Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

23:46 27.5.2020

Ucraina aprobă un memorandum pentru importul anual de gaze naturale lichefiate din SUA

Guvernul Ucrainei a aprobat miercuri un memorandum privind importul a cel puțin 5,5 miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat pe an din Statele Unite.

Ministra interimară a energiei, Olga Buslavets, a spus că vânzătorul prevăzut în document este Louisiana Natural Gas Exports. Ucraina a făcut eforturi să-și diversifice sursele de energie după ce relațiile cu furnizorul ei tradițional, Rusia, s-au înrăutățit din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea în 2014.

Rusia și Ucraina au fost angajate de asemenea în mai multe dispute pe tema livrărilor de gaze rusești prin Ucraina prin Europa, astfel că Moscova la rândul ei a încercat să găsească trasee alternative spre piețele lucrative din centrul și vestul Europei.

07:55 25.5.2020

Membri ai extremei drepte arestați după ce au atacat sediul unui partid rusofil

Șaptesprezece membri ai grupării de extrema dreaptă Corpul Național au fost arestați după ce au atacat sediul Platformei Opoziției - Pentru Viață.

Acest partid e condus de Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin, care e și nașul uneia din fetele sale.

Corpul Național este franja politică a grupării paramilitare Azov.

Viktor Medvedciuk, șeful grupării ucrainene Platformei Opoziției - Pentru Viață, cu Putin la Kremlin, 10 martie, 2020
Viktor Medvedciuk, șeful grupării ucrainene Platformei Opoziției - Pentru Viață, cu Putin la Kremlin, 10 martie, 2020

15:08 24.5.2020

Ucraina în conflict cu Bulgaria pentru situația minorităților

După ce a avut probleme cu Ungaria (care i-a blocat o parte din cooperarea cu NATO) și, într-o măsură mai mică, și cu România, din pricina legii educației, care afectează minoritățile, iată că acum Ucraina se îndreaptă și spre o ciocnire cu Bulgaria.

Parlamentul de la Sofia a cerut guvernului să intervină pentru a opri planurile Kievului de a opera o redecupare administrativă în districtul Bolgrad, unde trăiește o importantă minoritate bulgară. Modificările dorite de Kiev ar putea afecta echilibrul demografic din zonă și ar priva circa 300.000 de bulgari de învățământ în limba lor.

Ministerul ucrainean de externe a protestat după inițiativa parlamentului bulgar, spunând că orice inițiative de acest tip sunt de competența exclusivă a statului ucrainean.

Noua lege ucraineană a învățământului și regimului limbilor a fost deja criticată de Consiliul Europei. Ea a fost introdusă, deși nicăieri nu se afirmă explicit, pentru a reduce influența rusofonilor și a limbii ruse.

14:51 24.5.2020

Afacerile din Spania ale șefului spionilor

În Ucraina s-a descoperit că nimeni altul decât șeful serviciilor secrete SBU, Ivan Bakanov (foto), conduce o firmă de afaceri din... Spania. Cel pe care președintele Volodimir Zelenski l-a numit "cel mai cinstit șef al SBU" este, potrivit unor date oficiale spaniole, singurul administrator al firmei Nueva Tierra Verde Sociedad Limitada încă din 2015. Evident, legea ucraineană, ca în orice altă democrație europeană, șeful servicilor secrete nu poate conduce și o firmă de afaceri privată.

Fondatorul companiei din Spania a șefului SBU este de altfel o firmă cipriotă aparținând fondatorului studioului TV unde Zelenski însuși a lucrat înainte de a deveni președinte, în urmă cu exact un an. De altfel, firma se află în vizorul autorităților spaniole, deoarece nu predă raportul anual fiscal obligatoriu.

În luna martie, Zelenski a împins în parlament o lege "urgentă", prin care declarația de avere a șefului SBU e făcută secretă.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG