Linkuri accesibilitate

Costel Alexe, urmărit penal pentru luare de mită și instigare la delapidare


România - Costel Alexe, fost ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, urmărit penal de DNA

Fostul ministru al Mediului Costel Alexe este urmărit penal de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie și acuzat de luare de mită şi instigare la delapidare.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a transmis procurorului general încuviințarea președintelui Iohannis pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru.

Alături de Alexe a mai fost pus sub urmărire penală și directorul societății comerciale siderurgice pentru dare de mită și delapidare.

Ce spun procurorii

În perioada martie-aprilie 2020, Costul Alexe, pe atunci ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, suspect în cauză, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv este unul dintre cele 68 depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de aproximativ 103.000 lei și reprezintă contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Produsele din tablă ar fi fost scoase din patrimoniul combinatului siderurgic din dispoziția persoanei din conducerea fabricii, suspect în cauză, iar remiterea lor ar fi fost disimulată sub forma unor contracte de sponsorizare fictivă.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG