Linkuri accesibilitate

Cristina Tarcea avertizează asupra legalității concursului pentru președinția Curții Supreme de Justiție. Întrebările Liei Savonea


Cristina Tarcea, președinta instanței supreme

Cristina Tarcea, președinta în exercițiu a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a avertizat, în timpul concursului pentru succesiunea la funcția sa, că procedura după care se desfășoară concursul nu respectă legea. Trebuia începută abia în septembrie. Președinta CSM, Lia Savonea, a contrazis-o.

Cristina Tarcea a spus, în cadrul concursului la care există un singur candidat, judecătoarea Corina Corbu, că abia după 15 septembrie ar fi trebuit să înceapă procedura de ocupare a postului de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Mandatul Cristinei Tarcea expiră la 15 septembrie, iar legea prevede că în 30 de zile de la vacantarea funcției trebuie organizat concursul pentru ocuparea acestei funcții.

Pe parcursul audierii Corinei Corbu, au existat mai multe puncte de tensiune între președinta Consiliului Superior al Magistraturii, CSM, Lia Savonea, și actuala președintă a Curții Supreme, Cristina Tarcea.

Cristina Tarcea a întrebat-o pe Corina Corbu dacă validează, prin prezenţă, o asemenea procedură, pe care o consideră ilegală

Cristina Tarcea: Nu aţi valida nici prin prezenţă, nici prin vot o procedură care nu respectă legea? În acest context, aş dori punctul de vedere sincer al dumneavoastră, procedura de astăzi şi candidatura dumnevoastră respectă dispoziţiile legale?

Corina Corbu: Eu, în calitate de candidat nu cred că aş putea să îmi exprim un astfel de punct de vedere, în condiţiile în care m-am înscris într-o procedură care a fost demarată de CSM. Am urmat o procedură demarată de CSM, eu consider că ea se înscrie unor dispoziţii legale.

Cristina Tarcea: Vă asumaţi riscul unei vulnerabilziaări al ÎCCJ prin faptul ca participaţi la o procedură care ar putea ridica probleme de legalitate?

Lia Savonea: Nu cred că este cazul să discutăm despre legalitatea procedurilor. Candidatul răspunde întrebărilor legate de managementul instanţei.

Cristina Tarcea a cerut permisiunea de a continua cu întrebările pe această temă, iar Lia Savonea a răspuns „NU”.

Întrebările Liei Savonea despre presă

Pe parcursul întrebărilor pe care membrele Secției de judecători le-au adresat Corinei Corbu, s-au detașat cele ale Liei Savonea. Președinta CSM a fost interesată de poziția pe care ar avea-o Corbu în cazul în care ar avea divergențe de opinie cu membri ai CSM. Savonea a vrut să știe dacă, odată ajunsă președintă a Curții Supreme, Corbu s-ar adresa presei. De asemenea, a întrebat dacă ar da un comunicat de presă critic la adresa Secției Speciale pentru investigarea magistraților.

Judecătoarea Corina Corbu a spus că „nu este o soluție” un comunicat adresat presei, ci ar fi nevoie de o discuție cu Secția Specială. De asemenea, ea a mai arătat că președinta Curții Supreme trebuie să fie „un partener al CSM” și a sugerat că divergențele de opinie, fie că sunt între membrii CSM, fie între judecătorii Curții Supreme, trebuie „să fie discutate calm” și să nu ajungă în presă.

Întrebată de o membră a comisiei dacă ar anunța „prin presă” că nu este de acord cu opinii ale colegilor din CSM, Corina Corbu a răspuns - „Nu aș face niciodată așa ceva”.

Aceste întrebări sunt o aluzie directă la tensiunile dintre Lia Savonea și Cristina Tarcea, care au avut opinii diferite în disputele privind independența justiției și modificarea legilor sistemului judiciar. Disputa a culminat în timpul dezbaterii privind legalitatea funcționării Secției Speciale de investigare a magistraților, când Tarcea a amendat modul de funcționare și legalitatea acesteia.

Presiuni asupra judecătorilor

Cristina Tarcea a denunțat, din nou, înaintea interviului Corinei Corbu, presiuni la adresa judecătorilor Curții Supreme. „Asupra judecătorilor Înaltei Curţi, care asta e competenţa prevăzută de lege, judecă cauzele în funcţie de calitatea persoanei, au existat şi vor fi întotdeauna presiuni, important e ca judecătorii Înaltei Curţi să fie puternici, drepţi şi verticali".

Singurul magistrat care şi-a depus candidatura pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este judecătorul Corina Corbu, în vreme ce actualul preşedinte al instanţei supreme, Cristina Tarcea, nu şi-a depus dosarul pentru un nou mandat.

CSM a declanşat, la finele lunii mai, procedura de ocupare a funcţiei de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în condiţiile în care mandatul Cristinei Tarcea va expira în luna septembrie a acestui an.

Corina Corbu a fost achitată definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de corupţie în care a fost vizată şi Gabriela Bîrsan. În urma deciziei de achitare, preşedintele Klaus Iohannis a semnat, anul trecut, decretul de numire a Corinei Corbu în funcţia de preşedinte al Secţiei de contencios administrativ din cadrul ÎCCJ, pe o perioadă de trei ani.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG