Linkuri accesibilitate

Cresc cazurile de COVID. Ce state au reintrodus restricții după relaxare


Numărul cazurilor noi de Covid crește vertiginos la nivel global, doar în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 212.326 noi infecții, cea mai ridicată cifră de la declanşarea pandemiei. Este motivul pentru care, după relaxare, multe țări reintroduc restricții. E vorba inclusiv de țări care nu au fost foarte afectate de pandemie, cum sunt Israelul și Australia, dar care se confruntă în ultimele săptămâni cu o accelerare a cazurilor.

România se îndreaptă spre un alt vârf al pandemiei- de cinci săptămâni numărul cazurilor noi este într-o creștere constantă, rata de pozitivare depășește 5%, iar în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor COVID 19 nu mai sunt locuri. În acest context, sute de pacienți pozitivi, asimptomatici sau nu, au cerut externarea din spitale și nu pot fi obligați să rămână în izolare la domiciliu ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

România se află pe locul patru în Europa în ceea ce priveşte rata de infectare la 100.000 de locuitori. Doar Suedia, Portugalia şi Luxemburg înregistrează în această perioadă mai multe cazuri noi.

Israel

Țara a permis la începutul lunii mai redeschiderea școlilor, plajelor, mall-urilor, piețelor și a unor afaceri, dar creșterea cazurilor- în prezent 30.000 de persoane sunt infectate-, l-a determinat pe premierul Benjamin Netanyahu să anunțe că ”Israelul se află doar la un pas e carantina totală”.

Au fost, deci, reintroduse restricțiile: se închid barurile, cluburile de noapte, sălile de fitness și cele pentru evenimente, se anulează evenimentele culturale, iar numărul de clienți dintr-un restaurant va fi limitat la 20 în interior și maxim 30 în aer liber. Numărul de credincioși care se vor putea afla simultan într-o sinagogă va fi limitat la 19. De asemenea s-a anulat deschiderea sezonului turistic, ce trebuia să înceapă de la 1 august.

Australia

Numărul de cazuri de COVID-19 înregistrate în Melbourne, capitala statului Victoria, a crescut în ultimele 24 de ore cu 127, cea mai mare creștere de la începutul pandemiei. Autoritățile au introdus măsuri stricte de distanțare și au decis închiderea frontierei dintre statele Victoria și New South Wale, începând de marți, pe o perioadă nedeterminată. Ultima oară când autorităţile au restricţionat deplasările între cele două state a fost în 1919, în timpul pandemiei de gripă spaniolă, scrie Reuters.

Spania

Puternic lovită de pandemia de Covid 19, aproximativ 300.000 de infectări și 28.000 de decese, Spania reintroduce treptat, în unele zone, restricțiile după relaxarea de la începutul lunii mai. Astfel, autorităţile din Galicia au decis blocarea totală a zonei de coastă Lugo din cauza unui nou focar. Restricțiile vizează aproximativ 70.000 de persoane, care nu vor mai avea voie să părăsească provincia Lugo până vineri, 10 iulie, cu două zile înainte de alegerile regionale.

Catalonia a impus sâmbătă măsuri de izolare, după ce au apărut noi focare de Covid, măsuri care vizează peste 200.000 de persoane din Segria, inclusiv orașul Lleida. Locuitorii nu vor putea părăsi zona, dar nu vor fi limitaţi la locuinţele lor, aşa cum s-a întâmplat în izolarea iniţială din martie. Numărul de cazuri a ajuns la 3.706 în regiunea Lleida vineri, faţă de cele 3.551 din ziua precedentă.

Serbia

Țara se confruntă cu o creştere a numărului de cazuri, care, conform statisticilor oficiale, a trecut de la aproximativ 50 de infectări zilnice în urmă cu o lună la peste 250 de contagieri pe zi în perioada actuală. La Belgrad, trei spitale au fost din nou transformate în ultimele zile în "spitale COVID-19", iar în Capitală a fost declarată, sâmbătă, stare de urgență.

Autorităţile au decretat „situaţie de urgenţă” și în alte patru dintre cele mai afectate oraşe ale Serbiei: Kragujevac, Novi Pazar, Tutin şi Vranje. În aceste zone au fost reintroduse restricții- adunările publice cu o participare mai mare de cinci persoane în exterior şi în interior au fost interzise, dacă nu este posibilă respectarea unei distanţe de cel puţin doi metri între oameni. Barurile şi restaurantele nu vor putea fi deschise decât între orele 07:00 şi 20:00, iar manifestările sportive şi de divertisment sunt interzise.

Expert german: Crește riscul unui al doilea val de COVID-19 în toamnă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:38 0:00

Specialiștii explică acest al doilea val al pandemiei prin relaxarea prea rapidă, turneul de tenis organizat de Novak Djokovic, testat pozitiv cu SARS-CoV-2 după câteva zile de la debutul competiţiei, și alegerile din 21 iunie.

Portugalia

Regiunea metropolitană Lisabona este supusă, de săptămâna trecută, unor noi restricții pentru a evita răspândirea focarelor coronavirus. Adunările au fost din nou limitate la zece persoane, comparativ cu 20 faţă de restul ţării. Consumul de alcool în spaţii publice a fost interzis, iar magazinele, terasele sau cafenelele vor trebui să se închidă la ora locală 20.00. Numai restaurantele care servesc mâncare la faţa locului vor putea rămâne deschise până mai târziu.

Italia

În regiunea Veneto, una dintre cele mai afectate de coronavirus, numărul cazurilor a reînceput să crească, de la 1 iulie fiind înregistrate 28 de noi infecții, ceea ce ridicat numărul total al cazurilor la 19.327. Majoritatea cazurilor noi sunt din import. O ordonanță emisă luni prevede că persoanele pozitive care ies pe stradă sunt arestate și duse la închisoare, iar refuzul de a se interna al pacienților depistați pozitiv va duce la raportarea cazului la poliția judiciară. Anunțul a fost făcut de guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia.

XS
SM
MD
LG