Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:37 13.1.2014

Opoziția cere impunerea de sancțiuni Kievului și eliberarea lui Timoșenko


Opoziția ucraineană a cerut Curții Europene pentru Drepturile Omului să grăbească examinarea cazului fostului premier Iulia Timoșenko, încarcerate pentru 7 ani și a cărei eliberare este cerută atât de opoziția ucraineană, cât și de partenerii occidentali ai Ucrainei.
Vorbind în fața celor 50.000 de oameni reuniți pe Maidan, unde protestele continuă fără întrerupere de la începutul lunii decembrie, Arseni Iațeniuk, liderul partidului Batkvișcina (Patria) a sprijinit și propunerea celorlkalți lideri ai opoziției de a cere SUA și UE impunerea de sancțiuni regimului de la Kiev.
Curtea Europeană a drepturilor omului a început încă din vara trecută analizarea cazului Iuliei Timoșenko, iar Kievul era presupus a fi răspuns deja primelor remarci făcute de juriștii Curții, ceea ce încă nu a făcut.
---
18:24 12.1.2014

50.000 de oameni din nou pe Maidan



Circa 50.000 de manifestanți s-au strâns astăzi din nou pe Maidan, protestând împotriva guvernului, dar și a violențelor de vineri, când Iuri Luţenko, fost ministru de Interne şi unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, a fost internat în stare gravă după ce a fost bătut în cursul unor confruntări între manifestanţi proeuropeni şi forţele speciale de poliție.
Soţia lui Iuri Luţenko a declarat că acesta are traumatisme craniene după ce a fost bătut de forţele de ordine. Fostul ministru a fost scos duminică de la terapie intensivă, rămânând însă internat.

13:40 12.1.2014

Prima Adunare Populară a anunului în Kiev


In Kiev are loc prima Adunare Populară a anului (Народне віче, Народное вече). Circa 10.000 de oameni iau parte, în ciuda ploii.

Simultan, activiștii așa numitului Automaidan pregătesc o nouă acțiune de protest, conducând și claxonând în jurul reședinței președintelui Ianukovici.
--
11:59 12.1.2014

Kliciko cere sancțiuni împotriva Kievului

Fostul campion de box și lider al opoziției ucrainene Vitali Kliciko.
Fostul campion de box și lider al opoziției ucrainene Vitali Kliciko.

Vitali Kliciko, unul din liderii opoziției ukrainene, șeful partidului Udar, a cerut sancțiuni împotriva conducerii regimului de la Kiev. El a declarat că numai sancțiuni dirijate direct împotriva persoanei unora dintre principalele autorități politice ar putea fi eficace.
„Cer politicienilor europeni să ia în considerare cât mai repede acest lucru”, a spus Kliciko. „Doar sancțiuni personale împotriva ciracilor lui Ianukovici ar putea opri acest regim.”
Proteste au avut iar loc la Kiev în noaptea de sâmbătă, în urma violențelor de sâmbătă în care unul din liderii opoziției, fostul ministru de interne Iuri Luțenko, a fost serios rănit de poliție.
---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG