Linkuri accesibilitate

Covid 19. Vaccinul companiei Johnson & Johnson ar putea fi aprobat în regim de urgență


Campania de vaccinare ar putea prinde viteză odată cu aprobarea unui nou vaccin

Gigantul farmaceutic Johnson & Johnson a solicitat Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) din SUA autorizarea de urgență a vaccinului său pentru imunizarea împotriva COVID-19.

Acest vaccin, dacă va fi aprobat, ar fi al treilea disponibil în Statele Unite și ar spori programul de vaccinare al țării care a fost printre cele mai afectate de pandemie.

Plusuri

Vaccinul oferă avantaje din punct de vedere logistic deoarece, spre deosebire de vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și de Moderna, produsul dezvoltat de Johnson & Johnson nu necesită o a doua vaccinare și nici nu trebuie transportat congelat și depozitat la temperaturi foarte scăzute.

Alte vaccinuri, inclusiv cele ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, precum şi cele dezvoltate de Oxford-AstraZeneca şi Novavax, sunt administrate în două doze.

Minusuri

Pe de altă parte, pe lângă avantajul transportului și depozitării, produsul prezintă și dezavantaje în comparație cu celelalte două vaccinuri de acest tip. A înregistrat o rată de 66% de prevenire a infecțiilor moderate până la severe într-un studiu realizat la nivel mondial. Acest lucru a fost anunțat chiar de reprezentanții companiei producătoare, Johnson & Johnson.

Autoritățile de reglementare din SUA trebuie să analizeze acum datele la cererea depusă joi de producător. Un comitet consultativ al Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration, FDA) din Statele Unite va lua în considerare cererea pe 26 februarie. Johnson & Johnson intenționează să facă o cerere similară autorităților de reglementare europene în următoarele săptămâni.

Producția

Paul Stoffels, director științific la Johnson & Johnson, a transmis joi într-un comunicat citat de NBC News: „Înscrierea de azi pentru autorizaţie de utilizare de urgenţă a vaccinului nostru experimental într-o singură doză anti-Covid este un pas esenţial spre reducerea poverii pe care o presupune boala la nivel global şi oprirea pandemiei”, a declarat Paul Stoffels într-un comunicat citat de NBC News.

Compania a anunțat anterior că ar putea livra Statelor Unite 100 de milioane de doze până în luna iunie.

Anunțul făcut de Johnson & Johnson vine în timp ce Crucea Roșie a lansat o campanie pentru a ajuta la obținerea a 500 de milioane de vaccinuri pentru oamenii din țările mai sărace. Până în prezent, peste 115 milioane de doze au fost distribuite în întreaga lume, dar majoritatea au mers în țări mai bogate.

  • 16x9 Image

    Marian Păvălașc

    A intrat în echipa Europa Liberă în ianuarie 2021. Este un jurnalist freelancer care își propune să publice știri importante, dar și reportaje, investigații. A intrat în presă în primii ani ai studenției, în urmă cu 15 de ani, atunci când a început să scrie pentru un cotidian din Galați. 

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG