Procurorii DIICOT au în lucru un dosar în care zeci de persoane sunt acuzate de contrabandă cu parfumuri contrafăcute. Sute de mii de recipiente ar fi ajuns pe mare în România și de acolo la clienți din țară sau din Uniunea Europeană.
Prejudiciul total este estimat la 25 de milioane de euro, susține DIICOT, care în cursul zilei de joi, 11 martie, a ridicat mai mulți polițiști și vameși, printre care și un comisar-șef de la Biroul de Combaterea Crimei Organizate din Constanța.
57 de percheziții au avut loc joi în județele Cluj, Constanța, Bacău, Vrancea, Ilfov și în municipiului București. Alte două descinderi au fost efectuate în Franța și Italia, la domiciliul a două persoane suspecte că ar fi membre ale grupului.
„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada mai 2020 - februarie 2021, pe raza municipiilor Constanța şi București, și-a desfășurat activitatea un grup infracțional organizat cu ramificații internaționale, specializat în săvârșirea infracțiunilor de contrabandă și de corupție în formă continuată”, a precizat DIICOT.
Grupul infracțional a fost format din cetățeni turci și mai mulți cetățeni români, printre care și comisarul șef de poliție, un agent șef principal de poliție din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Porturi Maritime, un inspector vamal din cadrul DGFP Galați - Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud și doi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța.
Anchetatorii români susțin că liderii grupării, ale căror nume nu au fost făcute publice, au coordonat introducerea în țara noastră a 585.629 de parfumuri ale unor branduri de lux.
Parfumurile contrafăcute au fost disimulate în containere, în cadrul unor operaţiuni de import aparent legale, având ca obiect declarat cuptoare electrice provenite din Republica Turcă.
Polițiștii implicați sunt frați
Operațiunile de import prin care au fost mascate actele de contrabandă au fost derulate în numele unor societăți comerciale, în baza unor declarații vamale de import, ce au fost depuse la Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud.
„Introducerea în țară a produselor contrafăcute s-a realizat în baza înțelegerii prealabile stabilite de către cetățenii turci cu doi inspectori vamal, care au asigurat efectuarea unor controale necorespunzătoare, astfel încât să nu fie semnalate produsele ascunse în interiorul containerelor. Totodată, gruparea a beneficiat și de sprijinul unui declarant vamal care a dus la îndeplinire formalitățile vamale în mod necorespunzător, fără a informa conducerea biroului vamal cu privire la produsele neevidențiate în documentele vamale”, a mai precizat DIICOT.
Cei doi polițiști care ar fi fost implicați în această operațiune sunt frați și ar fi protejat activitățile ilicite, în schimbul unor sume mari de bani.
Liderii grupării au promis, iar după obținerea liberului de vamă pentru fiecare dintre operațiunile de import, au oferit, cu titlu de mită, suma totală de 489.000 de dolari americani, sumă ce reprezenta aproximativ 1 USD pentru fiecare dintre cele 460.820 de parfumuri contrafăcute introduse prin contrabandă, plus suma fixă de 30.000 de USD, oferită pentru un transport, ce conținea 124.800 de parfumuri de mici dimensiuni.
„Produsele de contrabandă au fost distribuite sau destinate distribuirii către clienți din România și din alte țări ale Uniunii Europene, valoarea acestora, în cazul comercializării ca parfumuri de marcă, fiind estimată la aproximativ 25 milioane euro”, a mai precizat DIICOT.
40 de persoane au fost conduse la sediul central al DIICOT în acest caz pentru audieri.