Linkuri accesibilitate

Criza Brexit se adâncește: Regina îi acordă lui Johnson suspendarea Parlamentului până pe 14 octombrie


 Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Regina Elizabeth a acceptat astăzi data propusă de Boris Johnson pentru discursul său anual: 14 octombrie, ceea ce va suspenda de facto lucrările Parlamentului vreme de o lună.

Liderii opoziției, ba chiar și unii parlamentari din propria tabără a lui Boris Johnson, i-au scris azi Reginei, solicitându-i o audiență, în încercarea de a o atrage în criza politică din care, așa cum am mai arătat-o, doar ea pare că ar mai putea scoate Marea Britanie.

Parlamentul se întoarce din vacanță pe 3 septembrie, dar Johnson caută să îi suspende lucrările până atunci, pe 14 octombrie, când Regina își va ține discursul. Asta ar lăsa deputaților doar două săptămâni pentru a căuta să împiedice un hard Brexit pe 31 octombrie. Boris Johnson, care nu dispune decât de o majoritate de un singur scaun din 650 ale Camerei Comunelor, e acuzat acum că pregătește ceea ce ar putea fi tradus: o “lovitură de stat à l’englaise” (“a very British coup”), căutând să taie, să reducă la maximum timpul de lucru al Parlamentului înainte de data oficială pentru Brexit de 31 octombrie.

Știrea a făcut ca astăzi lira sterlină să scadă iarăși, pierzând imediat un cent față de dolar și euro.

Negociatorul britanic pentru Brexit, David Frost, s-a aflat azi din nou în Bruxelles. Nici una din sugestiile de până acum ale lui Boris Johnson au găsit un ecou în instituțiile și capitalele europene.

Marți seara, într-o convorbire telefonică cerută de Boris Johnson, președintele în curs al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a spus iarăși acestuia că orice nouă propunere este binevenită, câtă vreme ea e compatibilă cu înțelegerea negociată amănunțit în ultimii doi ani de UE cu predecesoarea lui Johnson, Theresa May.

La Londra, partidele de opoziție cu parlamentarii lor, printre care liderul Labour Jeremy Corbyn, dar sprijiniți și de unii deputați conservatori (Tories), au căzut de acord asupra unui plan de a obține în regim de urgență adoptarea de către Parlament a unor legi care să blocheze Brexitul no-deal, fără un acord semnat cu UE. Grupul de deputați l-a avertizat pe Johnson că dacă încearcă să dizolve parlamentul, așa cum a afirmat, aceasta ar fi o “insultă adusă democrației”

(“an undemocratic outrage”).

O ieșire din UE fără un acord nu ar fi decât în profitul “bogaților și speculanților”, cum a spus foarte stângistul, dar deloc pro-europeanul Corbyn. Sigur, Donald Trump i-a promis lui Boris Johnson “un mare acord comercial, foarte rapid”, însă termenii sunt vagi, iar Corbyn a avertizat că “asta ne-ar pune sub jugul lui Trump și al marilor firme americane”.

Corbyn ar fi dorit un alt scenariu: un vot de neîncredere împotriva lui Johnson, urmat de formarea unui guvern de tranziție, condus de el, care ar obține de la UE un nou răgaz important pentru Brexit, pentru a putea organiza alegeri anticipate. Dar partidul liberal-democrat, tot în opoziție, și deputații Tories anti-Brexit au respins acest scenariu, neavând deloc încredere în Corbyn, care e cunoscut ca fiind în favoarea ieșirii din UE și care e bănuit ca fiind mânat doar de dorința de a ajunge la putere.

Deocamdată, întreagă acea parte a clasei politice opusă Brexitului ar dori adoptarea unei legi care să interzică ieșirea din UE fără un acord. Asta nu se poate însă întâmpla dacă Johnson, cu aprobarea Reginei, suspendă parlamentul până pe 14 octombrie așa cum este astăzi cazul de facto.

Până și Biserica Anglicană a intervenit în dezbatere, avertizând că un Brexit haotic îi va lovi pe cei săraci și nu va face nimic pentru a aduce pacea într-o societate profund divizată cum e cea britanică.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG