Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

14:15 28.4.2021

„Războiul din Ucraina ia o turnură vicioasă”: Le Monde

Le Monde are astăzi un reportaj din Pivnicine (Північне), pe linia frontului în Ucraina, „printre drone, mine și snipers”.

„Războiul din Ucraina e pe cale de a lua o turnură vicioasă și asimetrică”, constată Le Monde, care confirmă că rebelii sprijiniți de Rusia nu încetează să tragă asupra pozițiilor ținute de soldații Kievului.

09:49 28.4.2021

Lavrov evaluează perspectiva unui război cu Ucraina

Într-un interviu acordat agenției RIA NOVOSTI, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a comentat probabilitatea izbucnirii unui război între Rusia şi Ucraina, în Donbas.

Dacă aceasta va depinde de noi și de milițiile populare, în măsura în care noi înțelegem abordările lor, care sunt unele principiale, atunci războiul poate fi evitat și trebuie să fie evitat„, a spus Lavrov, comentând probabilitatea izbucnirii unui război, în contextul în care şeful diplomaţiei ruse a subliniat că trebuie avut în vedere faptul că peste jumătate de milion dintre rezidenții din Donbas au primit deja cetățenia rusă.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, pentru președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, ”potrivit semnalelor externe, cel mai important fapt” este ”să se menţină la putere”. „El e pregătit să plătească orice preț, inclusiv să-i tolereze pe neonaziști și ultraradicali, care continuă să-i declare drept teroriști pe cei din rândul milițiilor populare din Donbas„, a subliniat Lavrov.

15:08 27.4.2021

Ucraina îl expulzează pe consulul rus din Odesa

Diplomați cehi expulzați din Rusia coboară pe aeroportul din Praga, 19 aprilie 2021.
Diplomați cehi expulzați din Rusia coboară pe aeroportul din Praga, 19 aprilie 2021.

Kievul a anunțat expulzarea consulului rus de la Odesa, după ce Moscova a decis luni să trimităînapoi un diplomat al ambasadei Ucrainei în Rusia.

Expulzarea diplomatului ucrainean este o ''continuare a campaniei împotriva Ucrainei lansată de Federaţia Rusă şi o altă manifestare a acţiunilor ostile împotriva angajaţilor misiunilor diplomatice'' ucrainene, afirmă minitserul ucrainean de externe, justificând expulzarea consulului rus la Odesa, care trebuie să părăsească Ucraina înainte de 1 mai.

Rusia l-a expulzat recent pe consulul ucrainean la Sankt Petersburg, care a şi fost reţinut pentru scurt timp, potrivit autorităţilor ruse acesta încercând să obţină informaţii clasificate.

Drept răspuns, Ucraina a expulzat pe 19 aprilie un diplomat rus, măsură considerată de Moscova drept excesivă având în vedere nivelul diferit de reprezentare între o ambasadă şi un consulat, astfel că MAE rus a expulzat luni la rândul său un diplomat al ambasadei Ucrainei la Moscova, decizie la care Kievul a răspuns acum prin expulzarea consulului rus la Odesa.

08:38 27.4.2021

Zelenski cere modificarea acordurilor de la Minsk

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut, într-un interviu cu Financial Times, revizuirea acordurilor "Minsk II" dintre Kiev și Moscova. "Particip la un mecanism imaginat înaintea mandatului meu", spune el. "Procesul de la Minsk ar trebui să slujească situației de azi, iar nu s-o continue pe cea de ieri."

(Cf. și blogul pe care îl țin zilnic la Europa Liberă despre criza din Ucraina, de la tulburările de pe Maidan din decembrie 2013 încoace, inclusiv evoluțiile zilnice ale situației pe front în Donbas: Criza din Ucraina. LiveBlog.)

La Moscova, Kommersant îl citează pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care califică propunerea lui Zelenski drept un „semnal de alarmă” (тревожный сигнал).

Același Peskov e citat de Rossiiskaia Gazeta ca spunând și că “deocamdată nu s-a ajuns la vreo înțelegere în legătură cu o posibilă dată a unei întâlniri între Putin și Biden”.

Biden, cum o amintește The Times, i-a propus lui Putin o întâlnire la jumătatea lunii iunie undeva în Europa. Biden va participa mai întâi la summitul G7 în Cornwall, în Marea Britanie, pe 11-13 iunie, apoi va călători la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii NATO și UE.

Putin n-a mai fost la Bruxelles din ianuarie 2014, cu puțin înainte de anexarea Crimeei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG