Linkuri accesibilitate

SmartJob | Cristian China-Birta „Chinezu”: Influencerii sunt cele mai mari bombardiere. Pot distruge grav creierașul oamenilor


În ce măsură pot determina influencerii rezultatul alegerilor? „În foarte mare măsură”, spune Cristian China-Birta sau „Chinezu”, așa cum e cunoscut de către apropiații și urmăritorii săi.
În ce măsură pot determina influencerii rezultatul alegerilor? „În foarte mare măsură”, spune Cristian China-Birta sau „Chinezu”, așa cum e cunoscut de către apropiații și urmăritorii săi.

Cristian China-Birta „Chinezu” este unul dintre cei mai cunoscuți oameni din mediul digital românesc. Vorbește la SmartJob despre colaborarea dintre influenceri și politicieni în an electoral: „E un contract nescris între influencer și fanii lui. Acea comunitate e de neclintit.”

Chinezu are o experiență de peste 16 ani în social media, marketing, blogging și consultanță în campanii cu influenceri. Este antreprenor, cofondator și manager al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0.

El vorbește despre cât de convingător poate fi un influencer în an electoral și despre pericolul pe care-l trăiesc cei mai mulți dintre oameni, acela de a nu-și trăi cu adevărat viața și de a fi tot timpul pe internet.

„Ei se gândesc ce conținut trebuie să strângă, ce să facă ca să arate celorlalți, din cealaltă viață a lor, aia digitală, cum sunt ei. De fapt, cum ar vrea să fie ei. E oribil. Gândiți-vă câtă lume face asta”, spune Cristian China-Birta.

La un moment dat, evoluționist, dacă o să mergem așa, o să ne facem două creiere, spune mai în glumă, mai în serios, Chinezu: „O să avem un creier pentru digital și pentru toată nebunia asta, și unul pentru când mergem și noi la baie și apoi le facem cartofi prăjiți copiilor.”

Poți asculta aici varianta audio a acestui podcast:

Care sunt, în opinia lui, pericolele anului electoral 2024 în social media?

„Nici n-are legătură cu social media. Primul pericol e că suntem fiecare steliști și dinamoviști și nu mai suntem în stare să ieșim la o bere cu dinamovistul. Noi nu mai știm a comunica, am pierdut dialogul social și aici, într-adevăr, social media e de vină teribil pentru că stăm fiecare în bulele noastre și la revedere. Noi nu-i mai ascultăm pe ceilalți deloc.”

Un alt pericol, explică acesta, e dat de fake news-uri: „Aici, regula de bază e: dacă-i prea frumos să fie adevărat, atunci nu e adevărat.”

„Nu mai da click pe orice rahat. Intră pe site-urile mainstream pe care le consideri serioase. Când dai click pe orice, ai acele cookie-uri și te retarghetează numai cu acele chestii și apoi ți se schimbă și ție percepția: «bă, dar Ciolacu ăsta nu e chiar așa rău».”

Vizionați podcastul SmartJob pe pagina noastră de YouTube:

„Recomand să iasă un pic fiecare din lumea lui și să verifice informația din mai multe surse”, mai spune Cristian China-Birta. Mare, mare atenție, susține acesta, și la importanța autentificării în doi pași atunci când vorbim de tot ce presupune logare în digital.

Puterea influencerilor în anul electoral 2024

Chinezu spune că forța influencerului este uriașă, cu atât mai mult cu cât vorbim de un an electoral cu patru tipuri de alegeri. Asta poate însemna ceva bun, dar, din păcate, poate fi folosită și în sens negativ, de a manipula și a de împrăștia dezinformare.

„Gândiți-vă că sutele de mii care se uită la Dana Budeanu se uită în gura ei fără să-i oblige nimeni. E un contract nescris între influencer și fanul lui. De-aia am văzut o grămadă de scandaluri în care au fost implicați influencerii și din punctul nostru de vedere: «vai, dar ce oribil!» Și comunitatea lor nu s-a clintit niciun milimetru. Pentru că-i contractul ăla nescris.”

Care e diferența între apariția liderului politic la televiziuni, poate în prime-time, și apariția într-un podcast, într-un interviu al unui influencer?

„Dacă apare la televiziune cineva și zice: «domnul Ciolacu este un politician foarte bun». Haide, mă, că știu eu combinațiile voastre… Vine la Dana Bodeanu și zice: «haide, mă, Marcel, că mie îmi place de tine. Ia uite ce frumos a zis Dana noastră!» Asta e diferența colosală.”

Chinezu face referire la un interviul pe care premierul Marcel Ciolacu l-a acordat Danei Budeanu în luna noiembrie a anului trecut.

De-asta influencerii sunt „cele mai mari bombardiere”, crede Chinezu, și în sens bun, dar și în sens rău: „Sunt bombardiere care pot distruge creierașul oamenilor foarte grav.”

În ce măsură pot determina influenceri precum Dana Budeanu, dar și alții, alegerile sau rezultatul alegerilor? „În foarte mare măsură”, consideră Cristian China-Birta.

Putem spune că principalul beneficiu pe care îl aduce influencerul politicianului este umanizarea? „Da, îi umanizează și se produce și o asociere cu brandul respectiv, cu influencerul respectiv. Fanii Danei Budeanu l-au înjurat pe Ciolacu până a venit la ea. Când l-au văzut la Budeanu: «hai că nu e așa rău Marceluș ăsta, căci ea e Dănuța noastră».”

Informația în social media în 2024

Chinezu se referă și la „adevărurile” pe care le găsim în social media, întrucât, spune el, adevărul de pe Facebook este unul, cel de pe TikTok e altul și tot așa:

„Generația tânără, Zeții, încep să folosească TikTok ca motor de căutare, nu mai folosesc Google și recomand tuturor să facă un experiment: să dea aceeași căutare pe TikTok și aceeași căutare pe Google. Te oripilezi. Oripilație fără ventilație primești când vezi ce găsește lumea pe TikTok. Problemuța e că Zeții încep să creadă ce e acolo. Păi, și dacă dau pe TikTok, eu cu cine votez? Ăla e adevărul lor.”

Când vine vorba de adevărurile din social media, ne mințim când spunem că noi decidem, crede el: „Crezi că tu decizi, tu deschizi Facebook și... decizi pe dracu'. Decide algoritmul.”

„Tu ai deschis telefonul și ai început să freci ecranul și ei îți livrează știrile și informațiile și tu le crezi. Camera ecourilor se numește. Dacă stăm amândoi și vorbim ce incompetent e Ciolacu, noi credem cu adevărat asta, și după aia algoritmul ne dă numai informații despre anti-Ciolacu.”

TikTok a crescut enorm, spune Chinezu, pe nevoia de amuzament a oamenilor.

„Toate analizele, toate studiile care se fac arată că oamenii vor din ce în ce mai mult să râdă. Pe medie, în social media, un român stă cam 2 ore și 45 de minute. E o tendință să învinovățim social media și digitalul pentru orice se întâmplă în viața noastră, dar noi stăm cel puțin 2 ore și 45 acolo. Ca orice formă de adicție, tu ai decis să faci asta.”

Dacă nu-l credem pe cuvânt, Chinezu recomandă cartea „Identitatea Virtuală”, scrisă de Mihnea Măruță, jurnalist și doctor în filosofie al „Universității Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: „E excepțională. E lucrarea lui de doctorat. E o carte grea, dar e fenomenală, fascinantă.”

Ce anume ne-ar putea face să ne trezim, să trăim conștient și să luăm decizii în privința timpului petrecut în social media?

„Gândiți-vă că primul lucru pe care îl fac când se trezesc dimineața 53% din români e să intre pe telefon. Cine te obligă să faci asta? Nimeni. E decizia ta. Orice notificare pe telefonul mobil, mai ales din zona digitală, e o doză de dopamină. Dacă ai notificările pornite - ceea ce eu n-am deloc, am învățat regula asta - în esență ești încontinuu drogat. Trăiești frica aceea că ratezi ceva. La asta să fim atenți.”

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG