UE îl acuză pe Ianukovici că destabilizează Ucraina
Protestele se extind in est
Protestele au început să se extindă și în vest, în zona rusofonă care tradițional era pro-Ianukovici. Astfel, duminică 26 ianuarie, grupuri masive de manifestanți au încercat să ocupe primăriile din Japoroje și Dniepropetrovsk, dar au fost respinși de poliție cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.
Alte proteste au avut loc in Odesa și Harkov. In vestul pro-occidental al țării, manifestanții au ocupat primăriile a 10 mari orașe. In Kiev, tot duminică 26 ian., demonstranții au ocupat ministerul justiției. Ministra justiției Elena Lukaș a avertizat că va cere impunerea stării de urgență dacă manifestanții nu părsesc clădirea.
In aceeași zi, ministrul apărării Pavlo Lebedev a declarat că armata nu va interveni, chiar dacă i se cere.
—
Rusia neagă prezența forțelor sale speciale in Kiev
Ambasada Rusiei la Kiev neagă prezența unor forțe speciale rusești în capitala Ucrainei.
In timpul zilei, s-a răspândit informația potrivit căreia forțe speciale din temuta OMON ar fi prezente în Kiev pentru a ajuta, sau dirija o eventuală tentativă de a pune capăt cu forța manifestațiilor opoziției.
Ambasadorul rus Mihail Zurabov a numit aceste zvonuri o provocare.
Poziția Rusiei față de evenimentele de pe Maidan și din restul Ucrainei e cunoscută, iar in decembrie Putin însuși comparase manifestațiile cu o formă de pogrom, mai degrabă decât de revoluție.
Ingroparea unuia din protestatarii uciși
Mii de oameni s-au strâns la Kiev pentru a asista la slujba funerară a unui tânăr protestatar de origine bielorusă ucis in infruntările cu forțele de ordine.
Astăzi, Mihail Jiznevski ar fi avut 26 de ani.
Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a cerut atât guvernului, cât și protestatarilor, să pună capăt violenței.
In același timp, ministru ucrainean al apărării Pavel Lebedev a exclus, într-un interviu cu agenția rusă ITAR-TASS, posibilitatea unei intervenții a armatei.