Linkuri accesibilitate

Criză politică | USR-PLUS îi retrage încrederea premierului Cîțu. Prim-ministrul, interimar la Sănătate


Dan Barna a declarat că Alianța USR PLUS nu îl mai suține pe premierul Florin Cîțu și că guvernarea nu mai poate continua în acest fel. Va urma o întâlnire a Coaliției pentru noi discuții.

UPDATE - Interimatul la conducerea Ministerului Sănătății va fi asigurat de premierul Florin Cîțu, după ce vicepremierul Dan Barna a refuzat.

„Odată cu propunerea de revocare a lui Vlad Voiculescu i-am trimis președintelui și propunerea de numire a lui Darna Barna. Având în vedere refuzul lui Dan Barna, am înaintat o nouă propunere, în persoana mea, acceptată de președinte. Am avut deja întâlniri cu secretarii de stat, mâine voi avea videoconferință cu șefii DSP. Mâine vom avea ședință de guvern, sunt mai multe acte normative importante pentru toți românii și care nu suportă amânare. Voi asigura interimatul la Ministerul Sănătății până când USR PLUS va face o nominalizare de ministru”, a anunțat premierul Florin Cîțu.

***

Dan Barna a declarat că o coaliție de guvernare nu poate funcționa decât pe bază de respect și a spus că cere o întâlnire cu Ludovic Orban și Kelemen Hunor pentru a discuta despre retragerea încrederii pentru Florin Cîțu.

Declarațiile vin după decizia premierului Florin Cîțu de a-l demite pe ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, decizie pe care Dan Barna a catalogat-o drept „imatură politic”. Liderul USR PLUS a mai declarat că a discutat în prealabil și cu președintele Iohannis a cărui mediere ar putea fi necesară.

Principalele declarații:

  • Demiterea de către premier a lui Vlad Voiculescu e o decizie unilaterală și imatură politic. Ridică mari semne de întrebare asupra capacității premierului Cîțu de a conduce coaliția;
  • Am fost invitat de premier la o discuție la care mi-a comunicat o decizie deja luată și transmisă președintelui Românie. Nu a existat nici o discuție înainte de această decizie care mi-a fost anunțată;
  • Anunțul din această dimineață legat de preluarea de către mine a interimatului, fără consultarea mea. E o decizie care confirmă iar imaturitate. Am discutat cu președintele României și vom găsi o soluție;
  • Demiterea din această dimineață nu se bazează pe nici o evaluare a ministrului Vlad Voiculescu pe care premierul și-a asumat-o unilateral;
  • O coaliție de guvernare nu poate funcționa decât pe bază de respect;
  • Cerem o întâlnire de urgență a coaliției pentru a avea un dialog responsabil cu președinții Orban și Kelemen Hunor pentru a discuta retragerea premierului Cîțu;
  • I se reproșează lui Vlad Voiculescu lucruri pe care nu le-a avut nici un moment sub control. Campania de vaccinare e direct sub controlul premierului și suntem pe locul 25 din 27 în UE, în ciuda unui start bun;
  • USR PLUS rămâne asumat pe responsabilitatea de a face reforme;
  • Vom avea o discuție în coaliție astăzi pentru a vedea cum continuăm;
  • Am avut o discuție cu președintele Iohannis acum câteva ore, vom vedea dacă e necesară medierea sa;
  • Am toată încrederea în înțelepciunea și maturitatea coaliției pentru a continua guvernarea. Răspunsul e foarte simplu, ni l-a dat chiar premierul azi: coaliția nu stă într-o singură persoană;
  • Vom avea o discuție în coaliție pe subiectul retragerii încrederii premierului Cîțu;

Cum s-a ajuns la decizia retragerii sprijinului politic

Demiterea ministrului Vlad Voiculescu a crescut tensiunea în Alianța USR PLUS, care s-a reunit într-o ședință de urgentă pentru a vedea care este ieșirea din această situație. Nemulțumirile au pe două fronturi: în primul rând față de premierul Florin Cîțu care a impus practic această demitere în mod unilateral, fără a se consulta cu liderii USR PLUS și fără a ține cont de faptul că a anunțat că orice schimbare se va face doar după o evaluare.

În al doilea rând e vorba de disensiunile între USR și PLUS, dar și de nemulțumirea față de prestația lui Dan Barna care ar fi cedat prea ușor în fața lui Cîțu. Funcția de ministru al Sănătății revine PLUS, potrivit negocierilor care au avut loc la formarea guvernului. Numele care se vehiculează pentru preluarea ministerului Sănătății este cel al medicului Adrian Wiener, care este însă membru USR.

În ședința USR PLUS, cele mai radicale propuneri, printre care cea a ieșirii de la guvernare, au venit în principal din partea reprezentanților PLUS. De altfel, Dacian Cioloș a avut o reacție fermă pe Facebook „​Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil”.

USR PLUS a avut pe masa trei variante pentru rezolvarea situației:

  • Rămânerea la guvernare în Coaliția cu PNL și UDMR, însă fără Cîțu premier.
  • Ieșirea de la guvernare.
  • Renunțarea la Ministerul Sănătății în favoarea PNL.

Cea mai serioasă a fost, potrivit informațiilor Europei Libere, cea a plecării lui Florin Cîțu din fruntea guvernului. Ca dovadă, la orele prânzului, Ludovic Orban, liderul PNL a declarat ferm că partidul îl susține pe Cîțu și că este dreptul acestuia de a revoca un ministru. „Nu există altă soluție politică decât actuala coaliție”.

„​Decizia de susținere ca premier a lui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și a partidelor din coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. În ce privește PNL, îl sprijin în continuare pe Florin Cîțu, care reprezintă PNL. Decizia clară a PNL e de a menține această coaliție de guvernare”, a spus Orban.

Supărarea în interiorul Alianței USR PLUS este însă mare. Ministrul Economiei Claudiu Năsui a acuzat într-o postare pe Facebook „​mafia din sistemul de sănătate” care a avut câștig de cauză:

„​Azi mafia din sistemul de sănătate de stat a câștigat din nou. Demiterea unui ministru nu pare mare lucru, dacă ne uităm la ultimii 31 de ani. Pleacă unul, vine altul, iar sistemul acesta de cumetrii, și numesc aici, din păcate, statul român, merge „tot înainte, că înainte era mai bine”, lejer, spre pensia specială. Din banul muncit de dumneavoastră trăiesc acești paraziți. Acești hibrizi între hidră și căpușă, pe care îi știm cu toții. Ne-am obișnuit să le zicem generic „mafie”. Iată că mafia din sănătate a câștigat și azi. A câștigat pe linie toate luptele, nu ne mirăm. Presiunea infernală la care a fost supus Vlad Voiculescu a fost făcută de acest sistem, care, vă zic din proprie experiență, se urcă pe cadavre să rămână mufat la banii din taxele și impozitele plătite de fiecare om care lucrează în România. Bani ai nimănui, bani dați sub semnături din acest sistem grotesc”.

Și președinta Senatului, Anca Dragu, a mers pe aceeași idee, spunând că Voiculescu a început la minister lupta împotriva corupției.

În ultimii ani acest minister a fost condus de oameni urmăriți penal sau de oameni care au fost obiectul jocurilor politice pentru câteva luni ca mai apoi să fie schimbați. Vlad Voiculescu și-a asumat un parcurs pe care puțini l-ar fi putut ține în frâu. A început lupta împotriva corupției înrădăcinate în sistem”, a scris Anca Dragu pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, la întrunirea Alianței nu au lipsit criticile la adresa lui Dan Barna, acuzat că ar fi cedat prea ușor la presiunile lui Cîțu și că nu s-a consultat înainte de întâlnirea din această dimineață cu partidul.

PSD ar vrea alegeri anticipate

În contextul anunțului potrivit căruia Alianța USR PLUS nu îl mai susține pe premierul Florin Cîțu, și al poziției PNL, care continuă să facă acest lucru, Partidul Social Democrat precizează că nu ar susține, în Parlament niciun eventual guvern minoritar.

În absența unei înțelegeri în coaliție, PSD propune organizarea de alegeri anticipate.

„Dacă Iohannis nu e în stare să își facă treaba de mediator, singura soluție este să ne întoarcem la popor prin alegeri anticipate, pentru că actualul Parlament nu mai răspunde voinței populare, iar românii s-au lămurit cât de nocivi sunt PNL și USR+ pentru întreaga societate", se arată într-un comunicat de presă transmis de PSD.

XS
SM
MD
LG