Buzunarele mari ale lui Rinat Ahmetov
Kiev Post revelează că firma miliardarului Rinat Ahmetov a achiziționat o vilă de 200 milioane euro într-unul din cele mai scumpe locuri din Europa: Saint-Jean Cap-Ferrat, pe Riviera franceză.
Miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov a cumpărat-o cu 200 milioane de la firma italiană producătoare de vermut Campari. Vila are 1.600 metri pătrați, 14 dormitoare, iar când a fost scoasă la vânzare, inițial la prețul de 350 milioane, Bloomerg a numit-o cea mai scumpă casă de pe planetă.
Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere de 6 miliarde de euro, este singurul ucrainean situat pe lista celor 500 cei mai bogați oameni din lume. El a fost cel care a aprovizionat în produse de primă necesitate zonele separatiste din Donbas, după ce guvernul de la Kiev a sistat în 2014 plata pensiilor și salariilor.
Deși locuiește în Kiev și cooperează cu puterea, oricare ar fi ea, Ahmetov, care posedă oțelării și șantiere în regiunile separatiste, dând de lucru la circa 300.000 de oameni, și-a creat în ultimele două decenii un imperiu aproape feudal în Donbas.
Obligat să jongleze între Kiev și baza sa materială din Donbas, poziția sa politică a fost, în câteva rânduri, foarte precară.
Mike Pompeo a insultat o jurnalistă care l-a întrebat despre Ucraina
O jurnalistă americană a povestit cum şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, şi-a pierdut cumpătul vineri, după ce a fost insistent întrebat despre probleme legate de cazul ucrainean aflat în centrul procesului de destituire al lui Donald Trump.
Într-un comunicat cu un ton foarte agresiv denunţând "lipsa de integritate" a multor jurnalişti, secretarul de Stat a acuzat sâmbătă o jurnalistă că l-a "minţit".
Totul a pornit de la un interviu acordat dimineaţă pentru NPR, radioul public american.
Interviul a avut drept subiect Iranul, dar jurnalista Mary Louise Kelly a abordat problema Ucrainei, în contextul în care Trump este în prezent inculpat pentru abuz de putere în faţa Senatului american, pentru că a făcut presiuni la Kiev să obţină anchete despre adversarii democraţi.
Mike Pompeo, un susţinător al lui Trump, este acuzat personal că nu a apărat-o pe fosta ambasadoare a SUA în Ucraina, Marie Yovanovitch, destituită din funcţie în primăvară, după ce a fost obiectul unei campanii de denigrare condusă de Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump.
"Datoraţi scuze ambasadoarei Marie Yovanovitch?", l-a întrebat jurnalista.
A urmat un schimb de replici tensionate, în care Pompeo a asigurat că "a apărat fiecare responsabil al departamentului de Stat", în timp ce ea întreba, în zadar, cu ce ocazie a apărat-o public pe Marie Yovanovitch.
"Am spus tot ce aveam de spus astăzi. Mulţumesc", a afirmat sec Mike Pompeo.
Însă povestea nu s-a încheiat aici şi Mary Louise Kelly a povestit vineri seară la NPR. "S-a aplecat, s-a uitat spre mine furios" înainte de a "părăsi încăperea", a explicat ea.
O consilieră i-a cerut apoi jurnalistei să o urmeze în salonul privat al secretarului de Stat, dar fără microfon.
"Era acolo să mă aştepte şi a strigat la mine" timp de zece minute. "Nu a fost încântat că a fost întrebat despre Ucraina", a precizat ea, asigurând că a insultat-o de-a lungul întregii conversaţii.
Potrivit jurnalistei, Mike Pompeo i-a spus: "Credeţi că americanii sunt interesaţi de Ucraina?". Apoi, e le-a cerut consilierilor să-i aducă o hartă a lumii fără numele ţărilor pentru ca ea să-i indice cu degetul unde este situată Ucraina.
"Oamenii vor auzi despre toate astea", a ameninţat secretarul de Stat care în trecut a mai avut conflicte cu jurnaliştii.
În comunicatul său, Mike Pompeo afirmă că jurnalista s-a angajat ca discuţia lor de după interviu să rămână "off the record" şi deci să nu poată folosi nimic public.
Pe de altă parte, potrivit BBC, Kelly afirmă că nu a fost nicio clipă de acord ca interviul să rămână "off the record" şi că a transmis înainte echipei lui Pompeo că intenţionează să-l întrebe despre Iran şi Ucraina.
"Este o ruşine că această jurnalistă a ales să încalce regulile elementare ale jurnalismului şi ale decenţei", a scris el.
Şeful diplomaţiei americane a concluzionat cu o frază plină de ironie lăsând să se înţeleagă că jurnalista nu a fost capabilă să localizeze Ucraina pe hartă. "Este important de notat că Bangladesh nu este Ucraina", a scris el.
NPR a difuzat întregul interviu cu Pompeo, needitat, vineri.
Situația pe front în Donbas
Înregistrarea audio în care Donald Trump pare să ceară demiterea ambasadorului SUA în Ucraina: „Scapă de ea!”
Vocea preşedintele american Donald Trump apare într-o înregistrare audio din 2018 în care se pare că cere demiterea ambasadorului SUA de atunci în Ucraina, o figură cheie în seria evenimentelor care au condus la inculparea sa.
Înregistrarea prezintă o voce care seamănă cu cea a lui Trump care se afla în aprilie 2018 la o cină cu mai mulţi invitaţi, inclusiv Lev Parnas, fostul asociat al avocatului său, Rudy Giuliani, a informat ABC, citând surse familiare cu înregistrarea.
„Scapă de ea! Dă-o afară mâine. Nu-mi pasă. Dă-o afară mâine. Dă-o afară. Bine? Fă-o.", spune vocea, potrivit ABC.
Dacă este autentică, înregistrarea ar consolida argumentul democraţilor potrivit cărora asociaţii lui Trump au petrecut aproape un an încercând să o demită pe ambasadoarea Marie Yovanovich pentru că au văzut-o ca pe un obstacol în eforturile lor de a presiona Ucraina pentru investigarea rivalului său politic, Joe Biden.