Linkuri accesibilitate

Calendarul alegerilor prezidențiale 2024. Costurile alegerilor: prezidențiale – 1,4 miliarde, parlamentare – 880 de milioane


Două tipuri de alegeri sunt în această toamnă în România: parlamentare, pe 1 decembrie 2024, și prezidențiale, programate pentru 24 noiembrie (turul I) și 8 decembrie (turul II).
Două tipuri de alegeri sunt în această toamnă în România: parlamentare, pe 1 decembrie 2024, și prezidențiale, programate pentru 24 noiembrie (turul I) și 8 decembrie (turul II).

Guvernul a aprobat, miercuri 28 august, pachetul legislativ necesar pentru organizarea alegerilor prezidențiale. Și a deblocat și banii necesari – 1,4 miliarde de lei.

Trei hotărâri de guvern stabilesc în detaliu calendarul acțiunilor electorale, măsuri tehnice și cheltuielile pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor pentru președintele României pe 24 noiembrie 2024 (primul tur) și pe 8 decembrie (al doilea tur de scrutin).

Perioada electorală va începe pe 10 septembrie 2024.

Calendarul alegerilor pentru funcția de președinte al României stabilește datele la care trebuie făcuți pașii prevăzuți de legislația referitoare la alegerile prezidențiale.

Câteva repere importante ale acestui calendar:

Pentru pregătirea, organizarea și desfăşurarea alegerilor pentru președintele României, Guvernul a estimat că are nevoie de 1,39 miliarde lei.

La ședința de săptămâna trecută, Guvernul a stabilit și calendarul alegerilor parlamentare și a aprobat devizul de cheltuieli.

„Suma totală estimată pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea în bune condiţii a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2024 este de 878,103 milioane lei”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG