Linkuri accesibilitate

Percheziţii în Republica Moldova în mai multe dosare de corupţie electorală


Procurori și polițiști moldoveni au făcut percheziții în mai multe regiuni ale țării, legate de fapte de corupție electorală.
Procurori și polițiști moldoveni au făcut percheziții în mai multe regiuni ale țării, legate de fapte de corupție electorală.

Cu doar două zile înainte de al doilea tur al prezidențialelor, ofițerii Centrului Naţional al Anticorupţiei (CNA) și procurorii au făcut percheziții în cel puțin cinci raioane din Republica Moldova. Acțiunile au legătură cu dosare penale de corupție electorală, scrie Europa Liberă Moldova.

Un comunicat de presă transmis de CNA arată că cei vizaţi de percheziţii sunt membri ai unui partid politic cercetaţi pentru că ar fi oferit diverse tipuri de mită alegătorilor.

„12 reprezentanţi ai unui partid politic sunt bănuiţi că ar fi oferit mijloace băneşti alegătorilor în vederea exercitării de către aceştia a drepturilor electorale în favoarea unui candidat înregistrat în cursa electorală la alegerile prezidenţiale. Toate persoanele urmează a fi escortate la CNA pentru audieri”, arată un comunicat CNA.

Instituția a mai anunțat vineri că suma amenzilor aplicate până în prezent pentru corupția electorală se ridică la 3,5 milioane de lei.

La rândul său, Poliţia Republicii Moldova a transmis că alte 20 de percheziţii s-au desfăşurat în municipiul Chişinău, dar şi în alte șase raioane în baza mai multor dosare penale legate de finanţarea ilegală a partidelor şi coruperea electorală.

Potrivit Codului Penal al Republicii Moldova, persoanele care oferă bani pentru a influenţarea rezultatele unui scrutin riscă de la unul până la cinci ani de închisoare şi amendă de peste 50.000 de lei.

De asemenea, finanţarea ilegală a partidelor politice se pedepseşte cu până la şase ani de închisoare şi cu amendă de peste 67.000 de lei.

Polițiștii au stabilit că membrii organizației criminale ,,Șor” și ai blocului politic „Victoria” sunt remunerați lunar pentru a influența rezultatele alegerilor prezidențiale, scrie Europa Liberă Moldova.

O metodă este organizarea concursurilor între activiști, menită să atragă mai multe persoane în grupurile pe Telegram administrate de organizatorii schemei infracționale.

Ulterior, membrilor li se creau conturi la banca comercială ,,Promsveazibank” (PSB), unde li se transferau bani pentru a vota un anumit candidat politic la alegerile prezidențiale.

Pentru realizarea acestor acțiuni, activiștii ar fi primit automobile, telefoane mobile, bunuri care ar fi fost procurate din bani obținuți ilegal, mai notează Europa Liberă Moldova.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG