Linkuri accesibilitate

COVID-19: State europene impun restricții de teama unui al doilea val


Elevă, în prima zi de școală, la Atena
Elevă, în prima zi de școală, la Atena

Mai multe țări din Europa au anunțat restricții noi, pe 18 septembrie, în încercarea de a încetini creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în orașe mari.

În același timp, președintele american Donald Trump a promis că vor fi produse destule doze de vaccin „pentru fiecare american” până în aprilie 2021.

Bilanțul victimelor provocate de noul coronavirus se apropie de 200.000 în SUA, iar Trump vede în producția unui vaccin un element vital pentru revirimentul economic, dar și pentru șansele sale de a fi reales la alegerile din noiembrie.

Șeful de la Casa Albă a sugerat că autoritățile sanitare ar putea aproba un prim vaccin până în octombrie, dar acestea din urmă mizează mai degrabă pe un termen la finalul anului sau începutul lui 2021.

La nivel global, 30 de milioane de oameni au fost infectați cu SARS-COV-2, iar circa 950.000 și-au pierdut viața.

Michael Ryan, director pentru urgențe al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat într-o conferință de presă online că în fiecare săptămână numărul infectaților crește cu circa 2 milioane, iar cel al deceselor cu aproximativ 40.000-50.000.

În Europa, țări precum Danemarca sau Islanda, în nord, dar și Grecia, în sudul continentului, au anunțat noi restricții pentru a încetini ritmul de infectare în orașele mari.

La Atena, maximum nouă persoane se vor putea aduna împreună în aer liber, în timp ce până la 20 de persoane pot participa la înmormântări, nunţi şi botezuri.

Concertele în interior şi în aer liber au fost suspendate, iar persoanelor cu vârstă mai mare de 68 de ani li s-a cerut să-şi reducă deplasările şi să evite transportul public.

În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a declarat că este inevitabil ca ţara să se confrunte cu un al doilea val al pde coronavirus.

„Vedem acum un al doilea val care intră... Mi-e teamă că este inevitabil, îl vom vedea în această ţară”, a spus Boris Johnson, citat de Reuters.

Mai multe zone din regiunea Madrid vor intra din nou în carantină de luni, iar circa 850.000 de persoane sunt afectate de aceste noi măsuri, relatează news.ro.

Locuitorii din zonele vizate, care reprezintă 13 la sută din populaţia regiunii, vor putea ieşi din cartierul lor doar pentru a merge la muncă, la medic sau a-şi duce copiii la şcoală.

Germania a înregistrat sâmbătă cel mai ridicat număr zilnic de cazuri de coronavirus din aprilie şi până acum, cu 2.297 de noi infectări, conform Institutului Robert Koch, relatează AFP.

Iar Franţa a înregistrat 13.215 noi cazuri de COVID-19 în 24 de ore, nou record de la începerea testării pe scară largă în ţară, conform datelor de vineri.

XS
SM
MD
LG