Situația pe front astăzi în Donbas
Omul care controlează Transnistria are cetățenie ucraineană
Cel mai mare mogul din Transnistria, Viktor Gusan, deține cetățenie ucraineană și mari proprietăți în Kiev și Odesa, potrivit revelațiilor făcute de programul Shemî.
Shemî (Skhemy) este un program TV realizat în comun de Europa Liberă (Svoboda) și UA:Pershy television, cu difuzare, printer altele, pe rețelele media, Facebook, Twitter, Instagram și YouTube.
Jurnaliștii de la Shemî relatează că acesta dispune de vaste terenuri și călătorește cu un pașaport ucrainean. Conform revistei din SUA Foreign Affairs, holdingul lui Gusan, Sheriff, “monopolizează și controlează aproape toate aspectele vieții din Transnistria.”
Sheriff e acuzat că ar controla traficul illegal cu țigări, alcool și produse alimentare de primă necesitate, din care bună parte tranzitează prin portul Odesa, situate la 80 km.
Sheriff este și cel mai mare patron din jonă, oferind de lucru în supermarketuri, stațiile de benzină și altele, precum o fabric de coniac, spli de fitness, o rețea de telefonie mobile și unul din cele două canale de televiziune.
Gusan mai este și patronal echipei locale de fotbal FC Sherrif, care joacă în numele Tiraspolului.
Marina rusă urmăreşte activitatea distrugătorului USS Ross în Marea Neagră
Flota Rusiei din Marea Neagră urmăreşte activitatea distrugătorului USS Ross, în drum spre Odesa, ULcraina, și echipat cu sisteme Aegis, care a intrat duminică în apele Mării Negre, a informat Centrul naţional de gestionare a apărării Rusiei.
'Forţe şi mijloace ale Flotei ruse din Marea Neagră au început să urmărească activităţile distrugătorului USS Ross al marinei SUA, care a intrat duminică în Marea Neagră, în jurul orei locale 18:30', conform unui comunicat al centrului menţionat.
Navele de război americane intră periodic în Marea Neagră, notează în acest sens publicaţia Vzgliad. Potrivit acesteia, anul trecut, nave aparţinând unor ţări NATO au intrat de 30 de ori în Marea Neagră, de 15 ori acostând în portul Odesa (sudul Ucrainei).
În decembrie trecut, distrugătorul USS Ross a efectuat o vizită în partea de sud-vest a Mării Negre şi la fel pe durata vizitei a fost 'escortat' de nave ale Flotei ruse din Marea Neagră.
Distrugătorul USS Ross (DDG 71) din clasa Arleigh Burke, cu rachete ghidate, a intrat în Marea Neagră pentru operaţiuni de securitate maritimă şi întărirea stabilităţii maritime regionale, se menţionează într-un comunicat al Flotei a 6-a americane pe site-ul navy.mil.
Este pentru prima oară de la începutul anului 2020 când o navă de război americană intră în Marea Neagră. Distrugătorul USS Rose a fost ultima navă care a vizitat Marea Neagră în decembrie 2019, fiind a opta navă de război americană care a efectuat o vizită în Marea Neagră anul trecut.
Conform Convenţiei internaţionale de la Montreux din 1936, navele de război ale statelor neriverane Mării Negre au dreptul să staţioneze în apele Mării Negre nu mai mult de 21 de zile.
Putin: Se încearcă 'separarea' Ucrainei de Rusia pentru a elimina un concurent global
Cooperarea ruso-ucraineană irită numeroase ţări, deoarece le creează un concurent global, consideră preşedintele rus Vladimir Putin într-un amplu interviu acordat agenţiei de presă TASS în cadrul proiectului intitulat '20 de întrebări pentru Vladimir Putin', în care s-a referit în special la Ucraina.
'Orice integrare între Rusia şi Ucraina împreună cu capacităţile şi avantajele lor competitive ar însemna apariţia unui rival global atât pentru Europa, cât şi pentru lume. Nimeni nu vrea acest lucru. De aceea, vor face orice pentru a ne separa', a afirmat Putin, abţinându-se să nominalizeze ţările pe care le are în vedere.
Vladimir Putin a declarat că totuşi nu îşi pierde speranţa de a ajunge la un acord cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski privind îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări.
'Există întotdeauna speranţă', a exclamat el, remarcând cu toate acestea anumite schimbări în poziţia omologului său ucrainean. 'Din păcate, Zelenski a venit de la Paris (de la summitul în format Normandia - Franţa, Rusia, Ucraina şi Rusia - din 9 decembrie 2019) şi a început să vorbească despre necesitatea revizuirii acordurilor de la Minsk. Acest lucru ridică întrebări', a subliniat Putin.
În acelaşi timp, el a amintit că Rusia şi Ucraina au reuşit să convină asupra unui schimb de prizonieri şi a tranzitului de gaze prin Ucraina.
Zelenski, care a câştigat alegerile prezidenţiale în primăvara lui 2019, şi-a trasat ca prioritate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei şi şi-a exprimat disponibilitatea de a implementa acordurile de la Minsk. La iniţiativa liderului ucrainean, prima convorbire telefonică între preşedinţii Rusiei şi Ucrainei a avut loc în vară, după o pauză lungă, iar în toamnă părţile au reuşit să efectueze primul schimb major de prizonieri. La sfârşitul anului 2019, Gazprom şi Naftogaz au convenit să prelungească acordul privind tranzitul gazelor ruse spre Europa prin Ucraina.
Putin consideră că fondatorii naţionalismului ucrainean au pledat pentru relaţii bune cu Rusia. 'Părinţii fondatori ai naţionalismului ucrainean nu au evocat niciodată nevoia urgentă de a rupe cu Rusia', susţine preşedintele rus, evocând faptul că, în lucrările lor fundamentale, naţionaliştii ucraineni din secolul al XIX-lea au spus că Ucraina este multietnică şi ar trebui să fie un stat federal care să construiască relaţii bune cu Rusia.