Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019
Președintele ucrainean Petro Poroșenko și contracandidatul său, actorul Volodimir Zelenskyy înainte de turul de balotaj al alegerilor prezidențiale din 21 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. LiveBlog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

17:35 22.9.2021

Moscova se distanțează de atacul împotriva consilierului lui Zelenski

Zelenski la New York
Zelenski la New York

În mod surprinzător, deși nimeni nu lansase vreo acuzație în acest sens, pista local fiind deocamdată privilegiată, Kremlinul a ținut să se distanțeze de încercarea de asasinare, miercuri dimineața, consilierului lui Zelenski.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a spus că supozițile în legătură cu o eventuală implicare a Rusiei în tentativa de asasinare "nu au nimic comun cu realitatea".

Zelenski este în acest moment în SUA, unde participă, la New York, la Adunarea Generală a ONU. Într-o declarație filmată postată pe Facebook, Zelenski a spus că că de îndată ce îşi va rosti alocuţiunea la Adunarea Generală ONU el va reveni în ţară pentru a continua "lupta împotriva criminalităţii şi a grupurilor financiare influente".

Graba Kremlinului de a nega orice amestec a fost determinate probabil de verdictul Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a decis marți 21 septembrie că Rusia l-a asasinat la Londra pe fostul agent FSB Aleksandr Litvinenko. Simultan, poliția britanică a inculpat tot ieri un al treilea agent rus în cazul otrăvirii agentului dublu Serghei Skripal (în 2018, toate amănuntele aici, în revista presei de marți).

15:41 22.9.2021

Tentativă de asasinat asupra unui apropiat al lui Zelenski

Serhi Șefir
Serhi Șefir

Necunoscuți au deschis în această dimineață focul asupra automobilului care îl transporta pe Serhi Șefir, unui din colaboratorii apropiați ai președintelui Volodimir Zelenski.

Atacul a avut loc la ora 10 dimineața, ora locală, în satul Lisinski, în apropiere de Kiev. Serhi Șefir a scăpat nevătămat, însă șoferul mașinii a fost rănit.

Presa locală a numărat circa 20 de impacturi de gloanțe în caroseria mașinii. Anton Gerașcenko, un consilier în ministerul de interne, a spus într-o postare pe Facebook că agresorii au deschis focul dintr-o pădurice din marginea drumului și că șoferul ar fi “grav rănit”.

Agenția Interfax-Ukraina consideră că explicația atacului ar fi măsurile dur eluate de Zelenski în ultima vreme pentru a limita puterea oligarhilor în această țară mult criticată în occident pentru că nu combate mai convingător înalta corupție și economia din umbră.

Așa-numita “lege a oligarhilor” a intrat în vigoare pe 1 iulie și dă o definiție legală termenilor de magnat și oligarh, reducând în același timp – sau interzicând cu totul – modalitățile prin care aceștia finanțează partidele politice.

Președintele Zelenski este în acest moment în SUA, unde participă, la New York, la Adunarea Generală a ONU.

Serhi Șefir și Volodimir Zelenski
Serhi Șefir și Volodimir Zelenski

09:51 21.9.2021

Guvernul Ucrainei a prelungit starea de urgență până la sfârșitul anului

Guvernul Ucrainei a prelungit starea de urgență pe teritoriul țării până la sfârșitul anului din cauza unei creșteri a numărului de infectare cu COVID-19.

La 20 septembrie, guvernul de la Kiev a mai spus că va introduce în următoarele zile și restricții noi pentru a limita numărul de persoane care se pot afla în locuri publice.

Măsurile noi vor include purtarea obligatorie a măștii și păstrarea distanței sociale în timpul unor evenimente în masă. Restricțiile nu se vor aplica în cazul în care peste 80% dintre participanții la un eveniment au fost vaccinați, sau testați negativ.

Numărul de cazuri noi de infectare cu COVID-19 a crescut în Ucraina săptămâna trecută cu 68%, în timp ce spitalizările au crescut cu 51%.

Ministrul sănătății, Viktor Liașko, a declarat că sistemul medical este gata să facă față noului val de infectări, dar a cerut ucrainenilor să se vaccineze pentru a se proteja de coronavirus.

15:22 19.9.2021

Experții se tem de un nou val de Coronavirus

Ucraina, care se confruntă cu un nou val de coronavirus, ar putea să înregistreze un număr record de decese din cauza COVID-19 pe fondul unei campanii de vaccinare ce trenează, au avertizat experţi ucraineni.

După răgazul din vară, numărul de noi contaminări a crescut rapid cu 27.600 de noi cazuri de coronavirus înregistrate oficial în cursul ultimilor şapte zile, faţă de 17.000 în săptămâna anterioară.

Numărul spitalizărilor zilnice a depăşit 1.200 în medie în ultimele şapte zile, comparativ cu 840 săptămâna precedentă.

"După toate probabilităţile, acest val va fi mai ucigător. Avem foarte puţini oameni vaccinaţi pentru a-l controla" şi "suntem aproape" de o explozie, a declarat pentru AFP Pavlo Kovtoniuk, fost ministru adjunct al sănătăţii şi fondator al Centrului de analiză a sănătăţii publice din Kiev.

Ucrainei îi lipsesc mijloacele tehnice pentru a determina varianta dominantă, dar este vorba "foarte probabil" de varianta Delta, a apreciat Iuri Ganicenko, şeful Centrului de economie a sănătăţii din cadrul Şcolii de economie din capitala ucraineană.

Noul val ar putea atinge vârful său în a doua jumătate a lunii octombrie şi în noiembrie cu între 350 şi 400 de decese pe zi, faţă de circa 220 în primăvară, în cursul valului precedent, spune Iuri Ganicenko.

Ţară cu aproximativ 40 milioane de locuitori, situată la porţile Uniunii Europene, Ucraina nu a vaccinat până în prezent decât 16% din populaţie cu cel puţin o doză.

După problemele iniţiale cu livrările, această fostă republică sovietică dispune în prezent de patru vaccinuri (AstraZeneca, Pfizer, Moderna şi Coronavac chinez), dar mulţi ucraineni ezită să se vaccineze.

Serviciul de securitate ucrainean (SBU) a anunţat vineri destructurarea unei reţele de 5.000 de roboţi informatici care încercau să "facă să eşueze" programul de vaccinare împotriva COVID-19 şi difuzau "informaţii false" despre această procedură.

Potrivit celor doi experţi citaţi de AFP, sistemul de sănătate publică este totuşi "mai bine pregătit" pentru această nouă criză în comparaţie cu valurile precedente.

Guvernul ucrainean are în vedere reintroducerea de luni a unor noi restricţii pentru a limita propagarea virusului. Dar majoritatea măsurilor restrictive nu vor viza persoanele vaccinate, potrivit autorităţilor.

Ucraina a înregistrat până în prezent peste 2,3 milioane de cazuri de coronavirus, între care aproape 55.000 de decese.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG