Linkuri accesibilitate

Costel Alexe denunță o campanie de fake news despre tăierea pădurilor


Costel Alexe, ministrul Mediului
Costel Alexe, ministrul Mediului

Ministrul Mediului a acuzat, într-o conferință de presă organizată marți, că se încearcă, prin rețele sociale sau în alte medii, să se inducă populației ideea „că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau în alte părți”.

În ultimele două săptămâni circulă clipuri cu trenuri care traversează România în cadrul campaniei că se taie pădurile României și sunt trimise la export în țări din Europa sau din alte părți. (...) Este o campanie agresivă și fără precedent în România, în această perioadă grea în țara noastră, grea pentru Europa. Zilnic este lansată și alimentată pe Facebook, pe rețele de socializare, o avalanșă de mesaje toxice. Am văzut și eu poze, video-uri cu zeci de mii de share-uri. Acestea au un singur scop: să vă inducă tuturor ideea unei catastrofe ecologice în pădurile românești.

După atâta campanie de fake news, am ajuns la o stare de dezinformare publică în care orice camion care transportă legal material lemnos în țara noastră este considerat ilegal, simpla existență a transporturilor de masă lemnoasă este dovada jafului din pădurile României, fără nici cea mai mică dovadă ca cei care promovează astfel de informații să aibă certitudinea sau informația, sau dovada că acolo s-a produs o ilegalitate. Orice explicație, informație oferită de Ministerul Mediului, de autoritățile publice centrale nu este veridică și, evident, este considerată o protejare a cadrului mafiot din țara noastră. Orice transport de buștean, care are loc pe căile ferate ale României, este dovada clară a prăduirii pădurilor României și, evident, exporturilor către străini. Implicit, din păcate, oricare dintre noi, cei din Minister sau cei de acasă, din întreaga Românie, care sunt angajați, fie în exploatare, fie în transport, fie în industria mobilei, în această perioadă sunt considerați și ei hoți. Haideți să vedem o bună parte a acestor cazuri, care din nefericire au fost rostogolite, alimentate, finanțate cu zeci de mii de euro în această amplă de promovare a fake news-ului în România”, a acuzat Costel Alexe.

Oficialul a declarat că în 2020 nu a fost niciun transport cu lemn de export.

„Aș vrea să îi asigur pe toți cei de acasă că sunt și voi rămâne un om de bună credință, că voi face tot ce îmi stă în putință să respectăm cadrul legal și, evident, să protejăm pădurile României. Toate aceste imagini, pe care le-ați văzut acum și care sunt promovate în spațiul public, pe rețelele sociale, în ultima lună, sunt doar niște manipulări. Aș vrea să vă spun foarte clar. Niciun tren, niciun tren cu material lemnos, buștean, nu a plecat din România către țări din Europa sau din alte părți. Avem aici adresa semnată de către cei de la Ministerul Transporturilor, prin care ne informează că, în 2020, niciun tren cu buștean nu a fost exportat din țara noastră, către vreo altă țară din Europa, nici pe calea ferată și, evident, nici în punctele de descărcare de la Giurgiu, Galați sau Constanța. Niciun tren cu buștean nu a plecat, în 2020, din România”, a precizat ministrul Mediului.

Costel Alexe a acuzat și implicarea unor politicieni în răspândirea de informații false.

„Sunt foarte mulți politicieni care au luat cuvântul în această perioadă, vorbind public despre păduri, lansând petiții online. Pe politicieni nu-i pot bănui de necunoașterea legii, pentru că asta în mod normal ar trebui să le fie obiectul muncii. Dar când promovezi astfel de imagini poți fi acuzat de cinism, de ticăloșie, de demagogie, încercând doar să exploatezi politic o emoție a întregii societăți, care ani la rând a văzut că managementul resursei forestiere în România nu a fost valorificată eficient”, a mai declarat Costel Alexe.

Conform datelor prezentate de de Costel Alexe, în România, se pot exploata 18 milioane de metri cubi.

XS
SM
MD
LG