Linkuri accesibilitate

Profesor universitar reținut pentru luare de mită: 1.200 de euro pentru promovarea cu notă maximă


Cristian Rudolf, lector universitar la UBB Reșița, a fost ridicat de pe o stradă din județul Caraș-Severin după ce a fost prins în flagrant luând mită de la studenți. Ilustrație de arhivă.
Cristian Rudolf, lector universitar la UBB Reșița, a fost ridicat de pe o stradă din județul Caraș-Severin după ce a fost prins în flagrant luând mită de la studenți. Ilustrație de arhivă.

Un profesor universitar din Reșița a fost prins în flagrant delict în timp ce lua mită de la studenți, potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție.

Cristian Rudolf, lector universitar doctor la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, cu sediul în Reșița, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA, potrivit unui comunicat.

Procurorii anticorupție îl acuză pe lectorul Cristian Rudolf că, pe parcursul mai multor zile ale lunii februarie, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani pentru a le asigura promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina „Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”.

Pe 11, 16 și pe 18 februarie, suspectul „ar fi și primit sumele de 1.000 euro și 3.000 lei, iar în data de 20 februarie 2023 ar mai fi primit suma de 50.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, menționează DNA.

Mai exact, lectorul ar fi pretins de la fiecare masterand 600 euro pentru promovarea examenului cu nota minimă, iar dacă masteranzii doreau promovarea cu notă maximă suma creștea la 1.200 de euro de persoană.

De asemenea, banii ar fi fost ceruți și pentru „îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic”.

În acest sens, procurorii spun că suspectul ar fi cerut suma de 50.000 de lei pentru a furniza cursurile de doctorat.

Printre studenții de la care profesorul universitar ar fi pretins bani pentru promovarea examenelor erau inclusiv polițiști care își continuau studiile, potrivit publicației PressAlert.

Bărbatul urmează să fie prezentat marți cu propunere de arestare preventivă Tribunalului Timiș.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG