Linkuri accesibilitate

Cazul Crevedia. Patronii stației GPL, plasați în arest la domiciliu


Stația GPL de la Crevedia după explozii
Stația GPL de la Crevedia după explozii

Judecătoria Sectorului 5 a respins vineri cererea procurorilor Parchetului General de prelungire a arestului preventiv pentru cei doi patroni ai stației GPL de la Crevedia. Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă au primit arest la domiciliu.

Cei doi se află în arest de pe 5 septembrie, măsură care a fost prelungită până în prezent.

Patronii stației GPL de la Crevedia, Ionuț Doldurea și Cosmin Stîngă, au primit joi acuzații suplimentare în dosarul exploziilor din 26 august, prin extinderea urmăririi penale.

Tragedia din 26 august s-a soldat cu 55 de răniți, șase morți, 7 case distruse total, 82 de case avariate și cu distrugerea echipamentelor și deteriorarea autospecialelor cu care au intervenit pompierii.

Parchetul General a dispus extinderea urmăririi penale cu noi infracțiuni: neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, atât împotriva celor doi patroni cât și a firmei acestora, Flagas SRL.

Doldurea și Stîngă sunt acuzați că nu au luat și nu au respectat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă deși erau obligați prin lege să o facă, „creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă”, spun procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) într-un comunicat remis presei joi.

De asemenea, Parchetul a cerut judecătorului de drepturi și libertăți să prelungească arestul preventiv pentru ambii patroni, pentru distrugere din culpă, „care a avut ca urmare un dezastru”.

În referatul cu propunere de prelungire a arestului, procurorii spun că măsura este justificată atât de modalitatea concretă în care a fost săvârșită fapta, cât și de consecințele ei.

Procurorii spun că, de cel puțin trei ani, ambii patroni afirmau „o politică de funcționare” bazată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind alimentarea, transportul, transvazarea și depozitarea combustibilului GPL și că o făceau exclusiv pentru beneficii materiale, sfindând inclusiv deciziile organelor de control și supraveghere.

Ionuț Doldurea
Ionuț Doldurea

Cât privește consecințele, procurorii țin cont de faptul că au murit șase oameni, că 55 au rămas mutilați, că 7 case au fost distruse total, 82 parțial și că au fost distruse inclusiv echipamentele și autospecialele echipelor de intervenție, în afară de acareturile din gospodăriile oamenilor din localitate pe o rază de peste un kilometru.

169 de persoane sunt părți vătămate în dosar și 158 au fost deja audiate. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei.

Totodată, 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale.

Pe 26 august 2023 au avut loc trei explozii la stația GPL a companiei Flagas, de la Crevedia/ județul Dâmbovița, soldate inițial cu 58 de răniți.

Cinci persoane au murit la spital, unde au fost internate cu arsuri foarte grave.

Două persoane au murit în primele 24 de ore. Este vorba de un cuplu de vârstnici: soția a murit a doua zi, la spital, cu arsuri pe 95% din suprafața corpului, iar soțul a făcut infarct și a murit pe loc când și-a văzut soția arzând ca o torță.

Douăsprezece persoane au fost transferate în străinătate, 4 în stare critică, dar transportabile, ceilalți fiind prea grav răniți pentru a putea face față unui transport, cu arsuri de peste 95% pe suprafața corpului sau, dimpotrivă, cu arsuri care permiteau tratarea în România.

Unul dintre cei aflați în stare foarte gravă internați în România a murit la patru zile după explozie, iar doi angajați ai stației GPL la o săptămână de la incendiu.

42 persoane au fost externate (40 din spitale din țară și 2 din spitale din străinătate) după cel mult 20 zile de spitalizare.

A șasea persoană a murit la Lubeck, în Germania, pe 30 septembrie.

Cosmin Stîngă
Cosmin Stîngă

Potrivit procurorului general Alex Florența, în dimineața zilei de 26 august în curtea stației GPL se aflau două cisterne, iar în jurul orelor 18.00 a ajuns o a treia despre care se presupune că ar fi avut probleme la una din roți, motiv pentru care gazul petrolier lichefiat a fost transferat în altă cisternă.

Din motive încă neelucidate, pentru că dosarul încă este în cercetări la procurori, sub cisterna cu gaz a apărut o sursă de foc.

Unul din angajați a sesizat și le-a cerut celor 4 angajați nepalezi să iasă și să oprească traficul, timp în care cei doi șoferi ar fi urmat să stingă flăcările.

La scurt timp a avut loc o explozie. În circa o oră, la fața locului au ajuns echipele de intervenție, iar a doua explozie, mai puternică decât prima, i-a rănit pe pompierii aflați mult prea aproape, în ciuda faptului că foloseau un robot pentru stingerea incendiului.

După stingerea incendiului a fost găsită o rămășiță a unei cisterne la aproximativ 2 kilometri de locul exploziei.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Cezar Amariei

    A intrat în echipa Europa Liberă în mai 2023. Jurnalist cu peste 20 de ani de experiență, a colaborat cu unele dintre cele mai importante trusturi media naționale (Mediafax, Adevărul, ProTV, Gândul).

    Specializat în materiale de autor, analize, anchete, sinteze, reportaje, interviuri.

XS
SM
MD
LG