Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

09:06 3.5.2021

Marina rusă a efectuat un test cu rachetă antinavă supersonică pe Marea Neagră în largul Ucrainei

Marina rusă a lansat, pentru prima oară, o rachetă de croazieră antinavă supersonică în Marea Neagră, a anunţat ministerul apărării.

Crucişătorul cu rachete ghidate Moskva a lansat o rachetă turbojet către „capătul opus” al Mării Negre.

Oficialii militari ruşi afirmă că o epavă, care juca rolul de navă-ţintă, a fost lovită de rachetă la 100 de secunde după lansare.

„Aceste rachete sunt motivul pentru care crucişătorul nostru este numit „ucigaş de portavioane,” a spus un corespondent militar aflat pe punte în timpul lansării.

„Crucişătorul Moscova al flotei ruseşti din Marea Neagră a lansat pentru prima oară în istoria recentă o rachetă Vulcan, cu ajutorul sistemului lansator de rachete Bazalt,” a scris pe Twitter Ministerul Apărării.

18:24 2.5.2021

Secretarul de stat SUA Antony Blinken vizitează Ucraina

Secretarul de stat american Antony Blinken va vizita Ucraina pe 5-6 mai, în contextul intensificării tensiunilor cu Rusia.

„Există mai multe forţe concentrate la granița cu Ucraina decât oricând începând din 2014, când Rusia a început efectiv invazia” – a remarcat Blinken. „Nu pot spune că știm intențiile lui Putin. Există multe lucruri pe care acesta ar putea să le facă sau să aleagă să nu le facă. În ultimele zile, am văzut o decizie de a retrage unele dintre aceste trupe și vedem că unele dintre ele au fost retrase” – a adăugat Blinken.

Joe Biden i-a comunicat direct lui Vladimir Putin îngrijorarea sa cu privire la această situaţie, precum şi angajamentul SUA faţă de integritatea teritorială a Ucrainei, a spus miercurea trecută consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

Rusia a declarat că masarea trupelor sale la graniţa cu Ucraina face parte din exerciţiile organizate ca răspuns la ceea ce a calificat ca fiind un comportament ameninţător al NATO.

Blinken îi va transmite însă și lui Volodimir Zelenski îngrijorarea SUA în legătură cu demiterea, de către guvern, a șefului Naftogaz, Andri Koboliev, ceea ce trimite un semnal negativ creditorilor și investitorilor străini, ca un exemplu nedorit al amestecului guvernului de la Kiev în funcționarea mediului privat.

18:22 2.5.2021

Conducerea Naftogaz demisionează în semn de protest

Consiliul de administrare al companiei naționale de petrol și gaze din Ucraina, Naftogaz, este în curs de a demisiona după ce guvernul a luat decizia neașteptată de a-l înlocui pe șeful companiei, Andri Koboliev, aflat la conducerea Naftogaz din 2014. Demiterea lui Koboliev a fost anunțată pe 28 aprilie, când guvernul a invocat „rezultatele sub așteptări” ale companiei de petrol și gaze în 2020, cu pierderi de aproape 700 de milioane de dolari.

Consiliul de administrare, care fusese suspendat temporar pentru a permite demiterea lui Koboliev, a dat publicității o declarație pe 30 aprilie în care spune că toți membrii săi și-au înaintat demisiile, începând cu 14 mai. „Consiliul de administrare va utiliza următoarele două săptămâni pentru a ajuta la o tranziție ordonată”.

Decizia neașteptată a guvernului de a-l concedia pe Koboliev amenință să complice și mai mult negocierile cu FMI pentru un ajutor de 5 miliarde de dolari. Partenerii internaționali ai Ucrainei avertizează că astfel de decizii trebuie luate în mod transparent, altfel este subminată încrederea în seriozitatea autorităților de a continua reformele și mai ales lupta cu corupția sistemică.

18:20 2.5.2021

Peste jumătate de milion de pașapoarte rusești distribuite locuitorilor din Donbas în două zile

Ministerul rus de interne a informat că aproximativ 527.000 de persoane din estul separatist al Ucraina au primit cetățenia rusă în ultimele două zile. Serviciul de presă al ministerului a făcut anunțul pe 2 mai.

Anterior, Rusia eliberase 650.000 de pașapoarte noi în regiune, după ce președintele Vladimir Putin a emis în 2019 un ordin prin care a simplificat procesul de acordare a cetățeniei pentru locuitorii din estul Ucrainei.

Viktor Vodolațki, vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri CSI și pentru integrare eurasiatică din Duma de Stat declara pe 24 aprilie agenției TASS că Rusia ar putea emite până la 1 milion de pașapoarte noi ucrainienilor din estul separatist, până la sfârșitul anului.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG