Linkuri accesibilitate

Criza din R. Moldova. Plahotniuc predă puterea, guvernul Filip demisionează. Maia Sandu: Avem de curățat instituțiile


Pavel Filip și Vlad Plahotniuc
Pavel Filip și Vlad Plahotniuc

Partidul Democrat din Republica Moldova a anunţat că renunţă la putere, iar guvernul Pavel Filip își depune mandatul. Într-o declarație de presă, Vladimir Cebotari, vicepreședintele partidului fondat de Vlad Plahotniuc, a anunțat că vrea să lase guvernul Maia Sandu să conducă țara.

”Ne retragem pentru a evita escaladarea situației și ajungerea la violențe.Vom lupta împotriva celor care încearcă să federalizeze țara”, a spus Cebotari.

Decizia demisiei a venit în contextul unor mari presiuni diplomatice pentru rezolvarea crizei. Vineri la Chișinău a venit consilierul prezidențial Bogdan Aurescu, iar la sediul PDM au sosit după-amiaza ambasadorul SUA și alți diplomați.

Partidul Democrat a avut vineri ședinta Consiliului Politic Național, la care s-a decis retragerea de la guvernare.

"S-a luat act de refuzul celorlalte partide de a accepta dialogul pentru identificarea soluțiilor legate de soluționarea crizei politice, constituționale și instituționale. Avem soluții juridice pentru ca binomul PSRM - ACUM să poată prelua guvernarea legal, să iasă din ilegalitatea în care se află acum. Având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor parlamentare și de a debloca țara, dar în același timp de a debloca țara din criză, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia Guvernului. Aceasta este singura modalitate legală prin care se poate face acest lucru”, a declarat Vladimir Cebotari.

”Cel mai probabil se va ajunge până în final la alegeri anticipate, singura forma prin care se poate soluționa legal și complet criza in care binomul PSRM-ACUM au băgat țara”, a mai delcarat vicepreședintele PDM.

La scurt timp după anunțul demisiei, președintele Iogor Dodon a declarat că: ”Este o victorie, dar nu este o victorie finală și nu trebuie să ne liniștească" și a cerut Curții Constituționale ca, "dacă mai au obraz", să revizuiască deciziile din ultima perioadă.

Într-o declarție de presă, Maia Sandu a anunțat că mâine va avea loc o ședință de guvern și că ”justiția independentă va aplica deciziile corecte împotriva cetățeanului Plahotniuc”. Ea a cerut procurorului general să demisioneze.

”Acțiunile abuzive dictate de Plahotniuc, utilizarea structurilor paramilitare, nerecunmoașterea noului Guvern și emiterea unor decizii ilegale sunt acțiuni care nu vor rămâne nepedepsite.”

La scurt timp după ce Partidul Democrat a anunțat că pleacă de la guvernare, susținătorii formațiunii lui Plahotniuc, care au manifestat în fața Guvernului, Procuraturii Generale, Ministerului Afacerilor Interne, Curții Constituționale au început să își strângă corturile.

Vineri, consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, a plecat la Chișinău. „Delegația condusă de Consilierul Prezidențial pentru politică externă, din care fac parte și Dan Neculăescu, secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global în cadrul Ministerului Afacerilor Externe român, și Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova, va avea întâlniri cu forțele parlamentare și politice implicate în criza în curs din Republica Moldova, cu care va fi discutat contextul politic al crizei”, se precizează în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG