Linkuri accesibilitate

Procurorii au găsit posibila sursă a incendiului de la Crevedia. 14 dosare de daună deschise de asiguratori


Imagine panoramică după exploziile de la Crevedia

Procurorii au pus sechestru pe averea patronilor stației GPL de la Crevedia în explozia căreia au murit până acum cinci persoane și au fost rănite 58. De asemenea, ei au găsit ceea ce ar putea fi sursa incendiului care a declanșat exploziile.

Procurorii au găsit resturile unui furtun cu inserţii metalice şi ale unei pompe de presiune, folosite cel mai probabil de şoferi la transferul gazului între cisterne, ceea ce ar putea fi sursa incendiului care a dus la exploziile în lanț care au produs tragedia din 26 august.

În referatul său, Parchetul General scrie că incendiul şi exploziile care au avut loc la punctul de lucru neautorizat al firmei Flagas SRL din comuna Crevedia au fost cauzate, cel mai probabil, de scurgerile de gaze de la autocisternele sau cisternele depozit amplasate în curtea firmei şi de existenţa unei surse de aprindere, scrie Adevărul.

„Cercetarea la faţa locului a condus la identificarea şi ridicarea din curtea imobilul a resturilor metalice ce provin de la un furtun cu inserţie metalică, distrus parţial ca urmare a incendiului, şi a resturilor metalice ale unei pompe multietajate de presiune gaz folosită pentru transvazarea gazului dintr-o cisternă în alta”, se arată în referatul procurorilor.

„De asemenea, cu ocazia examinării epavei autocisternei aflate în curte, lângă gardul dinspre stradă, s-a constatat că nu mai prezintă pe tamburul din zona de distribuţie a gazului reminiscenţe ale furtunului folosit pentru distribuţia gazului. Aceste aspecte indică faptul că, cel mai probabil, înainte de producerea incendiului şi a exploziilor, cei doi angajaţi ai firmei începuseră activităţile de transvazare GPL din autocisterna utilizată de către cel din urmă în cea utilizată de către primul, prin derularea furtunului de pe tambur şi orientarea acestuia pe sub autocisterna lui (...) spre autocisterna lui (...)”, se mai spune în documentul citat.

14 dosare de daună

Companiile membre ale Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) au deschis, până în acest moment, 14 dosare de daună în baza poliţelor de asigurare dedicate locuinţelor şi companiilor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectaţi de exploziile produse la staţia GPL din Comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa.

„Până în acest moment, companiile membre UNSAR au deschis 14 dosare de daună în baza poliţelor de asigurare dedicate locuinţelor şi companiilor, ca urmare a notificărilor primite din partea celor care au fost afectaţi de exploziile produse la staţia GPL din Comuna Crevedia, judeţul Dâmboviţa”, anunţă UNSAR.

Chiar şi în condiţiile în care doar 1 din 5 locuinţe din România este asigurată, anul trecut, proprietarii acestora au primit despăgubiri de peste 43,3 milioane lei din partea companiilor membre UNSAR în baza asigurărilor facultative, doar pentru acoperirea prejudiciilor cauzate de incendii, cu peste 69% mai mult faţă de 2021, fără a lua în calcul şi despăgubirile acordate pentru pagubele cauzate de producerea altor riscuri.

„De cele mai multe ori, pagubele cauzate de incendii sau explozii sunt considerabile, impactând proprietăţile, bunurile şi, foarte important, siguranţa financiară a oamenilor. În aceste situaţii, o asigurare facultativă pentru locuinţă ne poate oferi protecţia de care avem nevoie, putând salva viitorul persoanelor afectate de producerea unui dezastru”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.

Asigurarea facultativă pentru locuinţă oferă un nivel suplimentar de protecţie faţă de cea obligatorie PAD, aceasta acoperind, în plus faţă de dezastrele naturale, şi alte riscuri, precum: incendiu, explozie, căderi de corpuri, inundaţii produse de avarii ale instalaţiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, precum şi alte situaţii neprevăzute – inundaţii produse vecinilor, defecţiuni ale centralei termice, daune la bunurile electronice/electrocasnice etc.

Asigurările facultative de locuinţe se pot încheia doar pentru locuinţele care sunt asigurate printr-o poliţă obligatorie (PAD).

Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil.

Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări.

Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.

În tragedia de la Crevedia şi-au pierdut viaţa 5 persoane, alte aproape 60 au fost rănite şi zeci de construcţii au fost avariate. Este vorba atât despre locuinţe, cât şi despre sedii de companii. Doar o parte dintre acestea erau însă protejate financiar printr-o poliţă de asigurare.

Patronii staţiei GPL care a explodat pe 26 august la Crevedia, Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stîngă, au fost arestați miercuri pentru 30 de zile.

Decizia a fost luată de Judecătoria Sectorului 5 București și a fost contestată de avocatul celor doi.

Anterior, cei doi au fost audiaţi la Parchetul General, unde au aflat că procurorii au pus sechestru pe mai multe dintre bunurile firmei, dar și ale lor personale.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG