Linkuri accesibilitate

Covid | Peste 15.000 de cazuri noi. Pacienții Covid nu mai au locuri în spitale


Pacienții Covid nu mai au locuri în spitalele din România. Marți s-a înregistrat un nou record de îmbolnăviri.
Pacienții Covid nu mai au locuri în spitalele din România. Marți s-a înregistrat un nou record de îmbolnăviri.

Datele prezentate marți de autorități arată că numărul cazurilor de Covid raportate în ultimele 24 de ore a fost de 15.037. Au murit 253 de pacienți.

În spitale se află 14.402 de pacienți cu Covid, dintre care 1.480 la terapie intensivă. Din totalul pacienților internați, 407 sunt minori, 385 sunt internați în secții și 22 la ATI.

Situația gravă din spitale, în care nu sunt suficiente locuri pentru pacienții Covid, a determinat autoritățile să suspende pentru 30 de zile internările, altele decât cele pentru urgențe, femei însărcinate, pacienţi oncologici sau ale persoanelor care au nevoie de dializă.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a transmis, marți, că este „revoltată de modul în care autoritățile au decis să blocheze internarea pacienților cronici”, transmite Coaliția. „Statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost”, spune Radu Gănescu, președintele COPAC.

Una dintre cele mai grave situații se înregistrează în București, unde spitalele nu au locuri pentru pacienți. Nici la ATI, nici pe secții, după cum anunță de câteva zile institutele „Marius Nasta" și „Matei Balș".

La Institutul Marius Nasta din București pacienții erau tratați, duminică, pe holuri.
La Institutul Marius Nasta din București pacienții erau tratați, duminică, pe holuri.

Rata de incidență cumulată la 14 zile a continuat să crească în mod accelerat în București, până la 10,31 de cazuri la mia de locuitori, după cum informează Direcția de Sănătate Publică. Luni, aceasta a fost de 9,64, duminică de 8,98.

Incidența cazurilor este în creștere în toate județele și depășește 10 cazuri la mia de locuitori și în Ilfov.


În ultimele 24 de ore au fost făcute efectuate 26.554 de teste RT-PCR (13.743 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.811 la cerere) și 51.184 de teste rapide antigenice.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG