Peste 1.300 de cazuri de COVID-19 în Ucraina
În Ucraina, numărul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 continuă să crească, autorităţile confirmând deja 1.308 cazuri şi 37 de decese – potrivit datelor făcute publice luni dimineaţă. Pe de altă parte, numărul pacienţilor vindecaţi a ajuns la 28. Cele mai multe cazuri de COVID-19 au fost înregistrate în capitla Ucrainei (235) şi în regiunile Cernăuţi (220), Ternopil (160), Ivano-Frankivsk (113) şi Kiev (91).
La sfârşitul săptămânii trecute, premierul Ucrainei, Denis Şmigal, a anunţat înăsprirea măsurilor de carantină. Astfel, începând cu 6 aprilie, toţi cetăţenii sunt obligaţi să poarte în spaţiile publice măşti de protecţie și să aibă asupra lor un act de identitate. Potrivit prim-ministrului, „restricțiile severe sunt o măsură la care statele din întreaga lume recurg tot mai mult”. „Ne aflăm într-un scenariu mai blând în contextul epidemiei. Dar acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să acționăm dur.
Guvernul ucrainean introduce noi restricții pentru a proteja cetățenii de COVID-19 și pentru a salva cât mai multe vieți” – a explicat Denis Şmigal. Noile măsuri adoptate de executivul ucrainean mai prevăd că este interzisă circulația pe domeniul public a grupurilor mai mari de două persoane, în afară de cazurile legate de activitatea profesională sau însoţirea minorilor de către părinţi sau reprezentanţii legali ai acestora. Totodată, autorităţile ucrainene au făcut apel la persoanele în vârstă să rămână în casă pe durata perioadei de carantină.
Premierul de la Kiev a mai anunţat că la graniţa de stat a Ucrainei vor rămâne deschise doar 21 de puncte de trecere a frontierei, iar persoanele care vor intra în ţară vor fi monitorizate în mod obligatoriu timp de 14 zile. Ucraina şi-a închis granițele pentru străini pe 15 martie, iar pe 17 martie a suspendat complet traficul aerian.
Nivelul radiaţiilor a crescut din cauza incendiului din pădurile radioactive din Cernobîl
Autorităţile din Ucraina au anunţat o creştere a nivelului de radiaţii din zona de excludere din jurul Cernobîl.
„Avem veşti proaste - nivelul radiaţiilor a trecut de cel normal în centrul incendiului”, a declarat, duminică, Yegor Firsov, directorul serviciului de inspecţie ecologică din Ucraina, pe Facebook, potrivit The Guardian.
Postarea sa a fost însoţită şi de o filmare a unui măsurător Geiger, care arăta nivelul radiaţiilor depăşit de 16 ori. Incendiul de pădure s-a întins pe o suprafaţă de 100 de hectare, a mai scris Firsov.
Autorităţile de la Kiev au trimis două avioane, un elicopter şi aproape 100 de pompieri pentru a lupta cu flăcările, care au izbucnit duminică şi au afectat peste 20 de hectare dintr-o zonă împădurită în apropiere de centrala nucleară de la Cernobîl.
Serviciul de inspecţie ecologică a declarat, duminică, faptul că nivelul crescut al radiaţiilor a îngreunat eforturile pompierilor, iar în acelaşi timp precizând că oamenii care locuiesc în apropiere nu sunt în pericol.
Cernobîl a poluat o mare parte din Europa după ce al patrulea reactor a explodat în aprilie 1986, regiunea din apropierea centralei fiind cea mai afectată.
Oamenilor nu le este permis să locuiască la mai puţin de 30 de kilometri de centrala nucleară. Celelalte trei reactoare de la Cernobîl au continuat să genereze electricitate până în anul 2000, atunci când centrala s-a închis. O „cupolă” protectoare a fost instalată deasupra reactorului 4 în 2016.
În 2011, Ucraina a început să deschidă zona pentru turism, în contextul în care nivelul radiaţiilor eliberate în timpul tragediei a scăzut sub pragul pe care guvernul îl consideră a fi admisibil.
Anul trecut, Ucraina a înregistrat cel mai mare număr de turişti în zona de excludere de la Cernobîl, în aproape de graniţa sa de nord cu Belarus, cu peste 100.000 de vizitatori.
Se închid încă două puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene
Din cauza epidemiei de coronavirus, începând de astăzi au fost închise încă două puncte de trece la frontiera moldo-ucraineană, a anunțat Poliția de Frontieră. Este vorba de „Criva- Mamaliga” (rutier) și „Mirnoe – Tabaki”.
Se interzice și trecerea pe jos a graniței moldo-ucrainene.
Rămân funcționale punctele de graniță: Otaci-Moghileov-Podolsc, Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie și Giurgiulești-Reni.
Incendiu în pădurea radioactivă din apropierea centralei nucleare de la Cernobîl
Un incendiu a izbucnit într-o pădure din zona de excluziune din jurul centralei nucleare abandonate de la Cernobîl. La faţa locului au fost trimise două avioane cu pompieri şi un elicopter.
Aproximativ 90 de pompieri au fost dislocaţi pentru a stinge focul, care s-a extind rapid şi a distrus 20 de hectare de pădure, a anunţat Agenţia de Protecţie Civilă din Kiev.
Cernobîl a fost în aprilie 1986 locul celui mai grav dezastru nuclear din lume. O explozie s-a produs la reactorul nr.4, ceea ce a făcut ca în atmosferă să se disperseze cantităţi mari de material radioactiv.
Radiaţiile de la accident încă mai sunt prezente în zona de excludere de 2600 de km pătraţi stabilită în jurul centralei, iar asta îngreunează misiunea pompierilor. Autorităţile de la Kiev au dat asigurară că focul este departe de orice aşezare umană.
Într-o primă fază, serviciile de urgenţă au dat asigurări duminică asupra faptului că nu există un nivel mai mare de radioactivitate, după ce totuşi sâmbătă au spus că s-au confruntat cu "dificultăţi" în eforturile lor de a stăpâni focul din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.