturor judecătorilor care o compun: o mediatizare considerată excesivă a stării de fapt dintr-un dosar în presa locală, marea notorietate a uneia dintre părțile dosarului datorită calității acesteia, de natură să influențeze aparența de imparțialitate a judecatorilor, etc. Apreciem ca mediatizarea excesivă a cauzei si notorietatea inculpatului, sunt imprejurari de natură a afecta aparența de imparțialitate a unei întregi instanțe, respectiv Tribunalul Bucuresti”, susține judecătoarea Mîndrilă în motivare.
În plus, ea a dispus desființarea încheierilor de la cele patru termene de judecată și actele subsecvente acestora, adică anularea amenzilor date de tribunal.
Corina Mîndrilă e magistratul care l-a condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanţei, deşi l-a găsit vinovat pentru o fraudă de peste 100 de milioane de euro. Ulterior, instanța supremă l-a condamnat pe Mazăre la 9 ani închisoare. Fost procuror DIICOT, Corina Gheorghişan a devenit judecătoare şi s-a măritat cu colonelul Cristian Dăescu, fostul şef al SRI Arad între 2012 şi 2017. Între timp, a divorţat şi s-a măritat din nou.
Complet ținut la secret
La Giurgiu, dosarul a ajuns pe 20 octombrie, următorul termen fiind stabilit pentru 19 noiembrie când vor fi audiați martori, deși la București apărarea lui Beuran a invocat o sumedenie de nereguli și a formulat mai multe cereri înainte de analizarea dosarului.
Cazul este judecat de completul C5. Pe portalul instanței nu există hotărârea Colegiului de conducere care să stabilească componența completurilor de judecată pe 2021. Am sunat la biroul de Informații și Relații Publice al instanței pentru a întreba cine judecă acest dosar, nu a răspuns nimeni. La solicitarea scrisă nu am primit răspuns până la apariția acestui material.
Tribunalul Giurgiu este condus de Adriana Pencea. Secția penală a instanței este condusă prin delegare de judecătoarea Oița Ghiță. Secția pentru judecători a CSM a aprobat în ședința din 28 octombrie 2021 prelungirea interimatului judecătoarei Oița Ghiță la șefia Secției Penale a Tribunalului Giurgiu cu data de 26 iunie 2021.
Eliberatoarele lui Dragnea
Judecătoarele Adriana Pencea și Oița Ghiță l-au eliberat pe Liviu Dragnea din penitenciar pe 15 iulie 2021. În prealabil, judecătoarea Nicoleta Nolden de la Curtea de Apel București – o fostă consilieră a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu – a anulat decizia Tribunalului București de a nu-l elibera pe Liviu Dragnea, a decis rejudecarea şi strămutarea procesului la Tribunalul Giurgiu.
Pe 31 octombrie 2021, o avocată din Giurgiu, Crina Alexandra Stoianovici, consilier județean PSD, era reținută de DIICOT apoi pusă sub control judiciar de Curtea de Apel București, într-un dosar privind gruparea de interlopi „Butoane” din Giurgiu.
Crina Stoianovici era o apropiată a fostului președinte PSD Giurgiu, Niculae Bădălău. Presa a relatat că Stoianovici este bună prietenă cu judecătoarea Pencea, cele două postând o serie de fotografii pe Facebook. După apariția fotografiilor în presă, fotografiile au fost șterse.
Judecat pentru o mită de 10.000 de euro
În aprilie 2020, Medicul Mircea Beuran a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză pe medic că a primit 10.000 de euro pentru a scoate la concurs un post de asistent universitar pe perioadă determinată. Potrivit procurorilor, banii i-au fost dați în decembrie 2018, atunci când Mircea Beuran era preşedinte al Senatului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.
Un medic de la Spitalul Floreasca l-a denunțat pe Mircea Beuran. „Prin acţiunile sale, inculpatul a transformat o instituţie publică de prestigiu în propria , ca sursă personală de venituri ilicite. (...) Fapta inculpatului este cu atât mai condamnabilă în contextul corupţiei din domeniul medical/universitar, cu atât mai mult cu cât nivelul (ridicat) de salarizare al unui medic ar trebui să aibă corespondent în integritatea acestuia”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti din luna februarie, atunci când medicul a fost arestat la domiciliu.
În 2003, Mircea Beuran a fost pentru câteva luni ministru al Sănătății în guvernul Adrian Năastase.