Linkuri accesibilitate

Covid-19 | Anglia relaxează măsurile în timp ce numărul cazurilor noi a explodat. Johnson: „E momentul potrivit”


Marea zi de relaxare, anunțată pe 19 iulie, nu va face decât să accentueze răspândirea numărului de cazuri în rândul populației tinere și nevaccinate complet, ducând la apariția de noi tulpini.

Marea Britanie a început luni înlăturarea treptată a măsurilor de distanțare socială în Anglia și Scoția. Experții avertizează asupra apariției de noi tulpini.

De luni, 19 iulie, Anglia a eliminat mare parte din măsurile adoptate împotriva răspândirii virusului SARS-CoV-2. Potrivit noilor relaxări, măștile nu mai sunt obligatorii în spațiile publice, inclusiv mijloacele de transport în comun, oamenii pot merge din nou în cluburi și se pot întâlni cu oricine doresc, iar angajații care lucrau de acasă vor trebui să se întoarcă treptat la locul de muncă.

Într-o postare pe Twitter duminică după-amiaza, prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, a spus că acum este „momentul potrivit” pentru redeschiderea țării. Acesta a precizat că amânarea acesteia pe durata toamnei sau iernii va duce la o creștere exponențială a numărului de cazuri, facilitată de vremea rece.

Cu toate acestea, prim-ministrul britanic i-a încurajat pe oameni să rămână precauți.

„Trebuie să ne amintim că acest virus este, din păcate, încă acolo. Cazurile cresc. Putem vedea contagiozitatea extremă a varientei Delta, dar avem această imensă consolare și satisfacție că programul de vaccinare a redus legătura dintre infecție și spitalizare, cât și între numărul de cazuri și cel de forme grave ale bolii sau deces”, a ținut să evidențieze acesta.

Anunțul lui Johnson vine în contextul în care acesta și Rishi Sunak, ministrul de finanțe britanic, trebuie să se auto-izoleze după ce au intrat în contact cu Sajid Javid, ministrul sănătății, ulterior depistat pozitiv cu Covid-19.

Inițial, cei doi membrii ai guvernului britanic au anunțat că nu se vor auto-izola fiindcă participă la o schemă pilot ce înlocuiește auto-izolarea cu testarea zilnică. Opoziția a catalogat, în schimb, această alegere drept „nedreaptă” și „valabilă doar pentru cei privilegiați”.

Liderul opoziției laburiste, Keir Starmer, a declarat că „cel mai recent fiasco de astăzi al dumneavoastră (Johnson, n.r.) și al ministrului de finanțe de a fi selectați ambii în mod magic pentru această schemă astfel încât să evitați izolarea este doar cel mai recent exemplu al conservatorilor care stabilesc regulile după propriul lor beneficiu.”

Marea Britanie a înregistrat 313.647 de cazuri în ultimele 7 zile, al doilea cel mai mare număr săptămânal de cazuri din lume după Indonezia, țară aflată în plin focar de Covid-19.

Acest număr reprezintă o creștere de 44 la sută față de numărul de cazuri înregistrate în același interval de timp acum o săptămână.

Impactul măsurilor de relaxare

Măsura adoptată de către guvernul britanic a fost criticată aspru de comunitatea științifică.

Într-o scrisoare adresată jurnalului academic „The Lancet”, oamenii de știință au menționat că măsurile de relaxare aproape completă în Anglia nu vor duce decât la milioane de infectări zilnice, ce pot lăsa în urmă sute de mii de persoane cu sechele pe termen lung.

Potrivit unor studii, aproximativ 10 la sută dintre persoanele depistate pozitiv cu Covid-19 se confruntă cu aceste simptome prelungite ale bolii. Unii dintre ei continuă să se simtă obosiți și acuză că nu se pot concentra chiar și la câteva luni după vindecare.

Mai mult, oamenii de știință au evidențiat că răspândirea necontrolată a virusului va duce în timp la apariția unor noi variante rezistente la vaccinurile de pe piață. Acest lucru îi va pune în pericol pe cei vaccinați la nivel global.

Christina Pagel, profesor și director al unității de cercetare operațională clinică de la University College London, a avertizat că Marea Britanie va deveni un focar pentru apariția și transmiterea de noi tulpini la nivel global.

„Din cauza poziției noastre ca una dintre principalele destinații turistice și de business de pe mapamond, orice tulpină care devine dominantă în Marea Britanie se va răspândi probabil în jurul globului. Politica Regatului Unit nu ne afectează doar pe noi. Afectează pe toată lumea și oricine de pe planetă are o miză în ceea ce facem noi”, a explicat aceasta.

Celelalte țări ale Regatului Unit nu se grăbesc să ridice toate măsurile de distanțare socială. În Scoția, cetățenii se pot întâlni în grupuri de până la 8 persoane din 4 gospodării diferite, în timp ce localurile se vor închide la miezul nopții. Oamenii nu sunt așteptați să se întoarcă la muncă decât după 9 august.

Țara Galilor va începe, de asemenea, relaxarea măsurilor de distanțare socială pe 7 august, în timp ce Irlanda de Nord va începe eliminarea treptată a acestora pe 26 iulie.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG