Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

23:36 8.12.2020

Discuţie telefonică Merkel-Putin: Printre subiecte, Ucraina şi otrăvirea lui Navalnîi

"În cadrul unui schimb de opinii asupra conflictului intern ucrainean, a fost remarcat cu satisfacţie faptul că, în general, încetarea focului a fost respectată", a anunțat Kremlinul în urma convorbirii telefonice între cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin

Pe de altă parte, un reprezentant al guvernului federal german de la Berlin a declarat că cei doi lideri au discutat pe marginea cazului disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent la recuperare în Germania şi despre care autorităţile germane susţin că a fost otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, cu destinaţie militară, pe teritoriul rus.

Relaţiile bilaterale ruso-germane s-au tensionat pe fondul acuzaţiilor potrivit cărora înalţi responsabili ruşi ar putea avea legătură cu otrăvirea opozantului rus în august. Înainte, legăturile dintre Berlin şi Moscova au fost afectate de asasinarea unui etnic cecen anul trecut, în centrul capitalei germane, şi de atacul cibernetic din 2015 asupra parlamentului german.

00:27 1.12.2020

Guvernul anunţă un nou record de peste 16.000 de cazuri de coronavirus


Ucraina anunţă un nou record de peste 16.000 de cazuri de coronavirus în ultimele 24 de ore.
• Totalul infecţiilor a ajuns la 693.407 de cazuri, cu 11.909 de decese.
Ucraina a înregistrat un record de 16.218 noi infecţii cu coronavirus în ultimele 24 de ore, a declarat ministrul Sănătăţii Maksym Stepanov.

Astfel, Ucraina a depăşit recordul de joi, de 15.331 cazuri noi.
Totalul infecţiilor a ajuns la 693.407 de cazuri, cu 11.909 de decese.


În Ucraina, atât Volodimir Zelenski, cât şi şeful administraţiei prezidenţiale, Andrii Iermak, au fost infectaţi cu Sars Cov2.

După ce a revenit la serviciu, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut apel la oameni să înţeleagă riscurile şi să se protejeze cu măşti, distanţare şi vitamine.

16:25 26.11.2020

Activiste Femen au protestat în Ucraina pentru a atrage atenţia asupra violenţelor împotriva femeilor

O militantă a mişcării feministe Femen a manifestat aproape goală în faţa preşedinţiei de la Kiev pentru a cere ratificarea de către Ucraina a Convenţiei de la Istanbul, care urmăreşte prevenirea şi combaterea violenţelor împotriva femeilor.

"Sunt violată! Jos cu violenţa!", a strigat tânăra, doar în chiloţi, în ciuda unei temperaturi de aproape 0 grade Celsius, şi cu o coroană de flori pe cap. Ea a fost arestată de poliţişti.

Două treimi dintre femeile ucrainene declară că au fost supuse unor violenţe psihologice, fizice sau sexuale de la vârsta de 15 ani, conform unui studiu realizat în 2019 de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Ucraina a semnat în 2011 Convenţia de la Istanbul, care urmăreşte să întărească lupta împotriva violenţelor domestice, însă nu ratificat-o încă.

Motivul îl reprezintă opoziţia mediilor religioase în această ţară majoritar ortodoxă şi a multor deputaţi care critică introducerea noţiunii de "gen" în legislaţia ucraineană, văzând în ea o ameninţare la adresa "valorilor familiale tradiţionale".

Kievul are legi menite a proteja victimele violenţelor domestice, dar ele conţin numeroase lacune şi nu sunt decât rar aplicate, ceea ce duce la achitarea majorităţii autorilor acestor fapte, conform ONG-urilor de specialitate.

19:44 22.11.2020

Şapte ani de la Euromaidan, revoluţia care şi-a luat numele de la un haştag

  • În noaptea de 21 noiembrie 2013, mii de oameni scandau împotriva conducerii ţării
  • Prostestul a izbucnit din cauză că nu a fost semnat Acordul de Asociere cu UE
  • Miscarea ”EuroMaidan” a primit denumirea de la hashtag-ul folosit pe Facebook şi Twitter
  • Au fost ucişi peste 100 de oameni în urma confruntărilor cu forţele de orgine

Ucrainenii marchează 7 ani de la începutul protestelor din Kiev care au dus la alungarea din ţară a preşedintelui de atunci în funcţie.

În seara zilei de 21 noiembrie 2013, mii de protestatari au scandat din cauză că nu a fost semnat acordul cu Uniunea Europeană.

Acţiunea a primit ulterior denumirea de ”Euromaidan”, iar valul de proteste a cuprins mai multe oraşe din Ucraina.

În timpul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine au fost ucişi peste 100 de oameni. În total, 2.500 de ucraineni au avut de suferit.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG