Linkuri accesibilitate

Criză la BBC. Mai mulţi prezentatori nu au intrat pe post după ce fostul fotbalist Gary Lineker a fost suspendat de la emisiunea din weekend


BBC a anunțat că Gary Lineker nu va mai prezenta „Meciul zilei”, emisiunea emblematică de fotbal britanic, în urma controverselor legate de un tweet pe care l-a scris la începutul săptămânii.
BBC a anunțat că Gary Lineker nu va mai prezenta „Meciul zilei”, emisiunea emblematică de fotbal britanic, în urma controverselor legate de un tweet pe care l-a scris la începutul săptămânii.

Prezentatorii și comentatorii de la emisiunile de fotbal din weekend de la BBC s-au solidarizat cu fostul fotbalist Gary Lineker, care avea emisiunea „Meciul zilei” emblematică pentru fotbalul britanic, după ce BBC nu i-a mai permis să prezinte emisiunea în urma unei postări pe Twitter în care critica politica guvernului britanic privind azilul.

Marţi, Lineker a postat pe Twitter „Dumnezeule Mare, acest lucru este mai mult decât groaznic” la un videoclip postat pe Twitter de Ministerul de Interne britanic care anunţă politica guvernului privind solicitanţii de azil.

Apoi Lineker a continuat să posteze: „Nu există un aflux uriaş. Luăm mult mai puţini refugiaţi decât alte ţări europene importante. Aceasta este doar o politică incomensurabil de crudă îndreptată către cei mai vulnerabili oameni într-un limbaj care nu este diferit de cel folosit de Germania în anii '30, exagerez eu?".

Ca urmare, BBC a decis să îl retragă pe Gary Lineker de la prezentarea emisiunea „Meciul Zilei”. Dar în urma acestei decizii, mai mulţi comentatori şi realizatori s-au solidarizat cu fostul internaţional englez.

Astfel, fosta jucătoare de la Arsenal, Alex Scott, care prezenta programul Football Focus, s-a retas cu doar câteva ore înainte de difuzarea acestuia.

„Am luat aseară decizia şi, deşi îmi iubesc emisiunea şi am avut o săptămână incredibilă câştigând un premiu pentru Football Focus, nu mi se pare corect să intru în emisie astăzi. Sper să mă întorc săptămna viitoare”, a spus Scott, care realizează emisiunea din 2021.

Kelly Sommers, care ar fi trebuit s-o înlocuiască pe Scott, a refuzat de asemenea să prezinte emisiunea.

Nici Jason Mohammad, care prezintă o altă emisiune de fotbal BBC, Final Score, a spus că nu va fi prezent în emisie.

Comentatorii MOTD Steve Wilson, Conor McNamara, Robyn Cowen şi Steven Wyeth au spus că „nu cred că ar fi potrivit să participe la emisiune” sâmbătă.

Foşti jucători de fotbal Alan Shearer şi Ian Wright au anunţat ambii pe Twitter că au transmis BBC că nu vor apărea în emisiune.

Ca răspuns la boicotul din ce în ce mai mare, BBC a precizat că emisiunea cu momente importante de fotbal din Premier League va fi difuzată „fără prezentare în studio sau expertiză” şi, în schimb, „se va concentra pe acţiunea meciului”.

Un comunicat al BBC a spus că decizia ca Lineker să se retragă a urmat „discuţiilor ample” cu fostul internaţional englez şi echipa sa:

„Considerăm că activitatea sa recentă pe reţelele sociale este o încălcare a regulilor noastre. BBC a decis că el se va retrage de la prezentarea Meciului zilei până când vom obţine o poziţie clară şi agreată cu privire la utilizarea reţelelor sociale”.

„Când vine vorba de fotbal şi realizarea emisiunii, nimeni nu este ca Gary. Nu am spus niciodată că Gary ar trebui să nu aibă nicio opinie sau că nu poate avea o opinie asupra problemelor care contează pentru el, dar am spus că ar trebui să se ferească de comenta despre controversele politice”.

Din cauza acestui scandal, sindicatul și angajații îi cer președintelui BBC, Richard Sharp, să demisioneze. Nu este prima dată când Sharp se afla într-un scandal.

Atunci când a fost numit, The Sunday Times a susținut că Sharp a ajutat la aranjarea unui împrumut de 800.000 de lire sterline pentru premierul de atunci Boris Johnson, în timp ce el era luat în considerare pentru funcția de consiliu al BBC.

Sharp a negat existența unui conflict de interese și a spus că că pur și simplu a conectat oameni. Însă a fost criticat într-un raport al parlamentarilor, iar numirea sa este investigată de biroul independent de numiri publice.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG