Linkuri accesibilitate

Fostul deputat Cristian Rizea a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova și expulzat în România


Fostul deputat PSD Cristian Rizea, la Chișinău, în Republica Moldova, pe 21 iunie 2021.
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, la Chișinău, în Republica Moldova, pe 21 iunie 2021.

Fostul deputat Cristian Rizea, condamnat la închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 15 ani.

Cristian Rizea, în vârstă de 54 de ani, a fugit în Republica Moldova în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în primă instanţă la închisoare. Doi ani mai târziu, el avea să fie condamnat definitiv.

În această perioadă, el a făcut demersuri ca să primească azil politic, însă Inspectoratul General pentru Migraţie (IGM) de la Chişinău a anunțat joi că a fost declarat persoană indezirabilă şi a fost îndepărtat sub escortă.

Potrivit IGM, declararea unui cetățean străin ca persoană indezirabilă este „o măsură asiguratorie, dispusă împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori în a cărui privinţă există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică”.

Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a anunțat joi seară că l-a preluat pe Cristian Rizea în baza mandatului de executare a pedepsei emis de Tribunalul București.

„Acesta a fost preluat cu sprijinul Poliţiei de Frontieră şi urmează a fi introdus într-un penitenciar al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”, se arată în comunicatul IGPR.

Cristian Rizea a fost condamnat definitiv la 4 ani și opt luni de închisoare cu executare, în anul 2019, după ce procurorii DNA l-au acuzat că a primit 300.000 de euro de la omul de afaceri Lucian Colţea ca să intervină la Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS).

În schimbul sumei de bani, fostul deputat PSD ar fi intervenit pentru retrocedarea unui teren într-o zonă rezidenţială din Bucureşti şi la Primăria Chiajna pentru un teren aflat în litigiu.

Rizea are însă probleme penale și în R. Moldova, fiind inculpat pentru fals în declaraţii.

El este învinuit de procurori că a minţit când a declarat că nu are probleme penale atunci când a obținut cetăţenia Republicii Moldova. De altfel la finalul anului 2021, el a rămas fără cetățenia acestui stat.

De asemenea, jurnalista Emilia Șercan a afirmat joi seară că fostul deputat PSD este „unealta principală” în dosarul de kompromat împotriva sa. „Să vedem cum se mișcă acum procurorii noștri”, a spus ea.

Cristian Rizea a ajuns în Parlamentul României de pe listele Partidului Social Democrat și a avut două mandate de deputat, între anii 2008 și 2016.

Emilia Șercan și dosarele în care sunt cercetate acuzațiile de kompromat la adresa sa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:54 0:00
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG