Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:41 7.6.2020

Ucraina înregistrează aproape 500 de cazuri noi de coronavirus

Bilanţul epidemiei de coronavirus în Ucraina a ajuns la 26.999 de îmbolnăviri, 788 de decese şi 12.054 de cazuri vindecate – potrivit datelor publicate duminică de Centrul de Sănătate Publică de la Kiev. În ultimele 24 de ore, 485 de ucraineni au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, în timp ce alţi 11 pacienţi au decedat, iar 242 s-au vindecat.

Este a patra zi consecutivă cu circa 500 de cazuri noi de coronavirus înregistrate în Ucraina. Potrivit ministrului ucrainean al sănătăţii, Maksim Stepanov, numărul mare de cazuri noi de coronavirus confirmate în Ucraina în ultimele zile este cauzat de nerespectarea recomandărilor Ministerului Sănătății, precum şi de relaxarea măsurilor de carantină.

Cele mai multe persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt în regiunea Cernăuţi (3.639), în capitala Ucrainei (3.418), precum şi în regiunile Lviv (2.121), Rivne (2.046) şi Kiev (1.784).

14:22 6.6.2020

Manifestații pentru demisia lui Arsen Avakov

Circa o mie de ucraineni au manifestat vineri în faţa sediului Parlamentului, unde au cerut destituirea ministrului de Interne Arsen Avakov, în urma mai multor scandaluri implicând poliţia.

Protestatarii, majoritatea tineri şi purtând mască de protecţie, au aprins fumigene şi au distrus o maşnă de poliţie veche, pe care au adus-o în acest scop.

”Cine mă va proteja?”, ”0% încredere. Avakov, afară!” sau ”Nu fi complice la violuri, crime, violenţe şi abuzuri, votează destituirea lui Avakov!”, proclamau mesaje inscripţionate pe pancarte agitate de manifestanţi.

Poliţia ucraineană este acuzată cu regularitate de abuzuri.

Un scandal recent a şocat ţara - violarea şi torturarea unei tinere într-un comisariat, în centrul ţării.

Doi poliţişti au fost arestaţi, iar unitatea din care fac parte a fost desfiinţată, însă fără să oprească criticile.

Nereguli în poliţie au fost arătate apoi cu degetul, în urma unui schimb de focuri, ziua, între zeci de membri rivali ai unei mafii a transporturilor, în apropiere de Kiev, urmat, la începutul lui iunie, de alt schimb de focuri într-o piaţă uriaţă în apropiere de Odesa.

Convocat vineri în Parlament, ministrul de Interne a denunţat, citat de presă, ”insinuări” ale adversarilor săi şi a îndemnat ”să nu se acuza tot colectivul poliţiştilor din cauza câtorva canalii”.

Avakov a anunţat că ministerul pregăteşte înregistrarea poliţiştilor în comisariate.

17:48 5.6.2020

Restaurantele din Kiev rămân închise

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a anunţat, vineri, că restaurantele și bazinele de înot de pe raza capitalei ucrainene vor rămâne închise, chiar dacă Ucraina a intrat într-o nouă etapă de relaxare a măsurilor de carantină impuse din cauza COVID-19.

„Guvernul a permis ca majoritatea orașelor unde indicatorii privind cazurile noi înregistrate zilnic sunt în limitele admise să treacă la următoarea etapă de relaxare, în special la deschiderea restaurantelor, a cafenelelor și a bazinelor de înot, începând cu data de 5 iunie. În Kiev, însă, unul dintre cei trei indicatori privind numărul de bolnavi la 100.000 de locuitori depăşeşte limita admisă, situându-se la 14,9%” – a explicat Kliciko.

În acest context, potrivit primarului, capitala Ucrainei „nu poate risca sănătatea oamenilor renunţând la restricţii”. „Înțeleg că este vorba despre mediul de afaceri, înțeleg că acesta trebuie să funcționeze. Dar nu vrem să revenim la carantină” – a adăugat Vitali Kliciko, precizând că va lua o decizie cu privire la redeschiderea restaurantelor și a bazinelor de înot ţinând cont de situația epidemiologică din următoarele zile.

„Comisia pentru situaţii de urgență a orașului va analiza această chestiune săptămâna viitoare, după ce va trece weekendul” – a subliniat primarul Kievului.

În capitala Ucrainei au fost raportate, în total, 3.292 de cazuri de COVID-19 şi 73 de decese. În ultimele 24 de ore, în Kiev au fost confirmate 82 de cazuri noi de coronavirus şi patru decese.

Pe teritoriul întregii Ucraine, însă, au fost înregistrate 25.964 de cazuri de COVID-19 şi 762 de decese. 553 de noi îmbolnăviri au fost raportate în ultimele 24 de ore – precizează agenţia Ukrinform. Amintim că în Ucraina a intrat în vigoare o nouă etapă de relaxare a restricțiilor impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, astfel că, începând cu data de 5 iunie, este permisă redeschiderea spaţiilor interioare ale unităților de alimentație publică.

Potrivit noilor reguli, proprietarii restaurantelor şi ai cafenelelor vor trebui să asigure o distanță de cel puţin 1,5 metri între mese, iar la o masă vor avea voie să stea cel mult patru persoane. În plus, tot personalul unităţii trebuie să poarte echipament de protecție pentru față, ochi și mâini, iar clienții, la rândul lor, trebuie să poarte mască de protecţie în incinta restaurantului, fiind scutiţi de această obligaţie doar atunci când iau masa.

Pe de altă parte, spaţiile de joacă pentru copii din restaurante şi cafenele vor rămâne închise, iar evenimentele cu peste zece participanţi, de asemena, vor fi în continuare interzise.

21:04 4.6.2020

Poroșenko poate fi adus cu forța la interogatoriu

Un tribunal din Kiev a decis azi că fostul președinte Petro Poroșenko poate fi adus cu forța în biroul procuraturii, pentru interogatoriu, după ce nu s-a prezentat de două ori în ciuda convocării oficiale. Tribunalul a decis că Poroșenko poate fi interogat pe 10 iunie în legătură cu transferul peste graniță a unui număr de 43 de picturi de mare valoare.

Poroșenko nu s-a prezentat în biroul procurorului pe 26 și 29 mai, când trebuia să fie chestionat în legătură cu unele înregistrări de conversații între el și candidatul democrat la președinția SUA Joe Biden.

Avocații lui Poroșenko au obiectat că acesta nu s-a prezentat deoarece convocarea fusese anunțată pe site-ul internet al procuraturii, iar nu i-a fost înmânată personal, așa cum s-ar cuveni.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG