Linkuri accesibilitate

COVID-19 în Cehia: revenirea la normal?


Dată de unii ca exemplu pentru măsurile drastice și eficiente anti-coronavirus, Cehia a reușit să mențină numărul infecțiilor și deceselor provocate de COVID-19 la nivele relativ coborâte și se pregătește să reintre în normal, în anumite domenii. Chiar și celor mai optimiști oficiali de la Praga le este însă limpede că pandemia a lăsat urme adânci în economie, iar drumul spre normalitate va fi greu.

Săptămâna aceasta, cehii au aflat că vor putea bea bere la restaurant începând de luni, 25 mai, dar numai la terasă, urmând ca interiorul localului să le devină accesibil la începutul lunii iunie. Pentru cei care duceau dorul – dimpotrivă! – mersului la biserică, anunțul dătător de speranțe a venit joi de la premierul Andrei Babis. El a spus că guvernul vrea ca din 27 aprilie să se poată ține slujbe cu participarea a cel mult 15 persoane, din 11 mai cu participarea a maximum 30 de oameni, iar din 25 mai cu 50 de participanți, cu condiția respectării regulilor de igienă și distanțare socială.

Pe cât sunt de minuțioase și detaliate măsurile de reintrare în normal, acum, pe atât au fost de dure și generale cele care au adus țara în starea actuală, la mijlocul lunii martie. Înaintea altor țări, cehii au închis granițele în ambele sensuri, inclusiv pentru miile de muncitori care lucrează în vecini, în Austria și Germania și au impus carantină de 14 zile tuturor celor veniți din străinătate.

Ca și Slovacia vecină, Cehia a impus obligativitatea purtării măștii medicale în public. Abia de câteva zile această măsură a fost relaxată în unele cazuri, de pildă pentru cei care... aleargă de unii singuri în pădure sau merg pe bicicletă, dar la distanță mare de alți bicicliști.


Tot recent, au fost redeschise terenurile de tenis pentru grupuri foarte mici, Petra Kvitova fiind prima care a ieșit la antrenament afară, dintre numele mari ale acestui sport.

Paștele au fost celebrate săptămâna trecută, pentru prima oară în istorie, fără mersul din casă în casă cu colinda, slujbele fiind transmise la televizor.

Autoritățile din Cehia predominant ateistă nu s-au temut de vreo fugă în masă spre biserici, ci de alt eveniment, concomitent cu Paștele: deschiderea magazinelor de hobby, de tip Bauhaus sau Obi. În condițiile unor zile neobișnuit de însorite, ele au fost luate cu asalt, creând scene neplăcute pentru epidemiologi, în care oamenii aflați la coadă nu au respectat distanța socială, deși au purtat, cu toții măști.

Cu tot acest episod, dinamica noilor cazuri de infectare în Cehia a rămas în declin și peste weekendul „critic” de Paște. Vineri, 17 aprilie, țara cu ceva mai mult de 10 milioane de locuitori avea 6437 de cazuri de infectare, aproape 1000 de vindecați și 170 de decese de COVID-19.

În baza datelor încurajatoare, guvernul ceh a decis la 14 aprilie ca din 27 aprilie să se redeschidă magazinele cu suprafață de până la 200 de metri pătrați, dacă nu sunt amplasate în centre comerciale cu suprafață de peste 5000 de metri.

La începutul lunii iunie s-ar putea redeschide hotelurile, cafenelele, teatrele, muzeele și galeriile.

Pe măsură ce apar însă noi informații despre calendarul revenirii la normal, apar și semnale că pentru unele firme este prea târziu. Potrivit unui articol apărut pe pagina de net a radioului public cehesc, este posibil ca 25% din cârciumi și restaurante să nu-și mai deschidă ușile.


Un sector lovit din plin este turismul. Pierderile hotelelor și restaurantelor din Praga, numai, sunt estimate în de portalul Idnes.cz la 64 de miliarde de coroane (2,5 miliarde de euro), câștigurile față de anul trecut scăzând cu aproximativ 60%. Mii de locuri de muncă sunt pierdute.

Unii se străduiesc totuși să vadă în acest sfârșit un nou început. Șeful asociației Prague City Tourism, Petr Slepicka, spune că această criză poate fi un „restart”, oferind Pragăi ocazia să se despartă de supraturism și de turismul alcoolic, de tineret, care a sufocat-o până la pandemie, grație curselor low-cost și firmelor de cazare de tip Airbnb.

Iar oficialul de la primărie Hana Třeštíková este citată de Idnes.cz cu declarația că orașul lucrează la mai multe scenarii de relansare a turismului. O posibilă direcție ar fi atragerea turiștilor cehi în capitală. Înainte de criză, numai 16% din turiștii veniți la Praga erau cehi – în vreme ce la Viena, de exemplu, procentul vizitatorilor austrieci era de 45%.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG