Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

11:06 8.6.2021

Zelenski invitat la Casa Albă în vară

Volodimir Zelenski cu Antony Blinken in Kiev, 6 mai, 2021
Volodimir Zelenski cu Antony Blinken in Kiev, 6 mai, 2021

Joe Biden l-a invitat pe Volodimir Zelenski să viziteze Casa Albă în această vară, într-un gest de sprijin pentru Ucraina.

Biden a formulat invitația în timpul unei discuții telefonice cu Zelenski pe 7 iunie, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan.

Într-un mesaj pe Twitter, Zelenski a spus că „aștepta cu nerăbdare” vizita și că dorește să discute modalități de „extindere a cooperării strategice” între Statele Unite și Ucraina.

De doi ani de zile, de când a venit la putere, Zelenski încearcă să obțină o vizită la Casa Albă care în Ucraina are o mare greutate simbolică. Fapt remarcat și de fostul ambasador american în Ucraina John Herbst , care comenta că în acest moment, în pierdere de popularitate acasă, vizita la Washington i-ar putea aduce lui Zelenski un important câștig de imagine.

Kiev-ul a fost dezamăgit de recenta decizie a administrației Biden de a renunța la sancțiunile împotriva firmelor care termină de construit gazoductul Nord Stream 2, pentru a nu periclita relațiile cu Germania. Gazoductul leagă Rusia direct de Europa occidentală prin Marea Baltică, evitând astfel tranzitul gazului prin Ucraina și privând Kiev-ul de importante venituri din taxele pe acest tranzit.

Ucraina și-ar fi dorit de asemenea să fie invitată la summitul NATO care va avea loc pe 14 iunie la Bruxelles.

13:40 7.6.2021

Zelenski îi cere lui Biden să blocheze Nord Stream 2

Volodimir Zelenski spune că dorește o întâlnire cu Joe Biden înainte de summit-ul acestuia cu Vladimir Putin, pentru a discuta decizia Statelor Untie de a renunța la sancțiunile împotriva firmelor care participă la construcția gazoductului Nord Stream 2.

Zelenski spune că a aflat din presă despre decizia lui Biden de a pune capăt tentativelor de a bloca gazoductul rusesc Nord Stream 2 pe care Ucraina îl consideră o amenințare gravă la adresa securității sale, relatează Axios.

Zelenski a dezvăluit informația în timpul unui interviu pe Zoom acordat vineri jurnaliștilor de la Axios, acesta cerându-i lui Biden să aibă o întâlnire cu el înainte de summitul dintre președintele american și Vladimir Putin, programat pe 16 iunie.

Zelenski spune că că este dispus să se vadă cu Biden „în orice moment și în orice loc de pe planetă” și a vorbit despre campania de presiune psihologică a lui Putin, propria dezamăgire privind Statele Unite și speranța că Biden își va schimba poziția privind proiectul Nord Stream 2.

Administrația Biden a decis să renunțe la sancțiuni în luna mai, invocând statutul aproape complet al proiectului și importanța unor bune relații cu Germania.

Zelenski a afirmat că înțelege importanța relației dintre Washington și Berlin dar a întrebat:

„Câte vieți ucrainene costă relația dintre Statele Unite și Germania?”.

13:18 7.6.2021

Opozantul rus Dmitri Gudkov a fugit în Ucraina​

Dmitri Gudkov în timpul unei percheziții acasă la el, la Moscova, 1 iunie 2021.
Dmitri Gudkov în timpul unei percheziții acasă la el, la Moscova, 1 iunie 2021.

Opozantul şi fostul deputat rus Dmitri Gudkov a anunţat duminica aceasta că a părăsit Rusia pentru Ucraina din cauza presiunilor din partea autorităţilor de la Moscova în perspectiva alegerilor parlamentare din septembrie.

"Mă apropii de Kiev", a scris el într-o postare pe Facebook a cărei autenticitate a confirmat-o pentru AFP, adăugând că surse apropiate Kremlinului i-au spus că, dacă nu părăseşte ţara, va fi arestat într-un "fals" dosar criminal montat caz împotriva lui.

Dmitri Gudkov, 41 de ani, fusese arestat în această săptămână, ca şi un alt opozant de marcă, Andrei Pivovarov, care a fost dat jos dintr-un avion care trebuia să decoleze spre Polonia.

Fostul deputat a fost reţinut sub suspiciunea că nu şi-a plătit nişte datorii conform unui contract de leasing pentru o clădire nerezidenţială în perioada 2015-2017 şi risca până la cinci ani de închisoare. Partizanii săi au văzut arestarea lui o formă de pedeapsă pentru dorinţa de a candida la parlamentare.

El a fost eliberat joi seară fără a fi inculpat - o rară schimbare din partea autorităţilor ruse. Rudele şi prietenii s-au bucurat pentru eliberarea lui, dar au sugerat că nu va fi autorizat să candideze la legislativele din toamnă.

Celălalt adversar, Andrei Pivovarov, se află în continuare în închisoare după o audiere în faţa unei instanţe, miercuri, care a ordonat să fie plasat în arest preventiv pentru două luni.

Andrei Pivovarov, șeful Open Russia, la tribunal in Krasnodar, 2 iunie, 2021
Andrei Pivovarov, șeful Open Russia, la tribunal in Krasnodar, 2 iunie, 2021


Andrei Pivovarov este fostul director al organizaţiei Open Russia (Rusia Deschisă) fondată de oligarhul în exil şi critic al Kremlinului Mihail Hodorkovski.

La sfârşitul lui mai, Open Russia şi-a anunţat autodizolvarea, încetându-şi activităţile în Rusia, de teama punerii sub acuzare a membrilor săi.

Andrei Pivovarov, șeful Open Russia, la tribunal in Krasnodar, 2 iunie, 2021
Andrei Pivovarov, șeful Open Russia, la tribunal in Krasnodar, 2 iunie, 2021

12:47 6.6.2021

Zelenski anunţă un referendum privind statutul oligarhilor

Volodimir Zelenski a anunţat că problema statutului oligarhilor în Ucraina va putea fi rezolvată printr-un referendum.

Într-un mesaj video difuzat vineri seară, Zelenski a comunicat că a avut pe această temă o discuţie în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate şi Apărare Naţională. „Pentru cei care încearcă să convingă, să ne zădărnicească eforturile sau să ajungă la un acord cu membrii Parlamentului cu privire la această lege, voi avea o singură întrebare. Iar această întrebare, privind statutul oligarhilor, va fi supusă unui referendum” – a spus Zelenski.

Potrivit lui, proiectul de lege referitor la oligarhi demonstrează atitudinea Ucrainei față de sistemul oligarhic. „Nu este posibil să deţii controlul asupra deputaților, miniștrilor sau oficialilor. Acest proiect de lege demonstrează atitudinea noastră față de sistemul oligarhic. Avem oligarhi, ei influențează politica, dar acest lucru nu se va mai întâmpla” – a conchis Zelenski.

Zilele trecute, el a transmis Parlamentului un proiect de lege pentru ”dezoligarhizarea” Ucrainei, un act normativ care definește oligarhii drept persoane cu influență semnificativă în viața economică și politică a ţării și care controlează principalele segmente ale spațiului media. Actul normativ mai stabileşte un set de reguli pentru relații transparente între aceşti oameni de afaceri şi autorităţile statului, reglementând în special întâlnirile dintre cele două părţi. Dacă va fi adoptată, legea va fi valabilă o perioadă de zece ani.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG