Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:20 21.1.2020

Putin îl înlocuieşte pe Ceaika cu adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă Igor Krasnov

Putin și Iuri Ceaika
Putin și Iuri Ceaika

Vladimir Putin a decis să-l înlocuiască pe puternicul procuror general Iuri Ceaika, a anunţat Kremlinul, în plin val de schimbări după demisia Guvernului şi anunţarea unei revizuiri constituţionale.

Aflat în post din 2006, Iuri Ceaika, în vârstă de 68 de ani, urmează să fie înlocuit cu Igor Krasnov, în vârstă de 44 de ani, adjunctul directorului Comitetului rus de anchetă, un organ însărcinat cu investigaţii penale în ţară.

”Iuri Ceaikia este eliberat din funcţie în vederea transferului său către alt post”, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, fără să ofere alte precizări.

Această schimbare este necesar să fie validată de Consiliul Federaţiei ruse, Camera superioară a Parlamentului rus - o formalitate care urmează să aibă loc miercuri.

Ministru al Justiţiei în perioada 1999-2006, Iuri Ciaika este considerat unul dintre cei mai puternici oameni în statul rus, aflându-se în centrul Justiţiei ruse de la venirea la putere a lui Putin.

În ultimii ani, el a fost acuzat de opoziţie de faptul că a acumulat o importantă avere personală în cursul carierei, ceea ce acesta dezminte.

Intrat în Comitetul rus de anchetă în 2007, Igor Krasnov a condus ancheta cu privire la răsunătoarele asasinate în 2015 a opozantului Boris Nemţov şi în 2009 ale avocatului Stanislav Markelov şi jurnalistei Anastasia Babourova.

El este cunoscut totodată prin activitatea sa susţinută cu privire la mediile naţionaliste şi radicale.

10:27 20.1.2020

Cutiile negre ale avionului de pasageri doborât în Iran vor fi trimise în Ucraina

Cele două cutii negre ale avionului de pasageri ucrainean, doborât pe 8 ianuarie, în apropiere de Teheran, vor fi trimise la Kiev, a anunțat un oficial din cadrul autorităţii aviatice iraniene.

Autorităţile iraniene sunt de asemenea pregătite să permită experţilor din Franţa, Canada şi Statele Unite să examineze datele din cutiile negre, a precizat, sâmbătă, agenţia semi-oficială de ştiri de la Teheran.

"Cu ajutorul expertizei unor ţări, ca Franţa, Canada şi America, vom încerca să citim (înregistratorul de date de zbor) la Kiev”, a declarat Hassan Rezaifar, un director, responsabil cu investigarea accidentelor, în cadrul Organizaţiei pentru Aviaţie Civilă din Iran, citat de Tasnim.

"Dacă acest efort nu reuşeşte, cutia neagră va fi trimisă în Franţa", a precizat oficialul, care a adăugat că înregistratoarele nu vor fi citite în Iran.

Justin Trudeau, premierul Canadei a cerut vineri Iranului să trimită cutiile negre în Franţa, pentru a fi analizate.

"Iranul nu are nivelul de expertiză tehnică sau, mai ales, echipamentul necesar pentru a putea analiza rapid aceste cutii negre deteriorate", a afirmat premierul Canadei, ţară de unde proveneau 57 din victimele dezastrului aerian de lângă Teheran.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul unui avion de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea unei aeronave. Autorităţile iraniene au recunoscut că avionul a fost doborât din greşeală. Zeci de persoane au fost arestate în cadrul investigaţiei.

13:23 18.1.2020

Zelenski respinge demisia lui Honcearuk

Volodimir Zelenski a respins vineri seară demisia prezentată în cursul dimineţii de premierul Oleksi Honcearuk, care a luat această decizie după ce publicarea unei înregistrări audio a provocat o criză politică la Kiev.

''Am decis să vă dau o şansă dumneavoastră şi guvernului'', a spus Zelenski în timpul unei întâlniri cu Honcearuk, conform imaginilor difuzate de preşedinţia ucraineană.

Pe YouTube a fost postată o înregistrare audio a unor presupuse conversaţii la care alături de el ar mai fi participat ministrul de finanţe Oksana Markarova, şeful Băncii Naţionale a Ucrainei, Iakov Smoli, şi adjuncta acestuia, Iekaterina Rojkova.

Unele media de la Kiev au acreditat ipoteza că ar fi vorba de interceptări făcute ilegal în timpul unei întâlniri de lucru cu miniştri şi responsabili ai Băncii Centrale. În înregistrare, o voce asemănătoare cu cea a premierului spune că el este ''profan'' în probleme economice şi totodată îl acuză pe preşedintele Zelenski de incompetenţă. Participanţii discută despre cum să-i explice deciziile lor economice preşedintelui Zelenski, fost actor de comedie, un novice în politică. Conform înregistrării, Oleksi Honcearuk spune că aceste explicaţii trebuie să fie simple, întrucât ''Zelenski are o înţelegere cu adevărat primitivă a economiei''.

Cu toate că şi-a prezentat demisia, Oleksi Honcearuk a calificat această înregistrare drept o ''manipulare'', un montaj din fragmente ale unor înregistrări făcute în cursul unor şedinţe de guvern. ''Conţinutul său creează artificial ideea că eu şi echipa mea nu-l respectăm pe preşedinte', adaugă premierul, care l-a descris pe Zelenski drept 'un om în care ucrainenii au o încredere fără precedent''.

19:09 17.1.2020

Zelenski cere autorităţilor să investigheze incidentul privind înregistrările audio


Volodimir Zelenski a cerut vineri autorităţilor să afle cine este implicat în înregistrarea conversaţiilor care au avut loc în cabinetul premierului Oleksi Honceariuk şi cine a participat la acele întrevederi.

Cabinetul preşedintelui Zelenski a informat printr-un comunicat că acesta a declarat de asemenea că sunt necesare noi măsuri de a îmbunătăţi protejarea informaţiilor pentru a evitat incidente similare.


Oleksi Honceariuk a trimis o scrisoare prin care îşi prezintă demisia, în contextul publicării unor înregistrări audio în care l-ar fi criticat pe Zelenski. Parlamentul ucrainean urmează să voteze dacă va accepta sau nu demisia premierului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG