Linkuri accesibilitate

Criză de poluare în București


Costel Alexe, ministrul mediului
Costel Alexe, ministrul mediului

Costel Alexe, ministrul Mediului, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că toate stațiile pe care le deține Ministerul Mediului au înregistrat duminică noaptea depășiri ale nivelului maxim admis de poluare.

Potrivit acestuia, poluarea a fost generată în principal de un incendiu izbucnit la Crevedia, dar și de incendiul de la Gara de Nord, conform Mediafax.

„Din discuția cu ISU, a fost un incendiu de vegetație forestieră, pe 5.000 de mp, la Crevedia, acel incendiu de la Gara de Nord, din miezul noptii și alte incendii provocate de populație din jurul Bucureștiului”, a spus Alexe.

Ministrul Mediului a mai precizat că ,în cadrul județului Ilfov „există 46 de firme autorizate și în municipiul București 69, care au acest proces de ardere. Am stabilit că până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de ardere de pe raza București-Ilfov pentru a vedea dacă toți acești operatori dețin mijloace de măsurare a poluării”.

Un incendiu a izbucnit în noaptea de duminică spre luni la o cameră de birouri din Gara de Nord din Capitală. 34 de oameni, angajaţi şi călători, au fost evacuaţi.

Ministrul a aflat de indicatorii de poluare de pe Facebook

„Deci ministrul a aflat în jurul orei 4 dimineaţa pentru că mă întorceam din Maramureş. Cred că primele ieşiri în spaţiul public, mă refer pe Facebook, de la cetăţeni din Bucureşti, le-am sesizat în jurul orei 4”, a declarat Costel Alexe, luni, într-o conferință de presă, relatează Mediafax.

Totodată, Garda de Mediu, instituția care trebuie să fie cel mai bine informată despre arderile necontrolate, a aflat despre norul de poluare de la minister.

„Şi Garda de Mediu la ce oră a aflat? La orele 6.30, deci prin minister. Vreau să va spun că am făcut toate verificările”, a spus Mărioara Gătej, comisar şef Garda de Mediu.

Alexe a mai declarat, luni, că a solicitat demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București (APM), în condițiile în care agenția are mari probleme de comunicare și de management.

În context, vicepremierul desemnat, Raluca Turcan, susține că Bucureștiul e capitală europeană, dar înregistrează din ce în ce mai des aceleași niveluri de poluare ca orașele din India: „cu răspunsuri țâfnoase venite de la Primăria Generală nu putem rezolva absolut nimic”.

XS
SM
MD
LG