Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

18:21 15.12.2013

Patriarhatul de Kiev și legătura lui cu domnitorii Moldovei

Atunci când agențiile de știri scriu că patriarhul Filaret al Kievului l-a mustrat în public pe Ianukovici și i-a cerut să nu folosească violența, agențiile ignoră total adevărata identitate a lui Filaret, precum și legătura branșei lui a ortodoxiei cu un curent venit din Moldova.
Peisajul religios ucrainean e mult mai complicat decât cel din Moldova (sau din Macedonia), unde există o biserică ortodoxă ce ține de Moscova și una locală, autochefală.
In Ucraina, pe lângă puternicul catolicism și branșa greco-catolică, există nu două, ci trei biserici ortodoxe: cea supusă Moscovei, cea autocefală și cea a Patriarhatului de Kiev, creată abia acum 20 de ani, imediat după independență, și condusă din 1995 de patriarhul Filaret. Aceștia sînt considerați schismatici, folosesc doar ucraineana la slujbă și se consideră urmașii mitropolitului Petru Moghilă, sau Movilă, sfântul cărturar moldovean, a cărui familie a dat o serie de domnitori în Moldova și Valahia.
---
17:10 15.12.2013

John McCain la Kiev: America e cu voi



Senatorul John McCain, manifestanților din Kiev: „Ucraina va face bine Europei, iar Europa va face bine Ucrainei. Ucrainenilor: America e cu voi. Lumea liberă e cu voi, America e cu voi, eu sînt cu voi.”

Ar fi bine ca manifestanții să înțeleagă valoarea retorică a vizitei și vorbelor lui McCain: veteranul senator e republican și fost candidat prezidențial bătut de democratul Obama.

---
15:24 15.12.2013

„Revoltații de pe Maidan se așteaptă la ce e mai rău”…




Le Monde, care a trimis-o la Kiev pe excelenta Marie Jégo (a cărei limbă rusă e chiar mai elegantă decât a localnicilor) pune acest titlu pesimist… Dovada că respectiva corespondentă înțelege perfect mentalitatea și cutumele spațiului ex-sovietic, ea remarcă: „În piață nu a avut loc niciun incident, nu se vede nicăieri vreo sticlă de alcool, iar cei care o ocupă sînt serioși și hotărâți”.

---
14:08 15.12.2013
UE blocheazã acordul cu Kiev...

UE îngheață discuțiile cu Ucraina în privința Acordului de Asociere, anunță pe Twitter Comisarul UE pentru extindere Stefan Füle, după o discuție cu premierul Azarov.
„Intre vorbele și faptele președintelui și ale guvernului Ucrainei prăpastia e din ce în ce mai mare”, twittează Füle. „Argumentele lor nu au nicio bază reală.”
Ca imediat după aceea Füle să posteze din nou pe Twitter: „Oprim treaba, n-am primit niciun răspuns.”
Manifestanții au să fie încântați.
---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG