Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

20:56 2.6.2021

Senatori americani, în vizită la Kiev, îndeamnă Ucraina să continue reformele

O delegație bipartizană a Congresului care vizitează Kievul a încurajat Ucraina să continue reformele pentru a-și consolida democrația și și-a exprimat solidaritatea în fața „agresiunii” rusești.

„Asigurarea continuării reformelor esențiale ale Ucrainei pentru consolidarea democrației este esențială pentru parteneriatul nostru durabil și pentru a contracara agresiunile rusești”, a scris pe Twitter Jeanne Shaheen (democrată - New Hampshire), care conduce delegația americană.

În timpul discuțiilor, senatorii „au reafirmat sprijinul bipartizan al Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială”, potrivit ambasadei americane de la Kiev.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat că sprijinul bipartizan pe termen lung pentru Ucraina în Congresul american este „vital pentru parteneriatul nostru strategic într-un moment în care statul nostru continuă să reziste agresiunii rusești și să pună în aplicare reformele.”

Delegația îi include și pe doi membri ai Comitetului pentru relații externe al Senatului - senatorul Rob Portman (republican - Ohio) și Chris Murphy (democrat - Connecticut).

07:37 1.6.2021

Un șef al extremei drepte eliberat din închisoare

Serhi Sternenko, Odesa, 31 mai, 2021
Serhi Sternenko, Odesa, 31 mai, 2021

Tribunalul din Odesa a decis ieri eliberarea din închisoare a lui Serhi Sternenko, fostul șef al antenei locale a Sectorului de Dreapta, condamnat la închisoare în februarie pentru răpire, jaf și posesia ilegală de arme, în urma răpirii unui politician local în 2015.

Sternenko fusese inițial condamnat la șapte ani și trei luni închisare. El este sub cercetare într-un alt caz, pentru crimă, după ce a înjunghiat mortal o persoană în 2018. Sternenko afirmă că a fost un caz de legitimă apărare.

17:30 31.5.2021

Șefa OSCE în Ucraina – problema minelor

Observatori OSCE pe linia frontului.
Observatori OSCE pe linia frontului.

În Ucraina, Helga Maria Schmid, care este secretar general al OSCE tocmai și-a încheiat vizita oficială de cinci zile la Kiev, dar și în partea din Donețk controlată de forțele guvernamentale. Ea a discutat în special despre problema minelor și a aprovizionării cu apă a zonelor afectate de război.

Se știe deja că Joe Biden va ridica problema intervenției Ruse în Ucraina la întâlnirea sa cu Vladimir Putin din 16 iunie, la Geneva.

16:23 31.5.2021

Steven Seagal se alătură unui partid pro-Kremlin​

Vladimir Putin cu Steven Seagal la Kremlin, 25 nov., 2016
Vladimir Putin cu Steven Seagal la Kremlin, 25 nov., 2016

La Moscova, Steven Seagal, actorul american din filme de serie B cu arte marțiale, care e un admirator afișat al lui Putin și are și cetățenia rusă (ca și Gérard Depardieu), s-a alăturat unui partid pro-Kremlin.

Este, scrie The Guardian, ceea ce a anunțat duminică alianța Doar Rusia - Patrioţii - Pentru Adevăr (Только Россия – патриоты – за правду).

Partidul a fost format la începutul anului prin fuzionarea a trei formațiuni mai mici, care îl susţin pe Putin. Seagal l-a lăudat de multe ori pe Putin şi a aprobat invazia estului Ucrainei din 2014, în Donbas, şi anexarea ulterioară a Crimeei.

În noiembrie 2016, Segal a primit cetăţenia rusă și s-a afișat official cu Putin, care l-a primit la Kremlin. În august 2018, Ministerul rus de externe l-a numit „reprezentant special pentru relațiile umanitare ruso-americane”.

Ca membru al noului partid, Seagal propune o măsuri aspre împotriva companiilor care dăunează mediului. – “Fără a putea aresta oamenii, atunci când îi amendăm, ei vor continua să câștige bani producând lucruri care afectează mediul înconjurător” a spus actorul, în discursul său.

După ce a vorbit la eveniment, Seagal s-a pozat cu unul dintre liderii partidului, Zahar Prilepin, despre care se știe că a comandat o unitate de luptă în Ucraina.

Alianța Doar Rusia - Patrioţii - Pentru Adevăr deţine 23 din 450 de locuri în camera inferioară a parlamentului rus, Duma, fiind astfel al patrulea cel mai mare partid după Rusia Unită a lui Putin (335 de locuri), Partidului Comunist (42 de locuri) şi Partidul Democrat (40 de locuri).

Viitoarele alegeri vor avea loc în septembrie, dar agenţia de ştiri rusă TASS scrie că Segal nu va fi candidat, deoarece îşi păstrează cetăţenia americană.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG