Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:47 23.1.2014

Merkel ridică tonul

Angela Merkel si Viktor Ianukovici.
Angela Merkel si Viktor Ianukovici.

Este rar ca Angela Merkel să vorbească pe un asemenea ton despre o țară europeană:

Sîntem foarte îngrijorați, și nu doar îngrijorați, ci și indignați de felul in care au fost adoptate aceste legi care încalcă drepturile și libertățile esențiale. Germania va face astfel ca populația Ucrainei să își poată exercita drepturile fundamentale, precum dreptul de a protesta.

In schimb, Merkel a precizat că atât ea, cât și ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier consideră că pentru moment sancțiunile nu ar fi binevenite și că trebuie mai intâi să se pună capăt violenței.

20:35 23.1.2014

Primele victime de pe Maidan

Serzh Nihoian.
Serzh Nihoian.

Mihail Jineuski in timpul serviciului militar. Fotografie difuzata de familie.
Mihail Jineuski in timpul serviciului militar. Fotografie difuzata de familie.

Primele două victime ale Maidanului care au fost identificate sînt manifestanți de alte origini: primul e Serj Nihoian, un tânăr ucrainean de origine armeană, care participa de mai multe săptămâni de zile la manifestațiile din piață. In vârstă de 21 de ani, Serj venea dintr-un sătuc de lângă Dnipropetrovsk.

Părinții lui Serj veniseră în Ucraina în 1992, fugind din enclava armeană Karabah din Azerbaijan.

Cealaltă victimă identificată rapid este Mihail Jineuski, un tânăr care părăsise Bielorusia in 2005 din motive politice. Bilanțul provizoriu este actualmente de cinci morți și multe zeci de răniți.

17:28 23.1.2014

Cine trebuie să câștige la Kiev?



"O singură persoană în țara asta are puterea absolută", a declarat principalul șef al opoziției Vitali Kliciko. "Acela e Ianokovici și am să îi cer să pună capăt violenței."
"Noi nu vrem să câștigăm, a declarat la Kiev presei străine fostul boxer. Adevăratul câștigător trebuie să fie țaram nu noi.”
---
14:45 23.1.2014

Rusia revine cu propunerea de "trialog" cu Ucraina-UE

Arkadi Dvorkovici.
Arkadi Dvorkovici.
Propunerea fusese deja făcută înainte de violențe, ca un “trialog" să fie organizat incluzând Ucraina-Rusia-UE, dar Bruxelles refuzase.
Astăzi, la Davos, vice-premierul rus Arkadi Dvorkovici a revenit cu aceeași propunere :
"Ucraina este vecinul nostru si partenerul nostru istoric. O sa discutăm cu guvernul ucrainean și o să discutăm și cu Uniunea Europeană. Cele trei părți ar trebui să discute împreună pentru a găsi o poziție comună."
Or, tocmai asta încercă UE să evite: să se regăsească la aceeași masă cu Ucraina și Rusia alături în poziție de forță. La Bruxelles, joi, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Olivier Bailly a fost în mare încurcătură astăzi, când l-am întrebat în conferință de presă dacă UE intenționează să coopteze și Rusia la masa tratativelor cu Ucraina.
---

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG