Blinken: SUA sunt îngrijorate de „dovezile” că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat că „dovezile” despre faptul că Rusia ar putea pregăti un atac asupra Ucrainei au cauzat „îngrijorări profunde” în Statele Unite și a avertizat Moscova că se va confrunta cu sancțiuni economice drastice dacă un astfel de atac ar avea loc.
Blinken a făcut declarația în urma unei reuniuni de două zile a miniștrilor de externe din țările NATO, care s-a încheiat la 1 decembrie la Riga. Oficialii ucraineni și occidentali spun că Rusia a lăsat zeci de mii de militari și echipamente grele în apropierea graniței cu Ucraina, în urma unor exerciții militare organizate la începutul anului, cauzând temeri privind o posibilă invazie. „Suntem profund îngrijorați în urma dovezilor că Rusia a făcut planuri pentru acțiuni agresive semnificative împotriva Ucrainei, planurile includ eforturi de destabilizare a Ucrainei din interior, precum și operațiuni militare la scară largă”, a declarat Blinken într-o conferință de presă după încheierea reuniunii de la Riga.
„Nu știm dacă președintele (Vladimir) Putin a luat decizia de a invada. Știm că își creează capacități pentru a putea face acest lucru rapid, dacă ar lua o asemenea decizie”, a mai spus oficialul american. În cuvintele sale, Washington-ul a informat „clar” Kremlinul că va răspunde în mod „hotărât, inclusiv printr-o o serie de măsuri economice cu impact mare, pe care ne-am abținut să le folosim în trecut”. Rusia, care a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014 și sprijină separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei într-un război de șapte ani și jumătate contra Kievului, a negat că ar planifica vreun atac.
Putin propune negocieri pentru ca NATO să nu extindă spre Rusia
Vladimir Putin a propus negocieri cu NATO pentru a împiedica Alianţa Atlantică să se extindă spre estul Europei, aproape de frontierele Rusiei.
''În dialogul cu SUA şi aliaţii lor, vom insista să ajungem la acorduri concrete care să excludă continuarea apropierii NATO de Est şi desfăşurarea în apropierea teritoriului rus de sisteme de arme care ne ameninţă'', a declarat el în timpul unei ceremonii de primire a scrisorilor de acreditare a circa 20 de ambasadori la Kremlin.
''Propunem în acest sens să începem negocieri de fond'', a spus Putin, care a subliniat că Rusia are nevoie de ''garanţii juridice'', întrucât ţările occidentale ''nu şi-au respectat angajamentele verbale''.
''În special, toată lumea ştie despre promisiunile verbale că NATO nu se va extinde spre Est, dar că s-a întâmplat exact contrariul. Pe scurt, preocupările legitime ale Rusiei în materie de securitate au fost ignorate şi continuă să fie ignorate'', a subliniat liderul rus, referindu-se la extinderea aliată către ţările din fostul bloc comunist în 1999 (Polonia, Ungaria şi Republica Cehă) şi 2004 (Bulgaria, România, Slovacia, Slovenia, Lituania, Estonia şi Letonia).
''Nu cerem condiţii speciale. Înţelegem că orice acord trebuie să ia în mod inevitabil în considerare atât interesele Rusiei, cât şi ale tuturor ţărilor euro-atlantice. Situaţia calmă şi stabilă trebuie să fie garantată pentru toţi (...), fără excepţie'', a adăugat Putin.
El a denunţat faptul că unele ţări încearcă să limiteze dezvoltarea Rusiei, recurgând la sancţiuni şi instigând la tensiuni la graniţele sale.
''Ameninţarea la frontierele noastre occidentale este în creştere. Este suficient să ne uităm cât de aproape de graniţele Rusiei s-a apropiat infrastructura militară a Alianţei Atlantice. Pentru noi, acest lucru este mai mult decât grav'', a subliniat el.
Din acest motiv, a explicat preşedintele rus, Moscova ia măsuri "tehnico-militare", deşi a insistat că a acuza Rusia că ameninţă pe cineva este "cel puţin iresponsabil".
În urmă cu două săptămâni, Putin i-a cerut ministrului său de externe, Serghei Lavrov, să negocieze "garanţii de securitate pe termen lung" cu Occidentul.
Riga Crypto, Blinken și NATO: un nou avertisment Moscovei
S-a încheiat reuniunea NATO de la Riga, capitala Letoniei, unde cei 30 de miniștri de externe din țările NATO, s-au întâlnit pentru a discuta despre noile masări de trupe rusești în apropierea graniței cu Ucraina, dar și despre criza migranților de la frontiera polonă-bielorusă.
Le Monde, în Franța, rezumă astăzi relațiile cu Rusia și situația de pe frontul ucrainean, în Donbas. Principalul titlu: «NATO unit în fața intimidărilor Rusiei». Cel mai prestigios ziar francez estimează astfel că tensiunile dintre Moscova și Kiev ar putea determina Alianța să-și întărească flancul estic, ducând astfel la un rezultat opus celui dorit de Rusia lui Putin. Cum o scrie Le Monde, citând un diplomat din cadrul NATO: „Pentru moment, Rusia se dedă unor intimidări strategice, ceva care se situează dincolo de nivelul păcii, dar sub nivelul războiului”.
La Riga, Statele Unite, prin șeful diplomației Antony Blinken, au furnizat aliaților informații precise despre amploarea concentrărilor de trupe și material militar rusesc la granița cu Ucraina și în Crimeea. Blinken a spus că o nouă agresiunea rusească ar avea „serioase urmări”.
Ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba, care a fost invitat la reuniunea NATO de la Riga, a spus că Rusia a masat peste 115.000 de militari lângă Ucraina, precum şi în Crimeea.
Reuniunea a avut loc la Riga, în Letonia, nu doar pentru ca simbolic discuțiile să se poarte în apropierea granițelor fragile (polonă-bielorusă și ucraineană-rusă), dar și pentru că țările baltice sunt, împreună cu Polonia, cele care cer cu cea mai mare insistență desfășurarea permanentă de trupe NATO pe teritoriul lor. Antony Blinken nu clarificat însă care ar fi „serioasele urmări” ale unei intervenții rusești, dar Ucrainei i s-a promis un «important sprijin militar».
Le Monde mai amintește că luna trecută directorul CIA William Burns a mers special la Moscova pentru a discuta cu șeful Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrușev și a-l pune în gardă împotriva unei intervenții în Ucraina. Dar, estimează Le Monde, presiunile SUA nu par a-l impresiona pe Putin.
Ucraina îndeamnă NATO să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Ucraina şi-a îndemnat aliaţii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la orice invazie, estimând că o ofensivă a Moscovei ar putea fi declanşată "cât ai clipi", într-un moment în care mişcările de trupe ruse îngrijorează Occidentul.
"Ar fi mai bine să se acţioneze acum, nu mai târziu" pentru "a reţine Rusia", a declarat şeful diplomaţiei ucrainene Dmytro Kuleba, în timpul unei conferinţe de presă online.
Potrivit lui Kuleba, Rusia a comasat circa 115.000 de militari lângă Ucraina, precum şi în Crimeea, peninsula anexată de Moscova de la Ucraina în 2014, şi în teritoriile aflate sub controlul separatiştilor în estul Ucrainei.
"Ceea ce noi vedem este foarte serios. Rusia a desfăşurat o amplă forţă militară lângă frontiera ucraineană. Aceasta include tancuri, sisteme de artilerie, sisteme de război electronic, forţe aeriene şi navale", a enumerat el. În acest context, o eventuală ofensivă rusă poate fi lansată "literalmente cât ai clipi", a estimat ministrul ucrainean.
În caz de atac, Ucraina "va riposta", a atenţionat totodată Kuleba. "Suntem hotărâţi să ne apărăm pământul. Ţara noastră a devenit mult mai rezistentă şi armata noastră este incomparabil mai puternică decât era în 2014", a afirmat el.
În ultimele săptămâni, SUA, NATO şi UE au continuat să-şi exprime îngrijorarea în legătură cu deplasările de trupe ruse în jurul Ucrainei şi cu o eventuală invazie rusă.