Linkuri accesibilitate

Covid | Pastila Paxlovid, aprobată de EMA în caz de urgență


În cadrul studiilor clinice, pastila Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat.
În cadrul studiilor clinice, pastila Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat joi folosirea în caz de urgenţă, în Uniunea Euroepeană, a Paxlovid, o pastilă împotriva Covid-19 a laboratorului farmaceutic american Pfizer - care nu a primit încă autorizarea completă în vederea punerii pe piaţă.

„Medicamentul, care nu este încă autorizat în UE, poate fi folosit în tratarea adulţilor bolnavi de Covid-19 care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit să se îmbolnăvească grav”, anunţă EMA într-un comunicat.

Compania Pfizer a anunțat recent că pastila Paxlovid este foarte eficientă în protejarea împotriva formelor severe cauzate de coronavirus. De asemenea, pastila este eficientă și împotriva variantei Omicron care se răspândește rapid în întreaga lume.

În studiile clinice, Paxlovid a avut o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizării și a decesului la pacienții cu risc ridicat, potrivit companiei.

Paxlovid, nerecomandat în timpul sarcinii

EMA a arătat că cele mai frecvente reacții adverse raportate în timpul tratamentului și până la 34 de zile după ultima doză de Paxlovid au fost tulburările gustului, diaree și vărsături.

Experții europeni avertizează că la administrarea Paxlovid trebuie ținut cont dacă pacientul ia și alte medicamente, pentru că acestea îi pot reduce eficacitatea. De asemenea, Paxlovid nu trebuie utilizat la pacienții cu funcție renală sau hepatică severă, dar nici în timpul sarcinii în condițiile în care studiile de laborator pe animale au arătat că dozele mari de Paxlovid pot afecta creșterea fătului.

Alte două tratamente împotriva Covid-19, aprobate în UE

De asemenea, EMA a aprobat două noi tratamente împotriva covid-19, şi anume tratamentul cu anticorpi monoclonali al GlaxoSmithKline (GSK) şi un medicament imunosupresor - autorizat deja în Uniunea Europeană - în vederea tratării unor afecţiuni inflamatorii.

Tratamentul GSK „reduce în mod considerabil” spitalizarea pacienţilor cu risc, subliniază într-un comunicat EMA, iar tratamentul Kineret al laboratorului suedez Sobi, care este folosit deja în tratarea artritei şi bolilor inflamatorii, poate „împiedica dezvoltarea unei insuficienţe respiratorii grave la pacienţii cu Covid-19”.

Tratamentul GSK - denumit „xevudy” sau „sotrovimab” - „este destinat tratării Covid-19 la pacienţi adulţi şi adolescenţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit de a se îmbolnăvi grav”, precizează EMA.

Folosirea Kineret a fost „lărgită la tratarea Covid-19 la pacienţi adulţi care au nevoie de oxigen suplmentar şi care riscă o insuficienţă respiratorie gravă”.

Xevudy este al treilea tratament cu anticorpi monoclonali aurorizat în UE în tratarea Covid-19, după autorizarea în noiembrie a „regkirona” şi „ronapreve”.

Anticorpii sunt una dintre bazele sistemului nostru imunitar. Împotriva prezenţei unui element periculos, precum un virus, corpul uman îi produce în mod natural, în vederea descoperirii „invadatorului”.

Ideea unor anticorpi de sinteză constă în selectarea unor anticorpi naturali şi reproducerea acestora în mod artificial, pentru a fi administraţi ulterior, ca tratament, în general prin perfuzie.

Kineret este un medicament imunosupresor. El acţionează împiedicând acţiunea unui mesager chimic implicat în procese imunitare care conduc la inflamaţie.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG