Linkuri accesibilitate

Criza din Canalul Suez s-a terminat. Portul Constanța era direct afectat


Nava care a blocat Canalul Suez are 400 de metri lungime și a durat o săptămână până traficul maritim a fost reluat.
Nava care a blocat Canalul Suez are 400 de metri lungime și a durat o săptămână până traficul maritim a fost reluat.

Toate navele au putut trece sâmbătă prin canalul Suez, după ce vasul Ever Given, unul dintre cele mai mari din lume, a fost deblocat, au precizat surse oficiale citate de Reuters.

Ultimele 61 de nave, din cele 422 care așteptau să traverseze Canalul Suez, au trecut astăzi prin vitala arteră maritimă. Blocarea vasului Ever Given pe 23 martie a avut impact internațional asupra lanțului de aprovizionare.

Nava Ever Given a eşuat pe diagonala canalului, din cauza vântului puternic însoţit de o furtună de nisip care a redus vizibilitatea, blocând ambele sensuri de navigaţie.

Autoritatea Canalului Suez a început miercuri o investigație asupra cauzelor care au dus ca nava Ever Given să rămână blocată. Rezultatele sunt așteptate în următoarele zile.

Ever Given este una dintre cele mai mari vase din lume. Are o lungime de 400 de metri și cântărește 200.000 de tone. O analiză citată de BBC estimează că pierderile zilnice din cauza blocajului Canalului Suez au fost de aproape 9.6 miliarde de dolari. Prin canalul Suez tranzitează circa 30% din traficul maritim mondial de transport containere şi circa 12% din comerţul global de bunuri.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG