Intervenția ratată a Poliției de la Onești, soldată cu uciderea a două persoane, a dus la deschiderea mai multor anchete. O echipă a Inspectoratului General al Poliției Române se află în județul Bacău și verifică modul în care au acționat polițiștii în acest caz.
Principalele concluzii ale anchetei derulate de IGPR la Bacău:
- Primul apel la 112 a fost efectuat la ora 11,47, de către un bărbat care sesiza că a sechestrat două persoane. STS a transferat apelul la Poliție. Apelul s-a întrerup, iar operatoarea a transferat apelul către colegii din teren
- Primul echipaj a ajuns la fața locului la 11.52. La 11.55 s-a dispus constituirea unei grupe operative, formată din 17 polițiști
- Adjunctul șefului Poliției Onești a mers și el la fața locului, precum și un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Onești. Adjunctul poliției a inițiat primele discuții cu bărbatul, pe care îl cunoștea, deoarece locuiește în aceeași zonă. Ulterior, la fața locului a ajuns și șeful Poliției municipale Onești
- Negociatorul de la IPJ Bacau și polițiști de la Serviciul de Acțiuni Speciale au ajuns la fața locului la 13.53. De atunci, discuțiile au fost preluate de negociator. Acesta era liber și a fost chemat de urgență la serviciu. Celălalt se află în concediu medical. În cadrul IPJ Bacău lucrează doi astfel de specialiști.
- La 14.01 a fost solicitat sprijinul ISU Bacău. La 14.58 agresorul a sunat din la 112 și a spus că are în locuință două persoane legate și a cerut să i se restituite actul de proprietate și 300.000 de euro
- Operatorul de la 112 a solicitat să vorbească cu una dintre cele 2 persoane sechestrate. Unul dintre bărbați a spus că a fost amenințat că va fi ucis dacă aude vreo mișcare pe scara blocului. Acest apel a durat 5 minute
- Poliția a discutat și cu soția, care și-a susținut soțul. La 16.39 de minute, cel în cauză a sunat din nou la 112 și a cerut să discute cu persoane mai importante în stat, pentru că nu are ce discuta cu Poliția
- la 16.55 „s-a produs un declic” iar agresorul a devenit violent și i-a ucis pe cei doi prizonieri.
Crimele, comise de față cu Poliția
Suspectul crimelor de la Bacău este un bărbat cu un cazier infracțional bogat, care în ultimii ani a avut mai multe luări de poziții publice cu privire la situația apartamentului în care a locuit.
Gheorghe M. și soția sa au pierdut locuința ca urmare a unei acțiuni judiciare, imobilul fiind revendicat de o firmă din județ. Într-o filmare din 2018, bărbatul amenința că își va face dreptate de unul singur, folosind violența.
Cei doi muncitori care au fost uciși lucrau la firma care a obținut apartamentul și pe 1 martie se aflau în imobil pentru diverse lucrări. Acolo, Gheorghe M. i-a legat și ținut închiși pe balcon. Agresorul a sunat la 112 și a cerut ca la fața locului să ajungă un echipaj de Poliție.
Polițiștii au ajuns acolo în jurul orei 14.45. A urmat un dialog între agresor și forțele de ordine, în care bărbatul le-a solicitat polițiștilor documente ale instanței prin care a pierdut apartamentul, suma de 300.000 de euro și o cameră de filmat, potrivit unor surse din anchetă citate de Hotnews.
În tot acest timp, bărbatul se afla pe balcon, între cele două victime legate, de unde a discutat pentru aproximativ 4 ore cu forțele de intervenție. La un moment dat, bărbatul i-a înjunghiat pe cei doi muncitori, moment în care forţele de ordine au intrat în apartament şi l-au împuşcat pe agresor în picioare.
Potrivit unor surse judiciare, Gheorghe M. are mai multe condamnări la activ. În 1987 a fost condamnat pe la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru furt, în 1991 la 1 an și 6 luni pentru furt calificat, în 2003 la 6 luni pentru vătămare corporală gravă, iar în 2010 la 28 de zile pentru conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul se află în prezent în spital, fiind rănit la picior. Soția sa a fost și ea reținută de polițiști pentru complicitate.