Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

13:59 22.5.2021

Zelenski: distribuirea de pașapoarte rusești în Donbas este un prim pas spre anexare

Volodimir Zelenski a spus că eliberarea de către Rusia a paşapoartelor sale rezidenţilor din Donbas, estul Ucrainei, este primul pas spre anexarea regiunii.

"Este cu siguranţă primul pas, întrucât acelaşi lucru s-a întâmplat odată în Crimeea. Locuitorilor din Crimeea le-au fost eliberate paşapoarte ruseşti. Aceasta este o mare problemă", a afirmat Zelenski într-o conferinţă de presă în care a făcut bilanţul celor doi ani de când a preluat mandatul prezidenţial, organizată la uzina de fabricare a aeronavelor Antonov.

Zelenski a spus că abordează problema respectivă în discuţiile sale cu partenerii internaţionali ai Ucrainei, dar că aceasta este o chestiune "dificilă". "Noi nu putem influenţa astfel de lucruri", a constatat el, adăugând că locuitorii din Donbas cu paşapoarte ruseşti constituie o masă de votanţi la alegerile care au loc în Rusia.

Potrivit agenţiei de presă ruse TASS, care citează surse oficiale, din aprilie 2019 şi până în prezent, peste 527.000 de locuitori ai Donbasului au primit paşapoarte ruseşti.

La rândul lor, autorităţile ucrainene au declarat că cel puţin 400.000 de paşapoarte ruseşti au fost distribuite rezidenţilor din estul Ucrainei, iar Rusia ar putea folosi ca scuză sau pretext necesitatea de a proteja aceste persoane pentru o posibilă agresiune lansată împotriva Ucrainei.

În zonele controlate de separatiştii proruşi în Donbas, conform unor date preliminare ale Kievului, ar locui în jur de 1,6 milioane de persoane, dar numărul lor exact nu este cunoscut. Anterior, media ruse au comunicat că peste jumătate de milion de locuitori din estul Ucrainei, care au primit paşapoarte ruseşti, vor participa la alegerile pentru Duma de Stat a Rusiei, preconizate să aibă loc în septembrie.

11:03 21.5.2021

Zelenski critică decizia Rusiei de a acorda în masă pașapoarte rusești locuitorilor din Donbas

Volodimir Zelenski vizitează linia frontului în regiunea Mariupol, 9 aprilie 2021

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că decizia recentă a Rusiei de a acorda în masă pașapoarte rusești locuitorilor din Donbas este „o mare problemă” și un pas către anexarea regiunii controlate parțial de separatiștii pro-ruși, din 2014.

Zelenski a vorbit în cadrul unei ample conferințe de presă anuale, la Kiev, susținută la împlinirea a doi ani de mandat. El a mai spus că rezolvarea conflictului militar care continuă să facă victime în Donbas și „de-ocuparea” peninsulei Crimeea anexată de Rusia rămân prioritățile sale, la fel ca și lupta cu oligarhii.

Potrivit Tass, în Donbas au fost distribuite aproape 530 de mii de pașapoarte rusești, în ultimii doi ani.

18:06 19.5.2021

Germania salută decizia lui Biden de a suspenda sancțiunile legate de Nord Stream 2

Ministrul de externe al Germaniei, Heiko Maas, a salutat miercuri decizia administrației președintelui american Joe Biden de a suspenda sancțiunile impuse în legătură cu gazoductul rusesc Nord Stream 2, numind-o „constructivă”.

Statele Unite s-au opus multă vreme proiectului care aduce gaze naturale rusești în Germania, spunând că el amenință securitatea energetică a Europei și este dăunător unor țări aliate ca Polonia sau Ucraina pentru că le ocolește teritoriile.

Site-ul de știri american Axios a informat marți că în noul său raport către Congres, Departamentul de Stat de la Washington va menționa sancțiuni împotriva unor nave rusești, dar nu și împotriva companiei care coordonează proiectul, Nord Stream 2 AG, sau împotriva șefului ei.

„Considerăm aceasta ca un pas constructiv”, a declarat miercuri la Berlin ministrul german de externe Heiko Maas, citat de AP. Maas a mai spus că Berlinul va discuta cu Washingtonul mai departe, ca să se asigure că sancțiunile vor rămâne suspendate și în următorul raport al diplomației americane, peste trei luni.

Rusia a salutat și ea informațiile, Kremlinul spunând prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov că dacă sunt adevărate, vor reprezenta „un semnal pozitiv”.

18:03 19.5.2021

Rusia are în continuare circa 80.000 de militari în apropierea frontierei cu Ucraina

Ruslan Homceak
Ruslan Homceak

În pofida promisiunii de a-şi retrage trupele, Rusia menţine în continuare circa 80.000 de militari şi un număr semnificativ de echipamente şi tehnică militară în apropierea frontierei cu Ucraina, a declarat comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak, în cadrul unei reuniuni a Comitetului Militar al NATO în format cu Ucraina, desfăşurată marţi la Bruxelles.

"În ciuda declaraţiei ministrului rus al apărării (Serghei Şoigu) cu privire la retragerea trupelor la bazele lor permanente (în 22 aprilie a.c.), Rusia continuă să menţină circa 80.000 de militari şi o cantitate semnificativă de armament şi tehnică militară în mai multe sectoare ale frontierei ucrainene", a spus generalul Homceak.

Rusia nu şi-a retras nici navele şi vedetele flotelor sale din Nord şi Marea Caspică, transferate în martie-aprilie în Marea Azov şi Marea Neagră, a indicat înaltul responsabil militar ucrainean, adăugând că toate acestea permit Rusiei să-şi sporească într-un interval scurt de timp capacităţile ofensive ale forţelor sale armate în eventualitatea unor acţiuni agresive împotriva Ucrainei.

Potrivit lui Homceak, exerciţiile strategice comune ale forţelor armate din Rusia şi Belarus "Zapad-2021", programate pentru luna septembrie, reprezintă o ameninţare potenţială pentru ţara sa.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG