Linkuri accesibilitate

Croația:Candidatul de stânga Zoran Milanovici a câștigat prezidențialele (sondaje)


Zoran Milanovici

Potrivit sondajelor făcute la urne, social-democratul Zoran Milanovici a câştigat duminică alegerile prezidenţiale din Croaţia, învingând-o pe preşedinta în exerciţiu, conservatoarea Kolinda Grabar-Kitarovic, potrivit Reuters.

Conform sondajului difuzat de televiziunea naţională, Zoran Milanovici a obţinut 53.25% din voturi, iar Kolinda Grabar-Kitarovic 46.5%.

Zoran Milanovici, fost prim-ministru, câştigase şi primul tur de scrutin, cu o treime din voturi, avându-i de partea lui pe alegătorii urbani și beneficiind de divizarea dreptei.

La fel ca președintele român Klaus Iohannis, Milanovici și-a luat drept slogan, "Croaţie normală" și a vorbit în campania electorală despre toleranţă, aducând în disucție argumentul că ţara sa "nu mai este în război". Candidatul Partidului Social-Democrat din Croația a susţinut că ţara lui trebuie să privească spre viitor şi să "lupte pentru locul său în Europa".

În Croaţia funcţia prezidenţială este în mare măsură onorifică, dar înfrângerea Kolindei Grabar-Kitarovic poate complica sarcina Uniunii Democrate Croate şi a premierului moderat Andrej Plenkovic la alegerile legislative prevăzute pentru toamnă

Kolinda Grabar-Kitarovic, candidata Uniunii Democrate Croate, a avut ca slogan de campanie "Croaţia autentică" şi a încercat să atragă aripa dură a electoratului de dreapta sedus de către artistul populist Miroslav Skoro. În primul tur acesta a câştigat aproape un sfert din sufragii, promiţând să desfăşoare armata la frontiere pentru a-i împiedica pe migranţi să intre în ţară şi angajându-se de asemenea să graţieze un criminal de război.

Croaţia a preluat pe 1 ianuarie preşedinţia semestrială a Consiliului UE, cu patru subiecte principale pe agendă: relaţiile între UE şi Londra după Brexit, dorinţa de aderare a ţărilor din Balcanii din Vest, schimbarea climatică şi viitorul buget plurianual al blocului comunitar.

XS
SM
MD
LG