Linkuri accesibilitate

Croația, victorie relativă a HDZ, de centru-dreapta (exit poll)


Premierul croat Andrej Plenković​​​​​​​, lider al Uniunii Democrate Croate, partid de centru-dreapta, înconjurat de membri de partid, la aflarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică
Premierul croat Andrej Plenković​​​​​​​, lider al Uniunii Democrate Croate, partid de centru-dreapta, înconjurat de membri de partid, la aflarea rezultatelor preliminare ale alegerilor parlamentare de duminică

Uniunea Democrată Croată (HDZ), partid de centru-dreapta din Croaţia al premierului Andrej Plenković ​, a obţinut cele mai multe mandate în parlament la alegerile parlamentare de duminică, arată un exit poll realizat de Ipsos pentru televiziunea de stat.

Cu 61 de locuri din totalul de 151 ale parlamentului de la Zagreb, HDZ devansează coaliţia „Restart", a opoziției social-democrate, Partidul Social-Democrat (SDP), condus de Davor Bernardić, care a obţinut 44 de locuri.

„Mişcarea patriotică" (Domovinski Pokret), partid naționalist și euroceptic (Mișcarea Patriei) al lui Miroslav Škoro, cunoscut cântăreţ de muzică populară, a obţinut 16 locuri şi ar putea să se afle în poziţia de arbitru.

Uniunea Democrată Croată de centru-dreapta (HDZ) de guvernământ a avut un ușor avantaj în majoritatea sondajelor de opinie asupra principalului său rival, social-democrații (SDP), dar niciuna dintre părți nu va putea guverna de una singură.

Noul guvern va avea o sarcină complicată pentru a ține sub control pandemia încercând și să restabilească economia, care se preconizează să scadă cu aproximativ 10% în acest an. Se estimează că veniturile din turism vor scădea cu 70%.

Unii analiști consideră că cele două mari partide ar putea fi forțate să facă o coaliție.

Atât Plenkovic, cât și Bernardic au respins ferm ideea unei „mari coaliții”.

Croația a raportat un număr relativ mic de infecții cu coronavirus - 3.000 de cazuri COVID-19 și aproximativ 100 de decese înregistrate până în prezent - dar infecțiile s-au accelerat în ultimele două săptămâni, numărul zilnic de noi cazuri ajungând în prezent la aproximativ 80.

XS
SM
MD
LG